reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2011

nati to super :) tez bym taka chciala. wszystkiego sie dowiem w poniedzialek, mam nadzieje. pare slow tylko musze sprawdzic w slowniku, bo ostatnio nie wszystko zrozumialam :/

reklama
ja już się zapisałam na takie usg genetyczne....jadnak dla mnie to jest bardzo ważne...

ja nie planuje żadnego pappa robić,tylko to co podstawowe...
a co to zmieni jak coś będzie nie tak?? czemu mam zakladać że dziecko bedzie chore??
bedzie zdrowe,tak jak pierwsze i tego sie trzymam,no chyba że coś z badań źle wyjdzie.
ale skoro wszystko jest ok,to po co wydawac kasę na coś co jest zbedne...??

Ja na pewno zrobię teraz echokardiografię płodu, poprzednio nic nie wskazywało na żadne problemy i nagle serce mojego synka przestało bić, ale ja to mówię z mojego doświadczenia, natomiast wiem, że niektórzy lekarze zalecają zrobić nawet gdy takich wskazań nie ma, bo pozwala to wykryć wadę wcześniej i na czas zareagować.

Ale podkreślam, nie należy sobie wmawiać wszystkiego i zdrowo oraz z rozsądkiem podejść do wszystkich tych badań. Na pewno nie panikować. Sytuacje są różne, dlatego najlepiej skonsultować to z lekarzem prowadzącym i nie panikować i samemu sobie coś wmawiać.
Wiem, że łato tak mówić, bo sama panikuję, ale staram się uspokoić i myśleć pozytywnie, muszę myśleć że będzie dobrze dla swojego własnego zdrowia (psychicznego też) i zdrowia mojego maleństwa.

Dlatego Wszystkim Mamom życzę dużo spokoju i zdrowia oraz ZDROWYCH FASOLEK.

Ostatnia edycja:
Ja na pewno zrobię teraz echokardiografię płodu, poprzednio nic nie wskazywało na żadne problemy i nagle serce mojego synka przestało bić, ale ja to mówię z mojego doświadczenia, natomiast wiem, że niektórzy lekarze zalecają zrobić nawet gdy takich wskazań nie ma, bo pozwala to wykryć wadę wcześniej i na czas zareagować.

Ale podkreślam, nie należy sobie wmawiać wszystkiego i zdrowo oraz z rozsądkiem podejść do wszystkich tych badań. Na pewno nie panikować. Sytuacje są różne, dlatego najlepiej skonsultować to z lekarzem prowadzącym i nie panikować i samemu sobie coś wmawiać.
Wiem, że łato tak mówić, bo sama panikuję, ale staram się uspokoić i myśleć pozytywnie, muszę myśleć że będzie dobrze dla swojego własnego zdrowia (psychicznego też) i zdrowia mojego maleństwa.

Dlatego Wszystkim Mamom życzę dużo spokoju i zdrowia oraz ZDROWYCH FASOLEK.

A kiedy takie badanie się wykonuje?

Przezierność 11-13 tc
Echokardiografia ok 22 tc
ale muszę to sprawdzić dokładnie, jeśli ktoś wie to proszę dopisać :-)

Przyklejam info które znalazłam o echokardiografii:
W 11-14 TYG. JEŚLI STWIERDZONO:
  • zwiększoną przezierność karku
  • zaburzenia rytmu serca
  • nieprawidłowe położenie serca
  • inne patologie u płodu
2. NAJLEPIEJ W 18-22 TYG

Ostatnia edycja:
Dziewczyny nie można myślec kategorami czy są podstawy? Aberracje chromosonalne to loteria, często wystepują raz u młodych matek, 2 u rodzin gdzie nigdy nie było żadnego przypadku od pokoleń, więc nie możecie założyć, że jak w rodzinie nic (wiadomo wtedy ryzyko mniejsze) nie było to na 100% wszystko będzie ok. Nie chodzi mi o to by sie tu pesymistycznie nastawiac, ale według mnie po to są te badania by z nich korzystać i nie nam oceniać jaką kto podejmie decyzje, bo tyle wiemy o sobie na ile nas sprawdzono, więc ja jak ognia unikam osądów i negacji. Każdy z nas ma własne sumienie i wlasny światopogląd.
Musimy być dobrej myśli, że z naszymi fasolkami jest wszystko ok.

Dziewczyny a te usg genetyczne od 11 tyg to tydzień ciąży liczony od daty ostatniej miesiączki ?czy zaplodnienia?, bo tez się chce zapisać jak lekarz potwierdzi ciąże, tylko chce tak utrafić w 12 tydzień.

jezeli chodzi o wyniki badan ktore maja wykluczyc/potwierdzic nieprawidlowa liczbe chromosomow lub inne choroby genetyczne, to niestesty jest tak,ze jak test wyjdzie pozytywny to znaczy,ze nieprawidlowosc jest,ale gdy wyjdzie test negatywny to wcale nie jest to gwarancja, ze dziecko jest zdrowe. Tak mowi nauka,ale moze sie zdarzyc i tak jak u mojej kolezanki, ze lekarza chyba zle zrobili badania i biedan sie zamartwiala,ze bedzie dziecko z uposledzeniem,ale pod koniec ciazy zrobili inne i okazalao sie,ze dziecko na tyle na ile mozna stwierdzic na dzien dzisiajesze - jest zdrowe. Ja napewno beed robic badania prenatalne, za duzo wiem z teori i praktyki na temat uposledzen i innych takich,zeby pozostawic moja ciaze bez przebadania pod tym katem.
na badania takie jest skierowanie, gdy:
-matka /ojciec ( z inna kobieta) ma dziecko, ktore posiada chorobe genetyczna
-byly przypadki obumarcia plodu i innych powazniejszych chorob w poprzednich ciazach
-rodzice moga byc spokrewnieni
Gdy test wyjdzie pozytywny matka sama decyduje co dalej zrobic...ale to juz inna historia

Dlatego ja napisałam, że konsultacja z lekarzem prowadzącym to podstawa.

Wiecie co usłyszałam na badaniu genetycznym, którego nie przeprowadziłam jednak do końca bo finansowo nie byliśmy wtedy na tyle uposażeni, że mi za mało dzieci umarło i że 800,00 muszę zapłacić. Teraz też będzie ciężko ale raczej jużnie genetyczne, ale prenatalne i echokardiografia. Dodam tylko że ciąża nie była tak wcześnie planowana i zbieraliśmy na badania, ale widocznie ma być inaczej :-):-)
Decyzja o takich badaniach jest indywidualna, tylko każda kobieta powinna wiedzieć że takie badania są, dlaczego są robione, jak to wygląda z wynikami, aby miała wybór i sama (z partnerem) zdecydowała czy takie badania robi czy nie i to właśnie do nas ta decyzja należy, dlatego nikogo nie namawiam i nikomu nie odradzam.

reklama
Dziewczyny odebralam wyniki bety i beta w 6t6d wyniosla 12 700 a w 7t1d [po 48h]wyniosla 16 700. To jest przyrost o 30% a gin mowil ze minimum o 66% powinna wzrosnac.. no i teraz pytanie co robic, bo juz tak sie zeschizowalam!! Cos jest nie tak znowu:-(

Do góry