reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2011

reklama
skad ja to znam. ja wariuje od 1.02 czyli od ostatniej wizyty, podczas ktorej nawet nie bylam badana... to powodzonka w poludnie

asionek w sumie to usg 11-13tc to powinno być pierwszym robionym usg u dobrze rozwijającej sie ciazy,ale w dzisiejszych czasach dziewczyny to do tego czasu maja już 2- 3 za sobą. to usg jest wazne bo właśnie w tym okresie ładnie widać dziecko i jego kark i lekarz w tym czasie może stwierdzić czy jest ok czy coś nie tak.

potem kolejne usg powinno być tzw. połówkowe ok.20-23tc gdzie to jest odpowiedi czas,bo lekarz widzi dokładnie czy dziecko ma jakieś wady,rozstrzepy podniebienia,kręgosłupa itd. dlatego że dziecko jest na tyle przeźroczyste że to wszystko jest widoczne,w późniejszym czasie będzie to trudniejsze,bo dziecko zaczyna przybierać w mase tłuszczową,wiec przybiera na wadze.
dlatego trza pilnować sie tych najważneijszych usg.

zupaogorkowa 2 usg to trochę mało,ale to nie znaczy,ze ma być coś źle...pewnie bedziesz miec własnie te dwa głowne usg

Możliwe że do 13 tc, bo ja to z pamięci pisałam, w domu mam wszystko rozpisane,
Przepraszam za wprowadzenie w bląd.

A test potrójny to chyba badanie krwi i trzy poziomy jakiejś substancji, hormonów, czy coś takiego badają...

Przezierność to na początku tylko USG, a później w zależności co stwierdzi lekarz i jak pomiary wyjdą...

asionek w sumie to usg 11-13tc to powinno być pierwszym robionym usg u dobrze rozwijającej sie ciazy,ale w dzisiejszych czasach dziewczyny to do tego czasu maja już 2- 3 za sobą. to usg jest wazne bo właśnie w tym okresie ładnie widać dziecko i jego kark i lekarz w tym czasie może stwierdzić czy jest ok czy coś nie tak.

potem kolejne usg powinno być tzw. połówkowe ok.20-23tc gdzie to jest odpowiedi czas,bo lekarz widzi dokładnie czy dziecko ma jakieś wady,rozstrzepy podniebienia,kręgosłupa itd. dlatego że dziecko jest na tyle przeźroczyste że to wszystko jest widoczne,w późniejszym czasie będzie to trudniejsze,bo dziecko zaczyna przybierać w mase tłuszczową,wiec przybiera na wadze.
dlatego trza pilnować sie tych najważneijszych usg.

zupaogorkowa 2 usg to trochę mało,ale to nie znaczy,ze ma być coś źle...pewnie bedziesz miec własnie te dwa głowne usg

dokladnie to sa dwa najwazniejsze usg i ich daty trzeba pilnowac i nie liczyc slepo na lekarza

i zgadzam sie co do tego , ze piersze usg powinno wlasnie byc miedzy tym 11 a 13 tc
wiadomo teraz latamy wczesniej do lekarza , ale trzeba pamietac o umiarze !!
wbrew pozora usg jest szkodliwe na tak wczesnym etapie ciazy , bo wiazki promieniowania uszkadzaja komorki , ktore dopiero co zaczynaja sie tworzyc i do tego te usg robi sie dopochwowo , wiec i jestesmy duzo bllizej polodu
dlatego w Anglii , czy Norwegi dziewczyny nie maja wczesniej USG
a znam dziewczyny co lataja specjalnie po kilku lekarzach , zeby miec co 2 tyg. usg :szok: i nie biora pod uwage , zr moga zaszkodzic dzidzi :(

na czym polega przeziornosc? to tylko usg?

tak usg podczas ktorego mierzona jest kosc nosowa , fald karkowy , pozniej juz sie nie da tego zmierzyc zeby wykluczyc badz potwierdzic choroby

reklama
Ja z tego co pamiętam, to przezierność karkową miałam robiona w 12 tygodniu, a między 20 a 21tygodniem, robił jeszcze jakieś pomiary które musiałam przykleić do karty ciąży, nagrał mi w tedy płytkę DVD z tego USG które trwało prawie 20minut ! mam super pamiątkę jak Nadia w brzuchu ssie kciuka :-)

Do góry