reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2011

zupaogórkowa masz podstawy ku temu by obawiać sie dziecka z zespołem downa??
tak jak pisały dziewczyny,usg 11-14tc na przezorność karkową,można zrobić pappa,albo amniopunkcje- ale to musi być skierowanie od lekarza,ktory faktycznie widzi ku temu wskazania,to daje już 100% pewności czy są jakieś wady wrodzone.
normalnie to kosztuje koło 1000-1500zl.

reklama
tez bym chciala miec wszystkie badania, tylko nie bardzo wiem ktore tu zrobia.

lilou narazie obawiam sie wszystkiego, bo nic jeszcze nie wiem i wkurza mnie to coraz bardziej

Badania na przezierność nie są obowiązkowe, chyba że o czymś nie wiem, bo ja nie miałam skierowania, wiem że bada się tą przezierność podczas badań prenatalnych i jak coś wydaje się nieprawidłowe to dalej kierują na inne badania.
Zresztą bywa że przezierność wskazuje na wadę, a później się okazuje że jej nie ma i na odwrót.

wlasnie nie, w norwegii mieszkam obecnie. na kalendarzu ktory dostalam mam wyznaczone wszystkie wizyty u lekarza i poloznej az do momentu porodu. wychodzi na to ze przysluguja mi tylko 2 usg i 3 badania krwi. to duzo?

W Wawie są takie ceny:
1. Test PPAP-A + badanie genetyczne USG 2D/3D/4D.
Zalecane terminy wykonywania badania: 11-13 tydzień ciąży Zapis badania na DVD wraz z komentarzem lekarza gratis. - 550,00
2. Test Potrójny + badanie genetyczne USG 2D/3D/4D.
Zalecane terminy wykonywania badania: 14-20 tydzień ciąży
Zapis badania na DVD wraz z komentarzem lekarza gratis. - 550,00

Nie znam sie jeszcze za bardzo...czy wiecie, co to jest ten test potrójny?

Badania na przezierność nie są obowiązkowe, chyba że o czymś nie wiem, bo ja nie miałam skierowania, wiem że bada się tą przezierność podczas badań prenatalnych i jak coś wydaje się nieprawidłowe to dalej kierują na inne badania.
Zresztą bywa że przezierność wskazuje na wadę, a później się okazuje że jej nie ma i na odwrót.

no wlasnie bywa , ze lekarz wykryje jakas wade , ktorej w rzeczywistosci nie ma .... zawsze moze zdarzyc sie blad i tego sie boje , bo czytajac widze , ze wcale to takie zadkie nie jest :(
dlatego do tego USG lepiej znalezc sprawdzonego lekarza ,zawsze to mniejsza szansa na blad

W Wawie są takie ceny:
1. Test PPAP-A + badanie genetyczne USG 2D/3D/4D.
Zalecane terminy wykonywania badania: 11-13 tydzień ciąży Zapis badania na DVD wraz z komentarzem lekarza gratis. - 550,00
2. Test Potrójny + badanie genetyczne USG 2D/3D/4D.
Zalecane terminy wykonywania badania: 14-20 tydzień ciąży
Zapis badania na DVD wraz z komentarzem lekarza gratis. - 550,00

Nie znam sie jeszcze za bardzo...czy wiecie, co to jest ten test potrójny?

nie wiem , moze to USG test z krwi i jeszcze jakies badanie ??

aha i jeszcze raz napisze , bo widze , ze nikt uwagi nie zwraca na to :)
a wiec dziewczyny te usg genetyczne robi sie miedzy 11 a 13tc nie pozniej !!!!!!!!!!!! pozniej jest juz za pozno i moga wyjsc bledne pomiary , dlatego madry lekarz pilnuje daty sam .... miedzy tymi tyg. pomiary sa najbardziej miarodajne !! pozniej dzieci rosna juz kazde innaczej i nie da sie zmierzyc dokladnie faldy karkowej itd.

zreszta widze , ze Hopee wkleila cennik i na nim tez jest napisane od 11 do 13 tc , a nie jak niektore z was pisza do 14
w ksiazkach , ktore mam tez jest do 13 i nie pozniej

reklama
zupaogorkowa u mnie w anglii wszystko jest za darmo, i mysle ze w Norwegii jest podobnie gdyz masz taka sama ilosc usg i badan krwi jak ja. A te badania ja robilam pzry pierwszym dziecku i nic nie placilam.

Do góry