reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Owulacja szybciej niż 14 dni przed @

kociara89

Zaciekawiona BB
Cześć,
Od ponad roku staramy się z partnerem o dziecko. Mam monitorowane cykle, w większości bezowulacyjne, jak pojawia się pęcherzyk, niestety nie rośnie.
W zeszłym tygodniu miałam robione hsg, wyniki dobre, jajniki drożne. Po badaniu z ciekawości od 9 dnia cyklu zaczęłam robić testy owulacyjne. W 9 dniu prawie niewidoczna druga kreska, w 10 już wyraźniejsza, a w 11 dwie mocne czerwone kreski i kolejny dzień już delikatna druga kreska, w kolejnym niewidoczna. Czy to możliwe, że przy około 32 dniowych cyklach owulacja była tak wcześnie? Dodatkowo w tym 11 dniu było sporo śluzu i duża ochota na seks.
Wiem, że pozytywny test nie jest równoznaczny z wystąpieniem owulacji, ale ciekawa jestem czy to możliwe, że mam tak wcześnie dni płodne.

reklama
Cześć,
Od ponad roku staramy się z partnerem o dziecko. Mam monitorowane cykle, w większości bezowulacyjne, jak pojawia się pęcherzyk, niestety nie rośnie.
W zeszłym tygodniu miałam robione hsg, wyniki dobre, jajniki drożne. Po badaniu z ciekawości od 9 dnia cyklu zaczęłam robić testy owulacyjne. W 9 dniu prawie niewidoczna druga kreska, w 10 już wyraźniejsza, a w 11 dwie mocne czerwone kreski i kolejny dzień już delikatna druga kreska, w kolejnym niewidoczna. Czy to możliwe, że przy około 32 dniowych cyklach owulacja była tak wcześnie? Dodatkowo w tym 11 dniu było sporo śluzu i duża ochota na seks.
Wiem, że pozytywny test nie jest równoznaczny z wystąpieniem owulacji, ale ciekawa jestem czy to możliwe, że mam tak wcześnie dni płodne.
Jeżeli test owulacyjny pozytywny 11 dc to by oznaczało owulację (oczywiście o ile wystąpi) w 12-13 dc. Pozytywny test mówi o tym, że owulacja wystąpi w ciągu 24-36h. Poza tym, jeżeli owulacja faktycznie byłaby tak "wcześnie" przy cyklach 32 dniowych, to faza lutealna byłaby bardzo długa. Prawidłowa mieści się w zakresie 10-16 dni, a przy owulacji 13 dc i takiej długości cyklu faza lutealna trwałaby aż 19 dni.

Poza tym, gdybyś miewała owulację wcześniej to ginekologa zauważył by to w czasie USG. Zaraz po owulacji powstaje ciałko żółte.

Najlepiej porozmawiaj z ginekologiem o dodatkowej diagnostyce i lekach na stymulację owulacji (jeżeli pęcherzyki nie rosną).

@kociara89 Testy owulacyjne jak sama nazwa wskazuje nie potwierdzają owulacji. One wskazuje na pik LH, po którym może, choć nie musi, wystąpić owulacja.
Podobnie jak chlebak - służy do noszenia granatów ;-)

Cześć,
A ja myślę, ze to bardzo możliwe. Sama w ciążowym cyklu miałam owulacje szybciej niż zwykle. Przy dosyć długich cyklach. Tak po prostu wyszło akurat. Idź do ginekologa na USG żeby to sprawdził i daj znać czy była ta owu. 🙂

A ja myślę, ze to bardzo możliwe. Sama w ciążowym cyklu miałam owulacje szybciej niż zwykle. Przy dosyć długich cyklach. Tak po prostu wyszło akurat. Idź do ginekologa na USG żeby to sprawdził i daj znać czy była ta owu. [emoji846]
Dzięki za odpowiedź [emoji4] Akurat wizytę mam dopiero 2 marca, chwilę przed @, żeby w razie czego przed @ zrobić jeszcze usg i sprawdzić co się tam dzieje, żeby móc bezpiecznie znowu próbować z clo :-)

reklama
Dzięki za odpowiedź [emoji4] Akurat wizytę mam dopiero 2 marca, chwilę przed @, żeby w razie czego przed @ zrobić jeszcze usg i sprawdzić co się tam dzieje, żeby móc bezpiecznie znowu próbować z clo :-)
Zawsze warto wcześniej zrobić jeszcze test ciążowy, może coś tam się pokaże już 😊

Do góry