reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Otyłość w ciąży

Agnella mój też robił kupki bez problemu. I jak miał.kolki to trochę zjadł,zaczynał wrzeszxzec,trochę go trzeba było ponosić,pomasowac. Znowu trochę zjadł i tak w kółko.
Kolki to gazy,które zostały w jelitach
Dlatego dobrze że po tych kroplach pierdzi te gazy z niego wychodzą :) no i jak najczęściej do odbicia bierz go. Ja jak tylko Aleks zaczyna się przy butelce wiercic to go biorę,beka sobie i je dalej.
I.nie.możesz sue glodzic, musisz mieć.siły do opieki nad synem. I dużo pij wody lub herbat na laktacje.
Madalena no właśnie co tam u was?
Jeraha jak zdrowie córeczki i twoje?
Mój wg tego co pisze na mleku powinien zjeść 6x150 ml. Często w dzień je co 3h, ale za to w nocy dłuższą przerwę ma więc bilans się zgadza. Zresztą zdarza się że tych 150 nie zje,a czasem musze mu dorobić i zje i 180ml. Jest strasznie chudy wiec się tym nie przejmuje. We wtorek do lekarza jedziemy to go zbada i pogadamy o.zmianie diety.
Może Marta potrzebuje już np łyżeczki kaszki do mleka?
Rurka a co tam u was słychać lasko?

Lucalew fakt że lekarze czasem nastrasza niepotrzebnie. Ale warto.mieć wszystko pod kontrolą. Pij dużo wody,nawet 3-4litry bo to pomaga na zwiększenie ilości wód płodowych.
Junior tez zawsze miał.mały brzuszek. Z długości wychodził np 37tc a z brzuszka 32. I do tej pory chudy jest.
Za to możesz sobie teraz trochę odpuścić i zjeść to na co masz ochotę,bo po porodzie trzeba się ograniczyć.
Szykuj się na spokojnie do szpitala i nie zanarwiaj się.
Karina jak ty to robisz ze on wciąż w tym samym ubranku?
Jak się czujesz? Niedługo powrót do pracy?

reklama
Karina, przeslodki chlopczyk, strazsnie mi sie jego ubranko podoba.
Rurka, Twoje zdjecie mi sie nie wyswietla :(
Lucalew, chcialacym choc razu w zyciu uslyszec cos podobnego :zeby przytyc :) na pewno bedzie wszystko dobrze. Tylko nie nabijaj kalorii glupotami ale zdrowymi produktami, jesli mozesz to zdrowymi tluszczami jak awokado, porzadna porcja oliwy do salatki, olej kokosowy,owoce, orzechy, migdaly, pestki, wtedy I Ty I maly skorzystacie na witaminach I mineralach w nich zawartych.

Wczorajszy wieczor byl najgorszy jaki mielismy do tej pory :( wierzcie lub nie ale zasnal dopier jak odmowilam dwa razy egzorcyzm do sw Michala.

Mozliwe wiec ze ma kolke...to ja juz nie wiem co jesc. Aha, Aisha, od wczoraj ulal tylko dwa razu, tzn raz wczoraj rano I dzisiaj rano, mniejsza ilosc niz przedtem. Za to jak wczoraj wieczorem probowalam go karmic to pod dlonia czulam w zoladku,czy brzuchu cos co jakby skacze, podnosi sie I wraca, jakby olbrzymia wewnetrzna czkawka. Zdarzalo sie za kevinowi sie odbija jak je, w pozycji pollezacej, nie wiem skad to.
Maly moze tez miec alergie pokarmowe, czytalam dzisiaj, zwlaszcza jesl rodzice Maja to ma 50%szans odziedziczenia. I one daja dokladnie takie objawy jak refluks. Moj maz ma uczulenie na ryby I wieprzowine, a ja kiepsko toleruje gluten I od niemowlecia mialam egzeme I skaze bialkowq, choc nie wiadomo czy nabial temu winny czy jajka bo testy nic nie wykazaly a ja nie przestalam nigdy ich jesc. No I nie wiem czy mam to wszystko eliminowac czy co...ech :(

Ostatnia edycja:
Olucha ubranko było na 62 rozmiar kupione :)
Body jest akurat , a spodenki jeszcze wchodzą :) , gorzej po jedzeniu [emoji23][emoji23][emoji23]

Rurka uchwycić uśmiech ciezko , jak zobaczy telefon powagę robi [emoji16]

Śliczna Lili , a jaki fryz [emoji173]️[emoji173]️[emoji173]️

Aisha no juz pisałam :) rozmiar 62 :)

Angella dzieki :) mi sie tez to ubranko podoba dlatego często to nosi :)
Ma jeszcze myszkę micky w rozmiarze 62 .. Pozniej fotke pstryknę :)
I liska i pieska w 68 .. Trzeba poczekać az urośnie :)
Przykro mi za ciężka noc :(

Kubus jeszcze 5 min nie płakał [emoji173]️[emoji173]️[emoji173]️ chyba Nagroda po Emily [emoji56][emoji56][emoji56]

Agnella spróbuj powoli wprowadzać inności. Zacznij od białego chleba z chudą wedliną i duszonych / gotowanych lekkostrawnych potraw np pulpeciki czy udka bez skóry w lekkim sosiku z ziemniaczkami i duszoną marchewką do picia woda dużo wody i lekka herbatka a po kilku dniach wprowadzaj np mleko czy inny nabiał i obserwuj tylko jedną rzecz wprowadz i ze trzy dni obserwuj i dopiero kolejną :) ja starałam się tak robić ale szczerze moim zdaniem w przypadku Lili nie miało to sensu większego ... bo wzdęcia miała często niezależnie od mojego jedzenia ... no na silne alergeny typu czekolada czy orzechy reagowała to fakt ale poza tym ... moje obserwacje wykazały wątpliwy związek ... po prostu do tego 3 miesiąca brzuszki są wrażliwe i trzeba przetrzymać to ... ale wiadomo ze każda matka stara się pomóc dziecku i ja też się starałam nawet jak nie widziałam w tym sensu heh lepsze to niż wyrzuty ze się nic nie zrobiło :)
Fakt u Ciebie ten refluks / ulewania ... a byłaś na Usg brzuszka? Przepraszam jeśli tak a nie doczytałam ... u nas jak pojawiły się wymioty w 4 tyg chyba to było to dostałam skierowanie chyba na drugi dzień już miałam usg i wszystko ok się okazało.
U nas wzdęcia i bóle brzuszka znacznie zmalały :-D no ale już prawie 12 tyg mamy czyli wiek w którym kolki zaczynają ustępować :) choć typowych kolek nie było u nas ...

Ostatnia edycja:
Slodkie buziaki dla maluchow :-****

Agnella wspolczuje tych nocek ale moze rzeczywiscie na spokojnie posprawdzaj jedzenie.
Spokojnie ja jestem na diecie cukrzycowej wiec owszem czasem zgrzesze ale nie naleze do osób ktore teraz beda sie obrzerac heheh mam zamiar poprostu jesc czesciej i jeszcze wiecej pic wody.

Oj rurka, chetnie bym zjadla takie pulpeciki ale kto mi je zrobi...moj maz gotuje ale polskich dan nie zrobi:( ja jesli jakims cudem przez 5 minut nie mam malego na rekach to albo prysznic, albo WC albo zjesc cos obiema rekami w koncu:(
Piszesz bialy chleb...Nie wiem czy powinnam gluten jesc :(

A jak objawialy sie alergie u Twojego malucha?

Agnella dziasiaj bylam w szkole rodzenia na zajeciach i mielismy temat kp i problemow laktacyjnych wiec zapytalam polozna o to lapczywe ciagniecia piersi przez Kevina, placz i ulewanie i tak:
- placz moze byc spowodowany skokiem rozwojowym i dziecko jest niespokojne a Ty przykladasz on ssie ale mu malo jest marudny, odkladaszon placze i tak w kolko

- ulewanie moze byc po kazdym posilku to nie musi byc refluks czy kolki. Jak dziecko przybiera na wadze to nic sie nie robi. Z tego powodu dziecko tez moze byc marudne. Po karmieniu polozyc do ramienia do odbicia ale jak nie od ije mu sie np po 10 minutach to polozyc do lozeczka na ok 30 minut na boku zeby wrazie czego dziecko sie nie zadlawilo.

- juz nie pamietam ile trzymasz Kevina przy piersi ale tez o to pytalam ile czasu karmic itd to powiedziala ze dziecko zeby min 15-20 minut pracowalo, jak przysypia to pobudzamy ale nie glaskaniem tylko np po stupce go smyrami, pod brudka, makra chusteczka po glowce a w ostatecznosci jak przysypia to rozbieramy do pampersa tak tak bo dziecku jest za cieplo. Jak zaczyna jesc znowu to jak czujemy ze jest chlodniejsze na szyjce to przykrywamy kocykiem. Jesli dziecko je dluzej tzn ssie caly czas i to jest nawet godzina to tak dlugo jak ssie ale ssid nie ze sciemnia po 5 minut tyle karmimy. Jesli sciemnia to odstawiamy zeby dziecka nie uczyc ze cycek jest uspakajaczem.

- odnosnie tego placzu to mowila zeby probowac uspokoic ale nie ze cycek ma byc uspakajaczem zeby nie bylo ze dziecko placze a my ciach tylko do cyca

Hej dziewczyny. Dawno mnie tu nie było. To może w wielkim skrócie co u nas. Urodziłam 29 kwietnia córeczkę Amelkę 4065 57 cm przez cc. Z niunią wszystko ok i ja też bardzo szybko doszłam do siebie, choć panicznie się bałam tej cesarki. Dziś Amelka kończy 1 miesiąc. Przez te toxo w ciąży mamy kupę badań a to wzrok a to słuch więc pierwszy miesiąc po lekarzach, ale najważniejsze że wszystko jest ok. Oliwka szczęśliwa, że ma siostrę, ale niestety zazdrość jest, bo ktoś jej mamusię zabrał :).
Karina, Rurka i inne dziewczyny serdecznie was pozdrawiam, super szkrabki macie.

Agnella jeśli Kevin ulewa rzadko i nie ma problemu z jego waga to nic się z tym nie robi. U mnie Aleks ulewal tak że obrzygiwal wszystko -siebie,mnie,podłogę,cała pościel itp. No i w ogóle nie przybieral. Stąd zalecenia do podawania mu tego zagęstnika.
Na kolki podaj te krople i pamiętaj o częstym odbijaniu. To naprawdę pomaga.
Gdybyś karmiła mm to by łatwo było stwierdzić czy ma alergie bo podaje się wtedy takie mleko tzw wykluczające,np Nutramigen, bebilon pepti. Jeżeli jest poprawa to oznacza że dziecko ma alergie.
U nas tez podejrzewali przez te ulewanie i mu podawali te pepti,ale dalej wymiotowal wiec to nie była alergia.
Jak karmisz piersią to tak jak Rurka pisze- dieta i co kilka dni coś nowego.
Karina Kubuś to twoja nagroda i super ze taki grzeczny :)
Rurka pulpety bym też zjadła....
Lucalew dobrze wam na szkole rodzenia babka powiedziała :)
My też małego musieliśmy czasem rozbierać gdy sobie cycka ciamkal zamiast jeść :) ale później okazało się że chory jest i nie ma siły ssać.
Agnella a Zawijasz synka w kocyk lub rożek?
Marietta gratuluję! I dobrze że już po wszystkich badaniach!

reklama
Teraz się trochę pożale,bo mnie wszystko ostatnio wkurza 
Młody sypial ostatnio od 21do4 a później do ok 7. A od dwóch dni pobudka ok 1 i co dwie godz. Zjada po ok 50-60ml, i śpi dalej przez chwile. Próbowałam dawać smoka lub wodę ale niestety musi mieć mleko co chwile ;( i od 5 nie śpi,tylko krzyczy jak głupi na misie i w ogóle sam do siebie 
Ja jestem chora,niby tylko 37,5 ale czuje się zdechła od dwóch dni. Mąż mnie nie wspiera,w dzień matki pokazał jak mało ceni mnie jako kobietę i matkę  w dodatku kiedyś często zajmował się synem,teraz jest to kilka minut i tekst- idź do mamusi,patrz jak ona tęskni 
W dodatku wczoraj na spacerze strzeliła nam w wózku opona! I dziś w końcu pogoda się zrobiła a ja mam dość i najchętniej bym się w łóżku zakopala 

Ehh

Do góry