reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Otyłość w ciąży

Aisha ja bede probowac za ok 2 tygodnie i tak wlasnie kommbinuje co mu dac... sprobuje chyba ze sloiczkiem jakims i wiem ze mozna dawac na poczatek po lyzeczce doslownie zeby sprawdzic reakcje a pozniej stopniowo zwiekszac. A ty planujesz sloiczek czy sama cos ugotujesz?

reklama
No ja właśnie też tak za ok dwa tygodnie. Wciąż czekam na maila od rurki :D
Ale zacne od marchewki i jabłka.
Najpierw słoiki, jak zasmakuje to będę gotować i mrozic.
Od poniedziałku będą w biedronce słoiczki w promocji, 3 w cenie 2:) zakupie trochę na pewno.

zgubiłam twojego maila .... tu wrzuce na razie a jak na maila tez chcesz to wez mi jeszcze raz napisz najlepiej na priv :-)

Miesiąc życia dziecka
Dzieci karmione piersią
Dzieci karmione butelką
5

Warzywa: marchew, ziemniak, dynia

Owoce: jabłko

Tłuszcze: oliwa z oliwek, masło, olej rzepakowy
6
Stopniowe wprowadzanie niewielkiej ilości glutenu (kaszka lub kleik zbożowy glutenowy) - 1 x dziennie pół łyżeczki.
Stopniowe wprowadzanie niewielkiej ilości glutenu (kaszka lub kleik zbożowy glutenowy) - 1 x dziennie pół łyżeczki.

Warzywa: pietruszka, brokuł, seler, kalafior, fasolka szparagowa, kabaczek, cukinia, brukselka, patison, kapusta, zielony groszek, soczewica

Owoce: czarna jagoda

Produkty zbożowe: kukurydza

Mięso: kurczak, indyk, królik
7
Warzywa: marchew, ziemniak, dynia, pietruszka, brokuł, seler, kalafior, fasolka szparagowa, kabaczek, cukinia, brukselka, patison, kapusta, zielony groszek, soczewica

Owoce: jabłko, czarna jagoda

Tłuszcze: oliwa z oliwek, masło, olej rzepakowy

Produkty zbożowe: kukurydza, mąka, kasza, ryż

Mięso: kurczak, indyk, królik

Ryby: ryba morska

Jaja: ½ żółtka
Warzywa: kalarepa, burak, por

Owoce: morela, gruszka, malina

Produkty zbożowe: mąka, kasza, ryż

Ryby: ryba morska

Jaja: ½ żółtka
8
Warzywa: kalarepa, burak, por

Owoce: morela, gruszka, malina

Warzywa: szparagi

Owoce: śliwka, czereśnia, brzoskwinia, kiwi, winogrona, rodzynki, mango, melon, banan, daktyl

Inne: majeranek, kminek, sezam, suszony koperek
9
Warzywa: szparagi

Owoce: śliwka, czereśnia, brzoskwinia, kiwi, winogrona, rodzynki, mango, melon, banan, daktyl

Inne: majeranek, kminek, sezam, suszony koperek

Warzywa: cebula, groch, szpinak, szczaw

Owoce: jeżyna, wiśnia, porzeczka, arbuz

Inne: tymianek, cząber, estragon, bazylia, oregano, rozmaryn
10
Warzywa: cebula, groch, szpinak, szczaw

Owoce: jeżyna, wiśnia, porzeczka, arbuz

Produkty zbożowe: pieczywo, biszkopty, sucharki

Inne: tymianek, cząber, estragon, bazylia, oregano, rozmaryn

Warzywa: bakłażan, świeży ogórek, papryka, rzodkiew, soja, pomidor, fasola, bób, kiszony ogórek, kiszona kapusta, czosnek, natka pietruszki

Owoce: żurawina, poziomka, truskawka, ananas, awokado, borówka

Produkty zbożowe: pieczywo, biszkopty, sucharki

Inne: Sól, pieprz, cynamon, kolendra, szczypiorek, koperek
11
Warzywa: bakłażan, świeży ogórek, papryka, rzodkiew, soja, pomidor, fasola, bób, kiszony ogórek, kiszona kapusta, czosnek, natka pietruszki

Owoce: żurawina, poziomka, truskawka, ananas, awokado

Jaja: całe jajko

Nabiał: twarożek, kefir, jogurt

Inne: pieprz, sól, cynamon, kolendra, szczypiorek, koperek

Jaja: całe jajko

Nabiał: twarożek, kefir, jogurt, żółty ser
12
Warzywa: rzepa, cykoria

Owoce: figa

Nabiał: żółty ser

Warzywa: rzepa, cykoria

Owoce: figa
13
Warzywa: rzodkiewka, sałata

Owoce: cytrusy, orzech włoski, orzech laskowy

Inne: miód

Warzywa: rzodkiewka, sałata

Owoce: cytrusy, orzech włoski, orzech laskowy

Inne: miód

1. Jajka. Podałam pól całego jajka, po prostu wtarlam do zupki. Obserwowałam przez 2-3 dni jak sie nic nie dzieje mozna podawać.
2. Jogurty mozna po 6 m-c, takie dla dzieci np gerberki. Ja dawałam naturalny zeby sie do słodkiego smaku nie przyzwyczajala. Są bardzo łagodne w smaku i jak dla mnie lekko słodkie nawet.
Prawda jest niestety taka ze w tych gotowych słodkich jest bardzo duzo cukru i niepotrzebnej chemi dlatego lepiej kupić naturalny i dodać mus owocowy.
3. Soki najlepiej przecierowe, bez dodatku cukru. Powinny byc traktowane jako zamiennik owocu a nie napój do ugaszenia pragnienia, w ilości do 150 ml dziennie (moja nie jest w stanie tyle wypić) woli wodę.
4. Mleko jako mleko powinno wprowadzać sie po 1 r.ż. dziecka. Wcześniej po 7 m-c mozna wprowadzić produkty mleczne: sery, serki, twarogi, jogurty.
5. Po 7 m-c mozna wprowadzic kasze, ryż, makarony, pieczywo oczywiscie po uprzednim wprowadzeniu glutenu.
6. Tylko dobre gatunki mięsa.
7. Ryby 1 raz w tyg, przy dobrej tolerancji 2x.
8. Nie należy opóźniać wprowadzania alergenów.

Podając im własnoręcznie robione posiłki nie "ulepszajmy" ich przez dodatek kostek rosołowych, soli czy cukru. Nasze dzieci maja jeszcze czas na spróbowanie tych "dobroci". Niestety ale w produktach spożywczych dostępnych na rynku jest bardzo duzo niepotrzebnych dodatków które nie pozostają bez wpływu na nasze i naszych dzieci organizmy. A przeciez one dopiero wchodzą w ten świat, spróbujmy dać im to co najlepsze. To wszystko zaprocentuje w przyszłości. I pamietajmy jedno. Nawyki żywieniowe naszych dzieci kształtują sie juz teraz, zróbmy wiec wszystko by były jak najzdrowsze :)

to pod tabelką to cytat jednej dziewczyny z innego wątku

aisha moja wazy prawie 7kg, lekarka powiedziala ze jest grubsza jak wyzsza ;) potem jeszcze napisze
ja sie okropnie czuje! dusi mnie cos w gardle, nie wiem czy z tą tarczycą nie jest kiepsko, jutro ide robić badania, denrewuje sie... do tego glowa mi pęka dziś :(

Rurka dzięki :) jutro wejdę na kompa to sobie skopiuje,bo w apce wszystko się pomieszało.
A ty dalej kp?

Olucha no to ostatnio ci tak utyla chyba :) bo jeszcze niedawno pisałaś ze ok 6. Jak się pogoda poprawi to pójdę mojego tez zważyć. Marta podwoiła juz wagę uridzeniowa?

Ja też się kiepsko czuje,mąż przeziębiony. Boję się że zaś się wszyscy pochorujemy.

Mój młody miał dziś Kilka ataków mega płaczu, tak po ok pół godz. Nie wiem czy to ta pogoda czy kolejny skok.
Głowa mnie boli...

Aisha sliczny Aleks, rosnie jak na drozdzach i dziekuej za dedykacje :-)

Olucha super ze kolki przechodza. Nam dzis na zajeciach ze szkoly rodzenia polozna powiedziala ze dziecko moze tez plakac bo odreagowuje caly dzien tzn wszystkie dzwieki, emocje i wieczorem zaczyna wlasnie plakac a nam moze wydawac sie ze to kolki.

Agnella nie pomoge z kp ale kibicuje Ci zeby Ci sie udalo i wszelkie przeciwnosci zniknely.

Karina wiem ze wszystko moze sie zdarzyc i czy to cc czy sn. Po prostu smutno mi się zrobiło.
A ta waga Kubusia to rozumiem jest ok to przybieranie bo ile tak mniej wiecej powinno przybierac dziecko?

Jeraha gratuluje narodzin Weroniki iduzoo zdrowka dla coreczki zycze. A co to za wada, robi sie cos z nia czy jest szansa ze bez zabiegu?

reklama
Dzięki dziewczyny. ..:) wkleję zdjęcie jak wrócę do domu bo z tel nie potrafię :( wczoraj mała przewiezli do kliniki juz ja zostałam w szpitalu..najgorsze jest to ze nie mogę z nią tam być przez 2 tyg jak nic :(( a wada to dziurka między komorowa no i za mała lewa komora co spowodowalo zwezenie aorty ..trzeba pobudzić lewa komore i zobaczyć czy się uda może wtedy też aorta wróci do swoich rozmiarów jak nie to tylko operacja...póki co leki... :(( a tak chciałabym z nia juz być karmić i przewijać :((

Do góry