reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opuchnięte stopy

Ania919

Zaciekawiona BB
Witam ,drogie mamy 31 tydzień ciąży i zaczęły mi puchnąć stopy od tygodnia, na wizycie lekarz mówił , że nie jest źle i mam ograniczyć chodzenie 🤦, ale raczej ciężko u mnie z tym będzie, obecnie przez ostatnie upały i częstsze chodzenie wydaje mi się, że jest jeszcze gorzej. Czy jest coś co Wam pomogło, albo ulżyło chociaż ? Znajoma z apteki dała mi maść kasztelanowa , ale szału nie ma . Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

reklama
Witam ,drogie mamy 31 tydzień ciąży i zaczęły mi puchnąć stopy od tygodnia, na wizycie lekarz mówił , że nie jest źle i mam ograniczyć chodzenie 🤦, ale raczej ciężko u mnie z tym będzie, obecnie przez ostatnie upały i częstsze chodzenie wydaje mi się, że jest jeszcze gorzej. Czy jest coś co Wam pomogło, albo ulżyło chociaż ? Znajoma z apteki dała mi maść kasztelanowa , ale szału nie ma . Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Ja byłam u fizjo i założyła mi tejpy na łydki, co odciążyło stopy :) moczyłam też w lodowatej wodzie, co wieczór, a na noc podkładałam poduszkę pod łydki, żeby stopy były wyżej. Opuchlizna trochę zmalała, całkowicie to dopiero po porodzie, ale te zabiegi przynosiły ulgę po całym dniu 🤸‍♀️

Ja byłam u fizjo i założyła mi tejpy na łydki, co odciążyło stopy :) moczyłam też w lodowatej wodzie, co wieczór, a na noc podkładałam poduszkę pod łydki, żeby stopy były wyżej. Opuchlizna trochę zmalała, całkowicie to dopiero po porodzie, ale te zabiegi przynosiły ulgę po całym dniu 🤸‍♀️
O może też się umowie .. dzisiaj sobie zrobiłam lodem to trochę ulżyło po całym dniu, ostatnio miałam kiepskie noce to też czasami czułam takie nieprzyjemne 'rwanie':/ więc wtedy też ta maść to trochę schłodziła , ale ogólnie masakra w pierwszej ciąży takiego problemu nie miałam .

Masaż nóg (całych) też na pewno pomoże. Jeśli masz możliwość, to poproś kogoś o masaż (drenaż limfatyczny, są dobre filmy instruktażowe nawet na YouTube). Nawet jeśli ktoś tego nie zrobi na 100%, to krzywdy nie zrobi, a zawsze część obrzęku się cofnie.

Podrzucam, w środku jest wypowiedź dr Zająca jak możesz sobie pomóc. Pytanie, czy pijesz odpowiednia ilość wody, bo to też ważne.

Do góry