Witam ,drogie mamy 31 tydzień ciąży i zaczęły mi puchnąć stopy od tygodnia, na wizycie lekarz mówił , że nie jest źle i mam ograniczyć chodzenie , ale raczej ciężko u mnie z tym będzie, obecnie przez ostatnie upały i częstsze chodzenie wydaje mi się, że jest jeszcze gorzej. Czy jest coś co Wam pomogło, albo ulżyło chociaż ? Znajoma z apteki dała mi maść kasztelanowa , ale szału nie ma . Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
reklama
Ja byłam u fizjo i założyła mi tejpy na łydki, co odciążyło stopy moczyłam też w lodowatej wodzie, co wieczór, a na noc podkładałam poduszkę pod łydki, żeby stopy były wyżej. Opuchlizna trochę zmalała, całkowicie to dopiero po porodzie, ale te zabiegi przynosiły ulgę po całym dniuWitam ,drogie mamy 31 tydzień ciąży i zaczęły mi puchnąć stopy od tygodnia, na wizycie lekarz mówił , że nie jest źle i mam ograniczyć chodzenie , ale raczej ciężko u mnie z tym będzie, obecnie przez ostatnie upały i częstsze chodzenie wydaje mi się, że jest jeszcze gorzej. Czy jest coś co Wam pomogło, albo ulżyło chociaż ? Znajoma z apteki dała mi maść kasztelanowa , ale szału nie ma . Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
O może też się umowie .. dzisiaj sobie zrobiłam lodem to trochę ulżyło po całym dniu, ostatnio miałam kiepskie noce to też czasami czułam takie nieprzyjemne 'rwanie':/ więc wtedy też ta maść to trochę schłodziła , ale ogólnie masakra w pierwszej ciąży takiego problemu nie miałam .Ja byłam u fizjo i założyła mi tejpy na łydki, co odciążyło stopy moczyłam też w lodowatej wodzie, co wieczór, a na noc podkładałam poduszkę pod łydki, żeby stopy były wyżej. Opuchlizna trochę zmalała, całkowicie to dopiero po porodzie, ale te zabiegi przynosiły ulgę po całym dniu
Masaż nóg (całych) też na pewno pomoże. Jeśli masz możliwość, to poproś kogoś o masaż (drenaż limfatyczny, są dobre filmy instruktażowe nawet na YouTube). Nawet jeśli ktoś tego nie zrobi na 100%, to krzywdy nie zrobi, a zawsze część obrzęku się cofnie.
Podrzucam, w środku jest wypowiedź dr Zająca jak możesz sobie pomóc. Pytanie, czy pijesz odpowiednia ilość wody, bo to też ważne.
Opuchlizna i obrzęki w ciąży. Jak sobie z nimi poradzisz?
Jak sobie możesz poradzić z obrzękami w ciąży? Kiedy są objawem gestozy lub stanu przedrzucawkowego? Picie wody, chłodne kąpiele, gimnastyka, to niektóre ze sposobów, żeby zmniejszyć opuchliznę i obrzęki podczas ciąży
www.babyboom.pl
Podziel się: