reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opiekuńcze L4 na żonę w ciąży...

Marciaaa55

Zaangażowana w BB
Kochane Mamusie ! Czy któraś z Was miała sytuację że mąż brał na Was tz.Opiekuńcze(L4) w ciąży?
Jakie kryteria trzeba spełniać abyśmy mogli z tego skorzystać? Wiem że jest to 14dni ale nie mogę nigdzie wyczytać w jakich sytuacjach możemy się o to starać. Czy do wystawienia takiego zaświadczenia podstawą może być to że jestem od początku ciąży na L4 leżącym i że od samego początku bardzo źle znoszę ciąże? Dodam że jest to 32tc. Czy takie coś powinien wypisać Mój ginekolog ? Czytałam że takie zaświadczenia wypisuje się tylko po porodzie czy to prawda? Proszę o rady !

reklama
Takie zwolnienie może wypisać ginekolog jak i lekarz rodzinny - tj. opieka nad członkiem rodziny.
Istotne jest , aby chory członek rodziny (czyli ty) pozostawał we wspólnym gospodarstwie domowym z pracownikiem (Twoim mężem).
I jest to 14 dni w skali roku, więc jeśli po porodzie będziesz się czuła jeszcze gorzej, to już mąż nie będzie mógł z tego skorzystać.

Kochane Mamusie ! Czy któraś z Was miała sytuację że mąż brał na Was tz.Opiekuńcze(L4) w ciąży?
Jakie kryteria trzeba spełniać abyśmy mogli z tego skorzystać? Wiem że jest to 14dni ale nie mogę nigdzie wyczytać w jakich sytuacjach możemy się o to starać. Czy do wystawienia takiego zaświadczenia podstawą może być to że jestem od początku ciąży na L4 leżącym i że od samego początku bardzo źle znoszę ciąże? Dodam że jest to 32tc. Czy takie coś powinien wypisać Mój ginekolog ? Czytałam że takie zaświadczenia wypisuje się tylko po porodzie czy to prawda? Proszę o rady !
Wiem że napewno po cesarce mąż może wziąć l4 na opiekę nad żoną bo u męża w pracy jego kolega tak brał. Co do innych wskazań to chyba trzeba pytać lekarza on powinien wiedzieć

Wiem że napewno po cesarce mąż może wziąć l4 na opiekę nad żoną bo u męża w pracy jego kolega tak brał. Co do innych wskazań to chyba trzeba pytać lekarza on powinien wiedzieć
Właśnie wszędzie o tym piszą że po porodzie jeśli kobieta źle się czuje, a co jeśli ja teraz potrzebuję jego pomocy? Tego już nigdzie nie mogę znaleźć :(

Takie zwolnienie może wypisać ginekolog jak i lekarz rodzinny - tj. opieka nad członkiem rodziny.
Istotne jest , aby chory członek rodziny (czyli ty) pozostawał we wspólnym gospodarstwie domowym z pracownikiem (Twoim mężem).
I jest to 14 dni w skali roku, więc jeśli po porodzie będziesz się czuła jeszcze gorzej, to już mąż nie będzie mógł z tego skorzystać.
A czy miała Pani taką sytuację? Właśnie chciała bym wiedzieć jak to wygląda w praktyce :(

To jest zwykle L4 które lekarz wystawia na opieke nad członkiem rodziny. Nie ma znaczenia czy jestes po porodzie czy przed. Musicie tylko razem pójść do lekarza, a lekarz musi stwierdzic ze taka opieka jest Ci potrzebna. Mimo wszystko bym się zastanowiła mocno czy jest ono teraz aż tak potrzebne.

To jest zwykle L4 które lekarz wystawia na opieke nad członkiem rodziny. Nie ma znaczenia czy jestes po porodzie czy przed. Musicie tylko razem pójść do lekarza, a lekarz musi stwierdzic ze taka opieka jest Ci potrzebna. Mimo wszystko bym się zastanowiła mocno czy jest ono teraz aż tak potrzebne.

Nie ma potrzeby wspólnego pójścia po to do lekarza, tym bardziej, że dziewczyna ma swoje L4 leżące. Więc ona zostaje w domu, a mąż idzie do swojego rodzinnego i wyjaśnia sprawę.
Wystawić je można z powodu porodu, operacji, zabiegu członka rodziny. Nie powinno być z tym żadnego problemu, tylko tak jak dziewczyny piszą- to jest raptem 14 dni w skali roku, więc w sumie niewiele. Jeśli mąż wykorzysta to teraz, to po porodzie pozostaje mu już tylko urlop, albo jakieś L4 na niego samego.

Jak byłam w szpitalu to facet chciał aby gin wypisal takie zaświadczenie opiekuńcze bo żoną cc rodziła. Nie wystawił.
Więc na pewno gin, Ale czy w szpitalu czy w ciąży to nie mam pojecia

Napisane na HTC Desire 820G PLUS dual sim w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
reklama
Do góry