reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad dzieckiem czyli o kolce, laktacji, karmieniu, śnie itp

Elu ... ja nie zlinczuję :-D;-)... uważam, że bardzo sprytnie :tak:, zresztą podobnie do mnie tylko, że na odwrót :-D. Uważam, że to najszybsza metoda (oprócz mikroweli) przygotowywania mleka i stosuję ją również w ciągu dnia. Zawsze u nas stoi butla z przegotowaną i odlaną zimną woda :tak:.

Co do tej systematyczności w jedzeniu .. to z ciekawości przejrzałam mój notesik, w którym już z przyzwyczajenia zapisuję pory karmienia i zjedzone ilości i ... wychodzi, że moje dziecko je bardzo regularnie :shocked2::-D;-)... 4 posiłki w godz.:
7.30-8.30 ...
12.30 - 13.30 ....
16.30 - 17.30 .... i
20.00 - 21.00 :tak:

reklama
Dzięki za wszystkie posty .... Muszę się pochwalić, że dziś przez cały dzień Jeremi obszedł się bez mleka, wczorajszą nockę też się dał oszukać o 24 wodą i smoczkiem, o 2.20 wypił setkę mleczka, a o 6.30 wstałam taka zaspana i się zapomniałam i dałam cyca :zawstydzona/y: ale niewiele wypił i spał aż do 8.30, co nielada mnie zaskoczyło, szczególnie, że normalnie to wstawał wyspany ok 6-6.30 rano :szok:
Teraz po kąpieli musiałam dać cyca, bo miałam takie wielkie i twarde melony, że bałam się, że się w nocy utopię w łóżku :-D:-D:-D No ale i tak to mniej niż 4-5 karmień z cyca. Myślę, że jeszcze przez jakiś czas będę musiał choć raz dziennie karmić, by zmniejszyć laktację ... Jak u was z tym było ???

Acha i jeszcze jedno pytanie .... na opakowaniu z mleka pisze, że dzieci po 7 miesiącu powinny dostawać jeszcze 3 razy po 210 mleczka. Czy do tych trzech razy wliczają się też kaszki i kleiki na mleku. Ile wy dajecie i kiedy? Wiem, że już pisałyście, ale powiem szczerze, że wtedy nie przywiązywałam do tego większej uwagi :zawstydzona/y:

Tika Dzieci po jakimś czasie uczą się jeść w miarę o stałych porach. Same z siebie tak mają :tak:

Mariolu Witek dostaje rano mleczko (jak się obudzi - ok 180 ml wody), ok 10 - mleko z 150 ml wody, o 14 obiadek, o 18 mleczko z 150 ml wody i o 22 kaszka - 210 ml wody i 6-7 łyżeczek kaszki. To mu wystarcza. A i zaznaczę, że raczej nie spija wszystkiego do końca. Jedynie obiadek wyczyści do końca. Jakby mógł to miseczkę też by zjadł ;-):-D

Tym co jest na opakowaniu mleka nie trzeba tak trzymać się kurczowo. Są dzieci, które tyle mleczka wypija, a są i takie, którym taka ilość jest za duża.

Jeremi póki co to dostaje ok 10 deserek lub danonka, ok 14-15 obiadek i ok 17.30-18.00 kleik mlecznoryżowy z Hippa z owocami i probiotykami ok 100 ml a na spanie ok 20.00 robię mu 200 kaszki i czasem wypija całe a czasem nie. No i w między czasie i tak podjadał cycka i no w nocy, choć wczoraj pierwszy raz wypił najpierw wodę a potem sztuczne ok 100 ml.
I teraz jak nie będzie cycka to czy mam gdzieś jeszcze mleko wcisnąć ..... acha chyba rano

Mariolu To zależy ile spija mleka i o której godzinie w nocy. Witek jak dostanie kaszkę o 22 to budzi się ok 6-7, więc na pewno jest głodny i wypija więcej tego mleka niż w ciągu dnia. Wcześniej nie pisałam, że dostaje ok 12 i 16 deserki.

Ja ci chyba Mariolu za bardzo nie pomogę, bo nie miałam tego etapu przechodzenia z cyca na butlę. Witek od razu zrezygnował z cyca i chciał tylko butlę. Tu powinny wypowiedzieć się inne koleżanki, które przechodziły przez to samo co ty teraz.

MariOlu - u mnie było stopniowo - najpierw zaczął jeść 2x dziennie słoiczki plus trzeci raz kaszkę na mleku modyfikowanym - trochę wtedy zmniejszyła się laktacja (ty jesteś chyba na tym etapie). Potem przez ok. miesiąc przestałam karmić w nocy - dostawał modyfikowane. Karmiłam rano, ok 6-7, ok. 18 i 20 po kąpieli - piersią, ale wieczorem to dużo nie jadł, raczej tak do zaśnięcia. A po miesiącu przestał chcieć pierś w dzień..
Nie miałam żadnych nawałów ani tego typu rzeczy.

A, do tego mleka 3x dziennie możesz wliczyć kaszki, jogurty i inne mleczne deserki. Tak mniej więcej. Chodzi głównie o to, żeby mleka było co najmniej tyle samo lub więcej niż innego jedzenia (warzywa, owoce, mięso).

O proszę, jaka mądra rada ;-):-D
Właśnie trzeba dobrze zaplanować to odstawianie od cyca by nie było żadnych nawałów laktacyjnych, bo po co Marioli jakieś bóle potrzebne i nieprzyjemności.

reklama
A mój Antoś pije mleko z kleikiem 5 razy dziennie, a czasem nawet 6, średnio po 150 ml :szok:. Ale tyle widocznie potrzebuje. Do tego obiadek i danonek w międzyczasie.

Do góry