reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Okropny ból warg sromowych/ krocza w ciąży

OhKrysiu

Zaciekawiona BB
Cześć, jestem w 28 tygodniu ciąży pojedynczej i odczuwam straszliwy ból krocza i jakby warg sromowych. Zupełnie jakby była tam żywa rana. Wcześniej miałam czasem bolące krocze przy wstawianiu/wysiadaniu z auta lub gwałtownych ruchach ale teraz boli cały czas, jest to naprawdę uprzykrzające. Nawet jak leżę, chodzę małymi kroczkami bo przy większych też boli. Czy ktoś miał coś podobnego?
Jestem umówiona do ginekologa w tej sprawie po weekendzie ale nie wiem czy nie powinnam jechać do szpitala? Bobas normalnie aktywny a ja poza tym czuje się ok.
Dodam że mam łożysko przodujące i cukrzycę ciążowa (jakby to miało jakieś znaczenie)

reklama
Cześć, jestem w 28 tygodniu ciąży pojedynczej i odczuwam straszliwy ból krocza i jakby warg sromowych. Zupełnie jakby była tam żywa rana. Wcześniej miałam czasem bolące krocze przy wstawianiu/wysiadaniu z auta lub gwałtownych ruchach ale teraz boli cały czas, jest to naprawdę uprzykrzające. Nawet jak leżę, chodzę małymi kroczkami bo przy większych też boli. Czy ktoś miał coś podobnego?
Jestem umówiona do ginekologa w tej sprawie po weekendzie ale nie wiem czy nie powinnam jechać do szpitala? Bobas normalnie aktywny a ja poza tym czuje się ok.
Dodam że mam łożysko przodujące i cukrzycę ciążowa (jakby to miało jakieś znaczenie)
Kiedy byłaś u ginekologa? Być może doskwierają ci żylaki sromu...

A nie masz przypadkiem jakiejś infekcji ? U mnie podczas grzybka miałam taki bol, drażniła mnie nawet bielizna, nie mogłam chodzić. Jak wyleczyłam jak ręką odjął.

A nie masz przypadkiem jakiejś infekcji ? U mnie podczas grzybka miałam taki bol, drażniła mnie nawet bielizna, nie mogłam chodzić. Jak wyleczyłam jak ręką odjął.
A czym leczyłas? Mnie powiedział ginekolog że w razie podejrzanych upławów lub brzydkiego zapachu używać lactovaginal ale wszystko tam na dole wygląda "normalnie" więc nie używałam jeszcze

Może przyspiesz wizytę, skoro to bardzo uciążliwe? Żylaki z racji tego, że są mocno ukrwione mogą dawać podobne dolegliwości do Twoich.

Hmm. Troszkę zalatuje mi to początkami rozejścia spojenia łonowego.

To samo przechodziłam w drugiej ciąży (rok po roku). Też w trzecim trymestrze mi się zaczęło, po prostu zaczęłam bardzo na wadze przybierac i najgorsze były wieczoru (w ciągu dnia spacery i opieka nad starszym dzieckiem) i wieczory to było apogeum bólu. do tego na sam koniec zrobił mi się żyłak sromu, przy myciu się go wymacalam, potem lusterkiem podejrzalam to takie zgrubienie na sromie, no żylak. Na wizycie kontrolnej tylko się dowiedziałam że to się czasami w ciąży zdarza i że w czasie ciąży tych żylaków się nie leczy a w razie po porodzie zostaną to dopiero wtedy. Mi po porodzie szybko to się wchłonęło i jestem już 10 miesięcy po i ani śladu po tym paskudzie.
Na Twoim miejscu nie panikowalabym i poczekala do wizyty na spokojnie, aczkolwiek jest taka zasada w ciąży że jak coś bardzo niepokoi to dla własnego spokoju warto się udac do lekarza czym prędzej 😉

A czym leczyłas? Mnie powiedział ginekolog że w razie podejrzanych upławów lub brzydkiego zapachu używać lactovaginal ale wszystko tam na dole wygląda "normalnie" więc nie używałam jeszcze

Tabletkami na receptę. Dodam tylko ze u mnie były jedynie zwiększone uplawy co praktycznie jest norma w ciazy i żadnych innych dolegliwości. Też obstawiałam na zylaki ale jednak okazało się że to nie to.

reklama
Do góry