reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Określenia na kobietę w ciąży

Dzień dobry,

jestem studentką polonistyki i piszę pracę licencjacką na temat określeń/ nazw kobiety w ciąży. Jestem ciekawa, jakich określeń (pieszczotliwych lub nie) używają Panie w odniesieniu do innych kobiet w ciąży lub mówiąc o sobie samej. A może bliscy nazywają Panie w jakiś ciekawy czy nietypowy sposób? Zgromadziłam już sporo materiału na ten temat, ale chętnie poczytam jeszcze więcej :) Będę wdzięczna za udział w dyskusji :)

Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)

reklama
Rozwiązanie
Określenie "brzemienna" nie odpowiada mi, bo "brzemię" to dla mnie trud prawie nie do zniesienia, powód bycia żałowanym przez innych. A pomimo powikłanej i zagrożonej ciąży, nie odczuwałam jej w takich kategoriach.

O stanie błogosławionym raczej mówię z przymrużeniem oka lub gdy chcę uniknąć sformułowań dosłownych o ciąży, np. aby nie zrozumiały małe dzieci, które przysłuchują się rozmowie. Sam "stan błogosławiony" jest życzliwym i bardzo pojemnym sformułowaniem, ale nieco oderwanym od rzeczywistości w zestawieniu z mdłosciami, osłabieniem, hemoroidami itp. dolegliwościami. Do tego rzadko kobiety w ciąży mają u osób postronnych szczególne względy (a czasem nawet usłyszą chamskie komentarze), więc jednak "stan błogosławiony" się...
reklama
reklama
Szczerze mówiąc dla mnie tych wszystkich określeń nie powinno być aczkolwiek kiedyś gdzieś czytałam że są one poprostu obraźliwe dla kobiety w ciąży. I jakby usłyszała że ktoś tak się zwraca do kobiety bym podeszła i dała liścia. Kobieta w ciąży to poprostu kobieta w ciąży bądź w stanie błogosławionym i tyle ;):);)

Do góry