reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Odpieluchowanie

Aaa_95

Zaangażowana w BB
Część dziewczyny,
Staram się powoli wprowadzać syna w odpieluchowanie. Od 8msc robi kupkę na nocnik jak mu się chce to wola mnie i idzie pod nocnik. Macie jakieś sprawdzone metody?blogi?filmiki na YT?
Czytałam gdzieś by wysadzać dziecko po każdej drzemce z tym że u mnie dziecko wtedy moczu nie oddaje.jak go pytam gdzie się robi siku to pokazuje na nocnik ale nie woła jak już mu się chce. Ma obecnie 13msc wiem że jeszcze czas ale chce powoli stopniowo to zacząć.

reklama
5-miesięczne dziecko to często nawet nie siedzi, a ty piszesz, że od tego czasu robi kupkę na nocnik... Coś tu się kupy nie trzyma.

Jak chcesz próbować, to po prostu co godzina/półtorej sadzaj na nocnik.
Ale póki dziecko nie będzie gotowe fizycznie i psychicznie, to się nie nauczy. Moim zdaniem jest jeszcze trochę za wcześnie.

Część dziewczyny,
Staram się powoli wprowadzać syna w odpieluchowanie. Od 8msc robi kupkę na nocnik jak mu się chce to wola mnie i idzie pod nocnik. Macie jakieś sprawdzone metody?blogi?filmiki na YT?
Czytałam gdzieś by wysadzać dziecko po każdej drzemce z tym że u mnie dziecko wtedy moczu nie oddaje.jak go pytam gdzie się robi siku to pokazuje na nocnik ale nie woła jak już mu się chce. Ma obecnie 13msc wiem że jeszcze czas ale chce powoli stopniowo to zacząć.
A czemu chcesz zaczac tak wcześnie? Do mniej wiecej 2 r.z. dziecko nie kontroluje wogole kwestii zalatwiania porzeb wiec szkods stresu i dla Ciebie i dla dziecka.
Szczerze mowiac dalabym sobie jeszcze spokoj.
A co do metod to regularne wysadzanie sie czesto sprawdza wiec mozesz probowac jesli sie uprzesz.

5-miesięczne dziecko to często nawet nie siedzi, a ty piszesz, że od tego czasu robi kupkę na nocnik... Coś tu się kupy nie trzyma.

Jak chcesz próbować, to po prostu co godzina/półtorej sadzaj na nocnik.
Ale póki dziecko nie będzie gotowe fizycznie i psychicznie, to się nie nauczy. Moim zdaniem jest jeszcze trochę za wcześnie.
Z całym szacunkiem ale napisałam 8miesieczne dziecko robi kupkę na nocnik😉 wtedy też zaczął chodzić a skąd opanował w 5msc. Tak jasne nic na siłę ale chciałabym go powoli oswajać z nocnikiem

A czemu chcesz zaczac tak wcześnie? Do mniej wiecej 2 r.z. dziecko nie kontroluje wogole kwestii zalatwiania porzeb wiec szkods stresu i dla Ciebie i dla dziecka.
Szczerze mowiac dalabym sobie jeszcze spokoj.
A co do metod to regularne wysadzanie sie czesto sprawdza wiec mozesz probowac jesli sie uprzesz.
Właśnie czytałam ,że dzieci nie kontrolują swoich potrzeb nawet do 4r.ż. kuzyn odpoeluchowany w 14msc załapał szybko. Byc może powinnam się wstrzymać i rozpocząć chociaż w 18mac

Właśnie czytałam ,że dzieci nie kontrolują swoich potrzeb nawet do 4r.ż. kuzyn odpoeluchowany w 14msc załapał szybko. Byc może powinnam się wstrzymać i rozpocząć chociaż w 18mac
Powiem tak, byłam przekonana że nie uda mi się szybko odpieluchowac córki ale poszło sprawnie. Tylko u nas nie było żadnego oswajania z nocnikiem, młoda akceptuje tylko toaletę. Jednego dnia po prostu Zabrałam pampersy i tyle. Po kilku dniach z wpadkami już było ok. No ale nie zaczynałam tak szybko jak ty bo nie była gotowa, skończyła kilka dni temu 2latka, od końca kwietnia już bez pampersa całkiem.

Z całym szacunkiem ale napisałam 8miesieczne dziecko robi kupkę na nocnik😉 wtedy też zaczął chodzić a skąd opanował w 5msc. Tak jasne nic na siłę ale chciałabym go powoli oswajać z nocnikiem
Z całym szacunkiem nie napisałaś, że 8miesięczne dziecko, tylko "Od 8 miesięcy" 😁

reklama
Stanowczo za szybko. Powinnas poczekac jeszcze przynajmniej rok. Co to za pomysł, żeby 8mc wysadzać na nocnik. 🤦🏻‍♀️
Potem dzieci boją się siadać na nocnik, im szybciej mu się pokaże, że to nic strasznego, tym łatwiej pójdzie faktyczne odpieluchowanie.
Jak dla mnie powinnaś go póki co po prostu wysadzać nie na zasadzie odpieluchowania, tylko oswojenia z nocnikiem, im szybciej tym lepiej.

Do góry