reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Odparzenia,czerwona pupa,odbyt,rana

Aaa_95

Zaangażowana w BB
Drogie mamy,
Mam 3tygodniowego synka, który strasznie pręży się przy robieniu kupki i jak narazie biogaja nie pomaga ale to przez niedojrzały układ pokarmowy tak mówi położna. Problem w tym , że regularnie go przebieram a mimo to przy odbycie na czerwoną ranę,jakby mu akurat pekła od wysiłku dodam, że ostatnio płacze krótko oddając stolce lub gazy może go to piecze?czy spotkaliście się z czyms takim?smaruje tormentalum ale martwią mnie te pęknięcia.

reklama
Rozwiązanie
Na odparzenia i wszelkie sprawy pieluszkowe polecam dużo wietrzenia. Może zamiast chusteczek spróbuj przemywać pupkę czystą wodą? I jak pisały przedmówczynie Bepanthen lub Sudocrem.
Nam na odparzenia polozna polecila masc 'alantan plus' - dziala.
Wietrzenie jest najlepsze :)
Rob dziecku golaskowanie laczone z masowaniem - ja rozkladalam na lozku podklad w razie sikania i masowalam/glaskalam olejkiem. Poczytaj o masazu shantala.

Ja najpierw używałam pieluch pampers premium care. Zużyłam dwa male opakowania i przy 3 opakowaniu dziecku wyskoczyło odparzenie. Zmienilam na dada i przeszlo. Po jakis 3 miesiącach wróciłam do pieluch z tamtej paczki i u dziecka na pupie juz wszystko. Wydaje mi się, że mogłobyc mimo wszystko więcej chemii i nagle pojawiły się odparzenia. Najlepiej przemyć wacikiem z przegotowana wodą i używać maki ziemniaczanej.Bardzo dobrym środkiem na pupę jest również maść na odparzenia linomag.

Ostatnia edycja:
reklama
Moja córka raz miała masakrę pod pieluszką po rozwolnieniu. Przez dwa dni trzymałam ją właściwie bez pieluszki, na ręcznikach, tylko do spania jej zakładałam pieluchę. Do tego po każdej kupię mycie w umywalce, kilka razy dziennie cienko bephanten i na noc sudocrem. W dwa dni właściwie wszystko udało się wyleczyć :) przede wszystkim wietrzenie i jeszcze raz wietrzenie oraz mycie wodą, nie chusteczkami.

To moja corka miala ranki takie az do miesa po prostu koszmar i tez wykupilam pol apteki i nic nie dzialalo tyle drogich masci i kremow a wkoncu kupilam masc z wit A i pomoglo wszystko ladnie sie zagoilo😊

Do góry