reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Odchudzamy sie... Diety, cwiczenia itp.

Mama - ja bym mu dukanowskie zaserwowała ;), bo z tego co wiem nie można za dużo ich zjeść.... z racji mąki... tylko 2!!

z tym że ja znalazłam przepis z blogu mrs. dukanowej

Składniki na 3 duuże nalesniki:

2 jajka
1 łyżka skrobii kukurydzianej lub mąki z otrąb
pół szklanki mleka
szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (ja to robię widelcem:)).Wychodzi bardzo rzadkie ciasto! Wylewać na gorący teflon i smazyć na średnim ogniu*, tak aby masa się porządnie ścieła. Przewracać w momencie, kiedy brzegi się zarumienią i masa się zetnie.

Pisze ze b. rzadkie wychodzi ciasto a jakbym dała 2 łyzki otrąb to moze bedzie lepsze. No i 2 łyzki to chyba ilość na jeden dzien no nie? Bo mazeiny to ja nie mam :-( musze kupic przez allegro :sorry2:

zreszta jeszcze nie wiem czy mi to w ogóle wyjdzie hehe.

reklama
Ja robiłam z innego przepisu, tam było 4 łyżki mąki kukurydzianej ..., ale mam i inny przepis gdzie jest 25dag mąki i też radzą 2 naleśniki dziennie, aż muszę sprawdzić...

Edit. z forum 1 łyżka mazeiny - mąki kukurydzianej dziennie dozwolona... / jakoś w książce tego nie mogę znaleźć /

Ostatnia edycja:
tak tak zgadza sie, ze jedna łyzeczka mazeiny dziennie dozwolona - na forum pisze na 100% ale zdaje się ze w ksiazce tego nie widzialam .
Ale........ja zrobie z dwóch łyzek mąki z otrąb - to bedzie dzienna dozwolona ilość ;) bo mazeiny brak.

Ostatnia edycja:
Mama - ja dukanowskie robilam z tego przepisu ktory wlasnie wkleilas, tylko ze z jakiejs innej strony, bo tam bylo wszystko podwojnie i ja sobie tez podzielilam na pol. Ciasto wyszlo rzadkie, ale na patelnia jakos roslo, nalesniki wyszly pulchne (tylko nadmieniam znow, nie sa to takie zwyczajne, beda smakowac podobnie do omleta) no i spokojnie ci wyjda 3 sztuki. 1 lyzka skrobii/maki to dawka dzienna, wiec smialo mozesz sobie zjesc na raz:)
Zaraz zgram zdjecie swoich to zobaczysz:)

Oki to czekam :))))))
aha.......doradzcie mi czym sobie wysmarowac tego naleśnika :( bo ja w lodówce z takich rzeczy to mam tylko serek wiejski, twaróg chudy, jog. nat. no i słodzika brak a chciałabym cos słodkiego :( jakie robicie nadzienia? kurde i chyba cynamonu nie lubie :( tak jak Marcel......jakiś taki gorzkawy w posmaku dla mnie jest :(

Ostatnia edycja:
Mama - to powiedz potem jakie wyszły, bo moje były bosssskie.;-) jeszcze do tego twarożek na słodko jako dodatek i ... się rozpływałam :-D sama nie wiem dlaczego nie robię tego sobie częściej ;-)

Pianistka nie robiłam z jej przepisów ani leniwych ani łososia . Kilka innych rzeczy wypróbowałam

Mama spróbuje z tymi otrebami , może się uda :)
Dozwolone są 3 łyćki otrąb :)

Mama - masz słodzik w tabletkach? to możesz go rozgnieść i dosypać
Ja robiłam nadzienie z tego:
•150 g twarogu
•2 łyżki odtłuszczonego jogurtu naturalnego
•słodzik
•kropla aromatu waniliowego

reklama
Do góry