reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Odchudzamy sie... Diety, cwiczenia itp.

kilolek i jak samopoczucie? Juz lepiej, tak? Ktory to juz dzien uderzeniowki?
5 dzień i czuję się super.Tylko tyję zamiast chudnąc niestety, ale dziewczyny pocieszają, ze może to przez dni plodne. Mam nadzieje, że jak sie skończą to mi szybko te nabyte kilogramy zleca

Mi jakoś nic ostatnio z gotowania nie wychodzi, nie wiem czemu.

Dzinka ja bym zaryzykowąla. Najwyżej Asi nie będzie smakowalo, wtedy przystopuje z cycowaniem. Tylko mozesz być bardziej osłabiona w początkowej fazie przez to że karmisz

reklama
Byle do następnego piątku i też zaczynam dietę. dukan mnie nie przekonuje tzn. widze,że chudniecie ale ja nie nadaję się do gotowania. Mójemu małemu nie gotuję jeszcze a co dopiero sobie , małemu i mojemu B.:zawstydzona/y: W czerwcu dowałam tą diete i teraz wam dodam żebyście wiedziały na co przechodze od następnego tygodnia.Tym razem będe twarda hehe, bo już po egzaminach i 2 tyg ferii.

Dieta odtłuszczająca dla pacjentów przygotowywanych
do zabiegów kardiologicznych

Śniadanie
½ grejpfruta lub ½ szklanki niesłodzonego soku grejpfrutowego,
2 jaja w dowolnej formie,
2 plasterki bekonu lub innej wędliny wieprzowej.

Obiad
sałata, mięso w dowolnej formie i dowolnej ilości.

Kolacja
sałata, mięso w dowolnej formie i dowolnej ilości lub ryba (bez panierki i bez mąki),
warzywa w dowolnej formie, zielone lub czerwone, można je przyrządzić na ciepło z dodatkiem masła i dowolnych przypraw.

Przed snem
1 szklanka soku pomidorowego lub chudego mleka (max. 0,5% tł.)

Wśród warzyw najlepiej spożywać:
  • sałatę,
  • brokuły,
  • pomidory,
  • paprykę,
  • zielony ogórek,
  • rzodkiew,
  • szpinak,
  • czerwoną lub zieloną cebulę,
  • zieloną fasolę,
  • marchew,
  • buraki.
Wskazania ogólne:
  • każdy posiłek spożywaj do syta,
  • nie rezygnuj z bekonu i sałaty na śniadanie,
  • zredukuj ilość spożywanej kawy do max. 3 filiżanek dziennie (najlepiej bezkofeinową),
  • nie podjadaj między posiłkami,
  • nie jedz deserów, chleba ani żadnych produktów mącznych,
  • nie dodawaj białych warzyw (ziemniaki, cebula, seler, kalafior, pietruszka),
  • jedz ile chcesz – ilość mięsa, sałaty i warzyw możesz zwiększyć 2 lub 3 krotnie,
  • nie jedz owoców,
  • możesz dodawać masło lub olej do warzyw.
Informacje dodatkowe:
Dieta całkowicie eliminuje cukier, w tym skrobię. Po 12 godzinach głodu glikemicznego uruchamiane zostają zapasy tłuszczu w organizmie. Proces ten każdorazowo wspomaga owoc grejpfruta. Nie należy spożywać innych owoców (ze względu na zawartość fruktozy), ani kofeiny, gdyż działa ona hiperglikemizująco, hamując jednocześnie spalanie tkanki tłuszczowej.
Szklanka wskazanego napoju przed snem dostarcza niezbędnych organizmowi elektrolitów. W trakcie diety należy pić wodę mineralną w ilości min. 0,5 litra na dobę. Mięso i warzywa można przygotowywać w dowolnej formie z dodatkiem masła lub oleju oraz dowolnych przypraw, jednak bez panierki i mąki.
Nie spożywać białego pieczywa! W przypadku „chęci na słodkie” można zjeść specjalne produkty cukiernicze oznaczone napisem „Dla diabetyków”.
Każdorazowe spożycie cukru w dowolnej postaci hamuje procesy spalania tkanki tłuszczowej na około 20 godzin.
Dietę należy stosować 12 dni, następnie 2 dni przerwy i w razie potrzeby powtarzać cyle 12 – dniowe z 2 – dniowymi przerwami.
Przez pierwsze 10 dni spodziewany maksymalny ubytek masy ciała sięga 4 kg, po kolejnych 5 dniach 2 kg, a następnie 1 ½ kg co 4 dni. Po upływie 2 ½ miesiąca można stracić do 20 kg.

Szpit. Klin. Im. J.Banacha w W-wie Karwio OIOM

Powszechne błędy, których należy unikać:
1. zauważ, że 14 – dniowa dieta nie zawiera żadnych owoców, pieczywa, produktów zbożowych, warzyw zawierających skrobię, nabiały. Z wyjątkiem sera, śmietany i masła.
2. Unikaj produktów dietetycznych, chyba, że oznakowanych „Bez węglowodanów”. Większość tego typu produktów przeznaczona jest do wykorzystania w diecie ubogo tłuszczowej, nie zaś ubogo węglowodanowej.
3. Napis „Bez cukru” nie wystarcza: musi być oznaczona zawartość węglowodanów węglowodanów tylko tym należy się kierować.
4. Wiele produktów, których normalnie nie uważa się za jedzenie, takich jak guma do żucia, syrop lub pastylki na kaszel, zawierają cukier lub inne kaloryczne substancje słodzące i dlatego należy ich unikać.

kilolek - no tak, mozliwe, ze przez dni plodne waga stoi, to normalne:) nic sie nie przejmuj. Moze byc tak, ze jak znowu staniesz na wadze to bedzie 2, 3 kg mniej:) wiem cos o tym...
dziunka - ja tez bym na Twoim miejscu sprobowala, a co do tego czy dasz rade to pamietaj, ze glodna nie bedziesz w ogole;)
wyjatkowa - powodzenia w takim razie. Nie wiem czy ja bym dala rade na takiej diecie, chociaz...jak bylam w gimnazjum...w wakacje miedzy 2 a 3 klasa schudlam 14 kg, jadlam tylko w poludnie kromke chleba (sucha) i jakies kawalek wedliny czy sera, po prostu mdlalam...glodzilam sioe strasznie a potem poszlam po wakacjach do szkoly i w ciagu pol roku nadrobilam wage ale prawie podwojnie ;/

(...) Dzisiaj jest mój 5 dzień na Dukanie - i niby wszystko ładnie cacy, ale...strasznie mnie wydęło:-((...)

No to kolejna dukanka sie ujawnila:) Super!
Mnie nie wydyma (poki co:) ale mozliwe, ze od cebulki czy nawet jajek.

HURA HURA mam otręby owsiane (...)

Super, to teraz dasz czadu mama:) hehe
Pisz jak ci cos fajnego wyjdzie:)

(...)mama jesli chodzi o suwaczek to tak mi jakos schodzi, moze jak Pianistka zrobi to wtedy tez ja :p hehe(...)

Ty sie na mnie nie ogladaj hehe:) Zartuje:) Wstawie jakis suwaczek jutro, najwyzej jak przerwe diete i nie dotrwam to na szybko wykasuje zeby sie nie wstydzic:)

majonez niet:tak:

Kilolek spotkalam sie ze sprzecznymi opiniami na temt zupek na miesku. A jak czegos nie jestem pewna to nie jem:tak:

Miałam na ten III fazie łądny spadek do 70.5 , ale waga trzyma sie w oklicy 72 i to mnie cieszy bo nie ma tego jo jo cholernego. Dzień proteinowy jest naprawde gwarancja utrzymania wagi mimo drobnych grzeszków!!!

No wlasnie ja ciagle nie wiem z ta zupa, niby gdzies pisali ze mozna, ale gdzie indziej ze nie, nie ma tu konkretnej pozycji autora i mozna tylko gdybac:) Ja nie jestem zwolenniczka tych kostek bulionowych i wolalabym na miesku. Dzis robilam kalafiorowa na miesku bo malej gotowalam zupki (gotuje jej wiecej i mroze) i dla niej kupuje takie czesci od udek z kurczaka, bez kosci i bez skory, same miesko, zrobilam dwie porcje i jedna mam w lodowce na pojutrze (jutro same proteinki).
To wiec chyba tylko zalezy od podejscia do diety, ja pewnie jeszcze nie raz cos naciagne, jestem dumna z siebie ze w ogole jeszcze nie odskoczylam heh. To i tak sukces.

A powiem wam kobitki, ze ten dzien na warzywkach duzo daje, ja czuje sie lepiej, jestem bardziej najedzona i nie odczuwam jakichs brakow (chleba itp.). No niestety jutro znow proteiny, ale dam rade myslac o niedzielnym obiadku hehe:)

No osttanio coś często si.ę dosysa ale na pewno nie żeby się najeść, wiadomo. To myślisz że mogę?

SKĄD BIERZECIE DUKANOWSKIE BUŁKI CZY MAJONEZY?

Ja chyba nie dam rady się za to zabrać, za leniwa jestem :/

Dziunka, nie piesc sie, tylko dawaj:)
A tak powaznie to ja bym na twoim miejscu skonczyla najpierw karmic, bo tu nie chodzi o to, ze nie dostarczysz w mleku wszystkich skladnikow dziecku ale o to, zeby nie obciazyc dziecka nerek itp. Jesli to kwestia kilku tyg. to ja bym sie wstrzymala.
W ksiazce (ale ja nie czytalam dokladnie) z tego co pamietam pisal, ze jak karmisz to powinnas ominac 2 pierwsze fazy.

Ostatnia edycja:
hej hej. A ja dzisiaj takie mini rozczarowanie :D myslalam ze bedzie mniej na wadze a tu tylko -0,2 kg :( Niby spada ale jakos słabo to u mnie idzie :( Chociaz z drugiej strony patrząc to jem więcej niz przy normalnym odzywianiu [serio] a chudne :) Takze byle do celu bo juz nie mam takiego brzucha......pewnie byłam wzdęta i tez wina smazonych rzeczy itp. Czułam sie jak w ciaży, tylko patrzyłam az mój brzuch przescignie piersi :D a mam spore [D]

Ja dziś mam ucztę u Etny:-D

Anadr:-Di jak zaczeła diete mało chudła a miała sporo do zrzucenia i problem tkwił w ilosci miesa jakie jadła. Zwekszyła ilosc i od razu poszło. Słyszałąm tez , ze jak ktos ma BMI na poczatku w normie to moze wolniej isc

Pianistka wiesz ja wyszłam z załozenia ze jak czegos nie jestem pewna to tego nie jem.:tak: ale ja miałams poro do zrzuce4nia i nie chciało mi sie długo w to "bawić":tak:

no faktycznie moze to w miesie tkwi problem bo wczoraj nic miesa nie jadłam - jakos tak wyszło - jedynie troche szyneczki. dzisiaj sie poprawie i zobaczymy jutro :) co do diety......mnie sie nie spieszy - byle do wiosny a raczej lata dojsc do wagi bez ef. jojo.

Martolinka, a powiedz mi jeszcze, czy te 2 lyzeczki skrobii dziennie mozna jesc tylko w dni PW czy P tez? Bo ja dzis na proteinach i chodza za mna nalesniki strasznie:) ale nie wiem, czy skrobie moge?

Mama - przy naszej wadze (ja mialam 58.5 kg) waga wolniej spada, wiec sie nie martw. W koncu ruszymy:) Po malutku do celu hehe.

Wczoraj czytalam w tej ksiazce, ze jak ktos przytyl nieznacznie (jak dla mnie to 5-10 kg;) to w ogole nie powinien robic fazy I tylko zaczac od fazy II i ciagnac az sie dojdzie do pozadanej wagi, potem faza III (10 dni na kazdy kg stracony) i faza IV ok. 4 m-ce (nie do konca zycia:)

Macie jakis sprawdzony przepis na nalesniczki? W necie tego kupa, ale moze macie jakis, ktory mozecie polecic?

Ostatnia edycja:
MAMA gdzies to juz pisałam : jesc mieso , zagryzac miesem, popijac miesem i efekt murowany :)

Pianistka tam mozesz skrobię juz na II FAZIE niezaleznie w jakie dni. Ostrzegam , ze nalesniki mozga nie wychodzić . Mi dopiero za 2 podejsciem cos wyszlo bo to specyficzmne ciasto. Sprawdziałma wiele przepisó , ale ten najlepszy jesthttp://dukan.blox.pl/2010/11/Najlepsze-nalesniki.html

o matko nowy przepis- cudo , musze to zrobic!!!Przepisy w diecie proteinowej - Dukana.

reklama
MAMA gdzies to juz pisałam : jesc mieso , zagryzac miesem, popijac miesem i efekt murowany :)

Pianistka tam mozesz skrobię juz na II FAZIE niezaleznie w jakie dni. Ostrzegam , ze nalesniki mozga nie wychodzić . Mi dopiero za 2 podejsciem cos wyszlo bo to specyficzmne ciasto. Sprawdziałma wiele przepisó , ale ten najlepszy jesthttp://dukan.blox.pl/2010/11/Najlepsze-nalesniki.html

o matko nowy przepis- cudo , musze to zrobic!!!Przepisy w diecie proteinowej - Dukana.

Nalesniki wygladaja super, tylko kurde znow 4 jajka, szok:) W ogole jak sie patrzy na przepisy na niektorych blogach to od razu slina cieknie.

Pola - mam suwaczek, czekamy juz tylko na twoj:)

Do góry