reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Obroty przez jeden bok

Ania919

Zaciekawiona BB
Witam, synek 6,5 miesiąca tak jak w temacie obraca się z pleców na brzuch przez jeden bok. Jak synek miał 3 msc byliśmy u fizjo na wizycie bo upatrzył sobie jeden bok do spania i do karmienia, ale nie stwierdziła asymetrii ani żadnych innych problemów . Pokazała kilka ćwiczeń, i na potem byliśmy jeszcze raz u wszystko nadal ok . Synek jak miał 4,5 msc zaczął obracać się na brzuch ale upatrzył sobie znowu jedna stronę (ta na której i dziwo nie lubił wcześniej spać ). Obecnie 6,5 msc nadal obroty przez jeden bok, pełza już do tylu, obraca się wokół własnej osi, przyjmuje pozycję czworacza, obrócić się z pleców na brzuch jak mu się znudzi. Bioderka też wszystko ok ., jednak nie daje mi to spokoju.Zadzwoniłam wczoraj ponownie do fizjo i mówi , że musi go obejrzeć , ale wizyta dopiero w połowie maja. Kazała go zachęcać , próbuje ale jak bawiąc się z nim kulam go na ten bok co nie chce , to zamiast się obrócić na brzuch to odwroci się na plecy. Czy któreś z Was drogie mamy dziecko miało podobnie i wszystko było ok ? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
reklama
U nas była taka sytuacja, też chodziliśmy do fizjo ale nic nie stwierdziła. Dziś młody ma 3 lata i turla się na wszystkie strony świata😅

Zobacz sobie może u fizjomommy na ig rolki, tam są zabawy do wprowadzenia, ktore mogą to wyrównać.

Witam, synek 6,5 miesiąca tak jak w temacie obraca się z pleców na brzuch przez jeden bok. Jak synek miał 3 msc byliśmy u fizjo na wizycie bo upatrzył sobie jeden bok do spania i do karmienia, ale nie stwierdziła asymetrii ani żadnych innych problemów . Pokazała kilka ćwiczeń, i na potem byliśmy jeszcze raz u wszystko nadal ok . Synek jak miał 4,5 msc zaczął obracać się na brzuch ale upatrzył sobie znowu jedna stronę (ta na której i dziwo nie lubił wcześniej spać ). Obecnie 6,5 msc nadal obroty przez jeden bok, pełza już do tylu, obraca się wokół własnej osi, przyjmuje pozycję czworacza, obrócić się z pleców na brzuch jak mu się znudzi. Bioderka też wszystko ok ., jednak nie daje mi to spokoju.Zadzwoniłam wczoraj ponownie do fizjo i mówi , że musi go obejrzeć , ale wizyta dopiero w połowie maja. Kazała go zachęcać , próbuje ale jak bawiąc się z nim kulam go na ten bok co nie chce , to zamiast się obrócić na brzuch to odwroci się na plecy. Czy któreś z Was drogie mamy dziecko miało podobnie i wszystko było ok ? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
A tę asymetrię widzisz tylko w tych obrotach? Córka w taki sposób upodobała sobie jedną nogę i rękę (na skos) przy pełzaniu, a czworakuje już symetrycznie :) Teraz z kolei zaczęła stawać przy meblach i odbija się usilnie tylko z tej jednej (tej samej co wtedy) nogi 😅

U nas było w teorii podobnie. Poszliśmy do osteopaty - 45 minut masażu i minęło jak ręką odjął.
Także ja polecam osteopatę zamiast fizjo - choć dla mnie to szarlataństwo trochę :D

U nas było w teorii podobnie. Poszliśmy do osteopaty - 45 minut masażu i minęło jak ręką odjął.
Także ja polecam osteopatę zamiast fizjo - choć dla mnie to szarlataństwo trochę :D
Nasza Pani fizjo, u której byliśmy jest też osteopata. także pozostaje mi czekać do wizyty i zobaczyć co powie , jak uzna że masaz jest potrzebny to go wykona i może pomoże tak jak u was ;)

A tę asymetrię widzisz tylko w tych obrotach? Córka w taki sposób upodobała sobie jedną nogę i rękę (na skos) przy pełzaniu, a czworakuje już symetrycznie :) Teraz z kolei zaczęła stawać przy meblach i odbija się usilnie tylko z tej jednej (tej samej co wtedy) nogi 😅
Tak póki co tylko w obrotach 🤷

Tak póki co tylko w obrotach 🤷
To na razie bym się nie martwiła na zapas, poczekała do wizyty a w domu bawiła się w zabawy i ćwiczenia wzmacniające symetrię :) Fizjo w takich przypadkach zaleca nam trochę większe mobilizowanie tej strony, którą mała pomija :)

reklama
Mój ma wzmożone napięcie szyja-bark i też obraca się tylko na jeden bok. Tylko że u nas tych obrotów i tak już jest mało, bo on już siedzi, czworakuje i wstaje. Chodzimy 2 Razy w tygodniu na rehabilitację.

reklama
Do góry