reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Obrót zewnętrzny (udany) - informacje dla zainteresowanych

Dzisiaj wykonali mi obrót zewnętrzny na Żelaznej. Zabieg trwał maksymalnie 2 minuty (wydaje mi się, że nawet niecałe), ból był bardziej dotkliwy niż przypuszczałam ale nie było tragedii i od razu się o nim zapomina. Uprzedzam, że ciężej się wtedy oddycha i trzeba się skupić na oddychaniu, żeby dotlenić siebie i dziecko. Lekarz powiedział, że obracają maksymalnie 10-20 minut (najczęściej do 10 minut) i po tym czasie próby się kończą - lekarze nie mają tyle czasu by przez 3 godziny wykonywać obrót jednej kobiecie (na takie plotki natknęłam się w internecie). Moje dziecko waży 3700-3800g w 37+2 tyg ciąży i mimo dużych rozmiarów nadawało się do obracania (mam 162cm). Lekarze wspominają tylko o jednym - jeśli dziecko będzie bardzo duże, stosunek obwodu miednicy/bioder będzie niekorzystny i jest to 1 ciąża to poród mimo udanego obrotu może i tak skończyć się cesarskim cięciem w dniu porodu. Po obrocie (udanym i nieudanym) zostaje się na noc w szpitalu na obserwację, wypis kolejnego dnia (w przypadku Żelaznej 12:00). Powikłania przeważnie wypływają niedługo po obrocie, u mnie było w porządku. Aktualnie minęło 3 godziny i jest okej.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry