reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

objawy rozciągania się więzadeł

wiktoriasleczka

Zaangażowana w BB
Cześć dziewczyny,
Proszę napiszcie jak odczuwacie/odczuwalyscie rozciąganie się więzadeł macicy?

Od wczoraj mam ból tuż obok pachwiny z lewej strony nisko tak jakby jajnik, byłam u ginekologa zrobił mi usg i zbadał na fotelu i tam wsyztsko było ok, a dalej to odczuwam i trochę się martwię. To moja 1 ciąża i nie znam tych bóli.
To jest takie jakby kłucie/pociąganie nie umiem tego określić dokładnie.. a przy okazji zapytam czy Wy też w ciąży czujecie, że ciągle chce Wam się wypróżnić? :/ strasznie to irytujące.
Jestem w 12+5tc

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

reklama
Cześć dziewczyny,

Od wczoraj mam ból tuż obok pachwiny z lewej strony nisko tak jakby jajnik, byłam u ginekologa zrobił mi usg i zbadał na fotelu i tam wsyztsko było ok, a dalej to odczuwam i trochę się martwię. To moja 1 ciąża i nie znam tych bóli.
To jest takie jakby kłucie/pociąganie nie umiem tego określić dokładnie.. a przy okazji zapytam czy Wy też w ciąży czujecie, że ciągle chce Wam się wypróżnić? :/ strasznie to irytujące.
Jestem w 12+5tc

Też się tym niedawno martwiłam, ale w Twoim przypadku to też najprawdopodobniej więzadła. Czułam je w dole brzucha i po bokach, szczególnie przy gwałtowniejszym ruchu. To zupełnie naturalny proces, który niestety musimy przeboleć. Nie podpowiem, jak to ewentualnie łagodzić, bo epizody kłucia mi szybko mijały.
I tak, robienie siusiu to teraz Twoje nowe hobby :D

Juz teraz ciagle cos bedzie ciągnęło, bolało itd 😃 dzidzia rośnie 😃 i to normalne :) poczekaj pozniej jak jeszcze na to wszystko zasadzi kopa 😃 tylko ja juz blizej konca :) ale wlasnie to przerabiam 😃

Też się tym niedawno martwiłam, ale w Twoim przypadku to też najprawdopodobniej więzadła. Czułam je w dole brzucha i po bokach, szczególnie przy gwałtowniejszym ruchu. To zupełnie naturalny proces, który niestety musimy przeboleć. Nie podpowiem, jak to ewentualnie łagodzić, bo epizody kłucia mi szybko mijały.
I tak, robienie siusiu to teraz Twoje nowe hobby :D
bardziej mówiłam o ciągłym uczuciu na kupkę 🤣

Ja czułam kłucie z jednej albo drugiej strony 😁 Czasem bolał cały brzuch. Też się tym martwiłam, ale zawsze wychodziło na usg wszystko dobrze. Do tej pory czasem czuje nieprzyjemne kłucie. Czasem też mnie cały brzuch ciągnął i jakby naciskał na wszystko 😅 aktualnie walczę ze zgaga i bólem pęcherza więc jeszcze różnie może być 😁

Dobrze że kontrolujesz. Jeśli na USG jest wszystko ok to znaczy że tak ma być;) Nie przeginałabym ani w jedną stronę że wszystko ma boleć i to normalne (czasem to jest niepokojący sygnał) ani też że każdy sygnał oznacza coś zlego. Jeśli nie krwawisz/plamisz, nie masz silnych boli,złego samopoczucia i kontrolujesz się regularnie u gina no to możesz założyć że jest ok;) A różne rzeczy wiadomo będą się jeszcze działy:)

Ogólnie nikt ci tutaj nie powie, że jest wszystko dobrze albo że coś złego się dzieje. Z reguły dziewczyny powtarzają, żeby jechać na IP albo dzwonić do gina. Czasem też ładnie potrafią nastraszyć. Mnie to stresowało niepotrzebnie. Bylam przez to średnio raz w tyg na wizycie i po prostu przestałam się cieszyć ciaza, ale wiadomo każdy jest inny 😉 każda ciąża też jest inna 😉

Ogólnie nikt ci tutaj nie powie, że jest wszystko dobrze albo że coś złego się dzieje. Z reguły dziewczyny powtarzają, żeby jechać na IP albo dzwonić do gina. Czasem też ładnie potrafią nastraszyć. Mnie to stresowało niepotrzebnie. Bylam przez to średnio raz w tyg na wizycie i po prostu przestałam się cieszyć ciaza, ale wiadomo każdy jest inny 😉 każda ciąża też jest inna 😉
byłam dopiero co wczoraj na wizycie więc nie będę znowu jechać. Po prostu to moja 1 ciąża i chciałam wiedzieć jak odczuwają dziewczyny rozciąganie więzadeł ;)

reklama
Cześć dziewczyny,

Jestem w 12+5tc

Dobrze, że pojechałaś do lekarza sprawdzić czy wszystko jest ok.
Ale generalnie tak : ciągłe pobolewanie, rozciaganie, kłucie. Pamiętam jak sama to opisywałam : jakby mnie ktoś szpileczką cały czas w środku dźgał. Nie jakoś strasznie mocno masochistycznie, ale takie drażnienie. Pikanie, kłucie , dźganie, małą szpileczką. Na dole, w okolicach jajników i w pachwinach.
Stety - niestety ale trzeba się przyzwyczaić bo to uczucie będzie długo towarzyszyć. Nie pamiętam już jak długo to trwało, ale na pewno nie trwało ono całą ciążę. Mniej więcej do połowy ciąży na pewno 🤔

Do góry