reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Objawy ciąży po zapłodnieniu

reklama
Proszę Dziewczyny, artykułów, badań na ten temat jest mnóstwo

Jeśli następują zmiany hormonalne w organizmie to w zależności od wrażliwości na te hormony jedna kobieta będzie odczuwała wcześniejsze objawy, inna nie. Ja absolutnie nie myślałam, że jestem w ciąży, ale objawów przed datą spodziewanej miesiączki (im bliżej tym więcej) było sporo i nie wyglądały jak PMS (wtedy myślałam, że to jakiś rekordowy PMS, teraz wiem, że ciąża). Beta nie jest absolutnie jedynym hormonem, który robi rewolucję w naszym organizmie w ciąży, nie zapominajcie o tym.

Figure2-final-20180830.png

*żródło grafiki - Harvard

Ale tak serio teraz myślę, pracuje w markecie, po pracy zawsze jakieś zakupy robiłam i jak wykładał towar to mi się ogorkow zachciało i wtedy je kupiłam a test robiłam dopiero później... Już mi smaczki chyba wychodziły 😱😂😂

Proszę Dziewczyny, artykułów, badań na ten temat jest mnóstwo

Jeśli następują zmiany hormonalne w organizmie to w zależności od wrażliwości na te hormony jedna kobieta będzie odczuwała wcześniejsze objawy, inna nie. Ja absolutnie nie myślałam, że jestem w ciąży, ale objawów przed datą spodziewanej miesiączki (im bliżej tym więcej) było sporo i nie wyglądały jak PMS (wtedy myślałam, że to jakiś rekordowy PMS, teraz wiem, że ciąża). Beta nie jest absolutnie jedynym hormonem, który robi rewolucję w naszym organizmie w ciąży, nie zapominajcie o tym.

Zobacz załącznik 1344509
*żródło grafiki - Harvard
1. Pierwszy artykuł nie jest poparty żadnymi „badaniami naukowymi”. - edytuje bo doczytałam przy nagłówku, że niby oparte na badaniach i researchu, ale nie ma żadnych badań dokładnie zacytowanych, wiec nie ufam 😂
2. Wszystkie „objawy” wymienione w tym artykule mam co miesiąc przed okresem (oprócz „krwawienia implantacyjnego” - które nie występuje zresztą u wszystkich kobiet w ciąży - a czytałam już na forum że krwawienie / plamienie wystąpiło, a ciąży niestety nie było). Nie wspomnę już o tym, że jako objaw wymieniają podwyższoną temperaturę ciała - w każdym cyklu jeżeli odbyła się owulacja temperatura będzie podwyzszona prawie do samego końca, spada dzień - dwa przed okresem - pozostaje podwyższona jeżeli jesteś w ciąży. Tkliwość piersi, wzmożony apetyt lub brak apetytu, skurcze w dole brzucha, bóle głowy (serio wymienili jako objaw ciąży…?). Powiedz mi, że to nie typowy „PMS” dla wielu kobiet :)
A najlepsze z artykułu na koniec „*Please note that pregnancy tests are not accurate at 5 DPO.” Wiesz dlaczego testy nie są dokładne 5 dni po owulacji? Bo bardzo rzadko tak szybko dochodzi do zagnieżdżenia. Nie ma hormonu HCG wiec nie może być objawów. Nie są precyzyjne bo nie jest się w ciąży.
3. Tak, podczas ciąży szaleją różne hormony, masz rację. Ale nie ma ciąży bez HCG więc odgrywa on główną rolę. Reszta hormonów może wahać się również bez ciąży z różnych przyczyn.

W wolnej chwili poszukam artykułów z mojej strony.

Generalnie co mam na myśli, to że lepiej nie nakręcać się symptomami przed spóźnioną miesiączką, pozytywnym testem lub conajmniej 12DPO. Szczególnie że wszystkie mamy różne cykle i owulację w rożnych dniach cyklu, jedna może mieć krótką fazę lutealną, druga dłuższą.

Trochę długo ale miałam za dużo czasu przy kawce 😂

1. Pierwszy artykuł nie jest poparty żadnymi „badaniami naukowymi”. - edytuje bo doczytałam przy nagłówku, że niby oparte na badaniach i researchu, ale nie ma żadnych badań dokładnie zacytowanych, wiec nie ufam 😂
2. Wszystkie „objawy” wymienione w tym artykule mam co miesiąc przed okresem (oprócz „krwawienia implantacyjnego” - które nie występuje zresztą u wszystkich kobiet w ciąży - a czytałam już na forum że krwawienie / plamienie wystąpiło, a ciąży niestety nie było). Nie wspomnę już o tym, że jako objaw wymieniają podwyższoną temperaturę ciała - w każdym cyklu jeżeli odbyła się owulacja temperatura będzie podwyzszona prawie do samego końca, spada dzień - dwa przed okresem - pozostaje podwyższona jeżeli jesteś w ciąży. Tkliwość piersi, wzmożony apetyt lub brak apetytu, skurcze w dole brzucha, bóle głowy (serio wymienili jako objaw ciąży…?). Powiedz mi, że to nie typowy „PMS” dla wielu kobiet :)
A najlepsze z artykułu na koniec „*Please note that pregnancy tests are not accurate at 5 DPO.” Wiesz dlaczego testy nie są dokładne 5 dni po owulacji? Bo bardzo rzadko tak szybko dochodzi do zagnieżdżenia. Nie ma hormonu HCG wiec nie może być objawów. Nie są precyzyjne bo nie jest się w ciąży.
3. Tak, podczas ciąży szaleją różne hormony, masz rację. Ale nie ma ciąży bez HCG więc odgrywa on główną rolę. Reszta hormonów może wahać się również bez ciąży z różnych przyczyn.

W wolnej chwili poszukam artykułów z mojej strony.

Generalnie co mam na myśli, to że lepiej nie nakręcać się symptomami przed spóźnioną miesiączką, pozytywnym testem lub conajmniej 12DPO. Szczególnie że wszystkie mamy różne cykle i owulację w rożnych dniach cyklu, jedna może mieć krótką fazę lutealną, druga dłuższą.

Trochę długo ale miałam za dużo czasu przy kawce 😂

Chętnie poczytam, jeśli uda Ci się coś znaleźć :)

Ja też uważam, że nie ma co się nakręcać i doszukiwać objawów, jeśli ktoś ich nie ma...ale to już prywatna sprawa każdego co tam robi i jak do tematu podchodzi. Ja tylko dyskutuję o objawach przed miesiączką, a te mogą wystąpić od tygodnia po stosunku nawet. No i jeszcze raz powtórzę, nie tylko beta powoduje reakcję organizmu. Już samo plamienie implantacyjne, które może wystąpić PRZED datą spodziewanej miesiączki jest tego przykładem. I oczywiście, że można napisać, że i zaburzenia hormonalne mogą spowodować plamienie....ale jeśli spowodowane są ciążą, to jest to ewidentny objaw ciąży, poprzedzający wszystkie mdłości, migreny, osłabienie itp

U mnie najwcześniej zaczęło się ,,coś zmieniać" na jakieś 7-8 dni przed okresem ( i jakieś 7-8 dni po owu ).
Każda ma inne ciało.
Ja nigdy nie miałam większych objawów PMS, jedynie maks 1 dzień przed okresem dostawałam bóle podbrzusza- to był jeden jedyny sygnał że następnego dnia będzie na bank okres.
A tu nagle te 7-8 dni przed okresem zacząło boleć mnie podbrzusze, do tego zaczęło mnie zbierać jak na przeziębienie ( 37,5 ) więc u mnie taki stan zapowiada że następnego dnia na bank z łóżka nie wstanę.
Brzuch pobolewał mnie nadal cały czas a okresu brak, stan podgorączkowy się utrzymywał ale nic poza tym , żadnych dreszczy, bólu mięśni czy stawów tylko cały czas takie rozpalenie ale samopoczucie dobre.
Jeśli sie zna swoje ciało bardzo dobrze ,to się to wychwytuje. Że to nie są urojenia tylko że zwykłe czynniki nagle zachowują się inaczej, wbrew zwykłym prawom naszego ciała.
I każdy, każdy każdy organizm jest inny.

Chętnie poczytam, jeśli uda Ci się coś znaleźć :)

Ja też uważam, że nie ma co się nakręcać i doszukiwać objawów, jeśli ktoś ich nie ma...ale to już prywatna sprawa każdego co tam robi i jak do tematu podchodzi. Ja tylko dyskutuję o objawach przed miesiączką, a te mogą wystąpić od tygodnia po stosunku nawet. No i jeszcze raz powtórzę, nie tylko beta powoduje reakcję organizmu. Już samo plamienie implantacyjne, które może wystąpić PRZED datą spodziewanej miesiączki jest tego przykładem. I oczywiście, że można napisać, że i zaburzenia hormonalne mogą spowodować plamienie....ale jeśli spowodowane są ciążą, to jest to ewidentny objaw ciąży, poprzedzający wszystkie mdłości, migreny, osłabienie itp

Nie miałam plamienia implantacyjnego w żadnej ciąży - dodam, że obie są w 100% donoszone ;)
A objawy takie same miałam w ciąży jak i bez niej. Jeszcze, żeby było weselej to w każdej ciąży miałam zupełnie inne objawy

Edit. Jak się głębiej zastanowię to właściwie największe objawy miałam nie mając ciąży, miesiąc temu ;)

Nie miałam plamienia implantacyjnego w żadnej ciąży - dodam, że obie są w 100% donoszone ;)
A objawy takie same miałam w ciąży jak i bez niej
Ale co to wnosi do tematu? :) Rozmawiamy o tym czy objawy ciąży mogą wystąpić przed terminem spodziewanej miesiączki, a nie o naszych doświadczeniach. Ja też nie miałam, ale wiem, że około 25% je ma :)

reklama
Ale co to wnosi do tematu? :) Rozmawiamy o tym czy objawy ciąży mogą wystąpić przed terminem spodziewanej miesiączki, a nie o naszych doświadczeniach. Ja też nie miałam, ale wiem, że około 25% je ma :)

W nosi tyle, że pierwsze objawy ciąży są identyczne jak te przed okresem i nie da się na ich postawie stwierdzić, że do zapłodnienia doszło

Do góry