reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

NT w ciąży bliźniaczej

JoannaAleksandra

Zaangażowana w BB
Hej, w środę byłam na pierwszym badaniu prenatalnym. Jestem w ciąży bliźniaczej 1k2o. Martwi mnie różnica między maluchami.

Jeden ma crl 6,83 cm, nt 1,58 mm, drugi crl 6,22 cm, nt 2,34 mm.

Czy ktoś miał podobne parametry w I trymestrze? Lekarz mówił, że może się rozwijać ttts i jestem przerażona ☹️

reklama
Hej, w środę byłam na pierwszym badaniu prenatalnym. Jestem w ciąży bliźniaczej 1k2o. Martwi mnie różnica między maluchami.

Jeden ma crl 6,83 cm, nt 1,58 mm, drugi crl 6,22 cm, nt 2,34 mm.

Czy ktoś miał podobne parametry w I trymestrze? Lekarz mówił, że może się rozwijać ttts i jestem przerażona ☹️
Hej, też jestem w ciąży bliźniaczej 1k2o, co więcej jestem już mamą bliźniąt, ale dwujajowych.
Ciężko interpretować wyniki u mnie w badaniu w 11+6 tc było CRL 53,0 mm i 55mm, jeśli chodzi o NT to przezierność karkowa i ona raczej jest związana z wadami genetycznymi.
Jeśli jesteś pewna swojego lekarza to będzie na pewno miał na Ciebie baczenie, jeśli nie ufasz mu to może zrób jeszcze jedno USG u innego lekarza.
Czytałam, że są teraz zabiegi/ operacje rozdzielające wspólne krążenie. Spróbuj więc na zapas się nie martwić 🥰

Hej, też jestem w ciąży bliźniaczej 1k2o, co więcej jestem już mamą bliźniąt, ale dwujajowych.
Ciężko interpretować wyniki u mnie w badaniu w 11+6 tc było CRL 53,0 mm i 55mm, jeśli chodzi o NT to przezierność karkowa i ona raczej jest związana z wadami genetycznymi.
Jeśli jesteś pewna swojego lekarza to będzie na pewno miał na Ciebie baczenie, jeśli nie ufasz mu to może zrób jeszcze jedno USG u innego lekarza.
Czytałam, że są teraz zabiegi/ operacje rozdzielające wspólne krążenie. Spróbuj więc na zapas się nie martwić 🥰
Badania miałam robione w innym mieście bo u mnie nikt ich nie robi. Wizytę u lekarza prowadzącego mam w środę. Zobaczymy co powie. Martwię się bardzo, na niczym w życiu mi nie zależało tak jak na tej ciąży a od kiedy się dowiedziałam, że bliźniaki we mnie rosną to podwójnie się przejmuję.

No ja czytałam, że różnica między nt jednego a drugiego pow. 20% to sygnał, że może być ttts :/ mimo, że u obu parametry jeszcze w normie.

Z tego co pamiętam to norma jest do 2,5. Moje dziecko miało 2,8 i jest zdrowe. Takze nie martwiłabym się na zapas.

Moja znajoma w ciąży bliźniaczej miała też różnice w NT. Nawet jedno dzieciątko miało też powyżej normy i także jest wszystko okey 🙂

Ostatnia edycja:
Do góry