reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

nosidełko kontra chusta

Witam, przepraszam że się wtrącę trochę nie na temat bo ja nie mam probemu nosidełko kontra chusta, tylko trochę z innej beczki. Otóż myślę o zakupie nosidła lub własnie chusty które miałyby mi służyć wyłącznie do znoszenia malucha po schodach z 2 piętra, tak bym miała wole ręce przy targaniu wózka. I mam pytanie do doświadczonych mam -czy taki sposób jest bezpieczny? tzn czy dziecko wykonując nagłe ruchy w nosidle lub chuście które mogłyby zachwiać moją równowagą - bo nie będę raczej podtrzymywać dziecka ręką - w której będę niosła elementy wózka - gondolę i stelaż. Boję się czy w takim wypadku nie spadłabym ze schodów razem z maluchem :baffled: Prosze o doświadzone mamy - w chustowaniu lub nosidełku - by wypowiedziały się. Szkoda mi wydac pieniądze na coś co może się zupełnie nie przydać. Noszenie dziecka na spacerach - tu od razu zaznaczam - odpada ze względu na mój kręgosłup.

reklama
Wracając do tematu nosidełek i chust,
teraz zimą nie wiele było okoliczności sprzyjających długim spracerkom z dzieciakami, ale w domu nosidełko sprawiało mi się całkiem nieźle... przy codziennych czynnościach związanych z ogarnięciem domu, córcię ładowałam do nosidełka i 2 ręce były wolne...;):-D
A przy tym wkładanie i wyjmowanie jej -szybkie i wygodne...
Regulacja pasów jest prosta, dzięki czemu plecy i ramiona nie bolą. Klamerki łączące pasy są trwałe... (często wkładałam małą, czasem kilka razy na dzień i nic się nie poluzowało, czy rozwaliło)
Pozycja dziecka w nosidełku jest bezpieczna a ciężar ciała jest właściwie rozłożony.- co często zarzucają nosidełkom rodzice chustowi, a właściwie producenci chust piszący na forum... Zdjęcia pokazywane na choćby chustomanii przedstawiają dzieci, które rzeczywiście wiszą -tylko patrząc na dzieci w nosidełkach w prawdziwym życiu, nie te stylizowane do zdjęcia, jakoś nie zauważyłam, żeby nóżki wręcz ciążyły im pionowo w dól:confused:...a te zdjęcia są tak przerysowane...miały być bardzo przekonujące- i niektórych rodziców rzeczywiście mogą przekonać. Tymczasem w rzeczywistości dzieci tak nie wiszą... Ja nie uważam, żebym robiła krzywdę mojej córci a wcześniej synkowi... i pozycja żabki jest utrzymana w nosidełku...
Obecne nosidełka mają szeroki pas pod pupą i są bezpieczne dla bioderek dzieciaczków.

A jeśli chodzi o kwestie emocjonalne i rozwojowe, to myślę że zarówno chusty jak i nosidełka:
-zapewniają bliski kontakt z rodzicem i odczuwanie jego bliskości
-dają dziecku poczucie bezpieczeństwa i korzystnie wpływają na jego rozwój psychiczny (poprzez kontakt z opiekunem):-)

To tyle w kwestii chust i nosidełek;)
Pozdrowionka;)

Witam
Zastanawial sie nad kupnem chusty, nosidlo posiadam ale moj maly za nim nie przepada a poza tym boje sie ze jest nieodpowiednie, ze obciaz kregoslup. Dlatego chcialam kupic chuste ale jak widzialam jak ja sie zaklada to sie troche boje ze sobie nie poradze i ze wypadnie z niej dziecko. czy ktos mi moglby polecic jakos dobra chuste.

Miesiąc temu dostałam chustę od chrzestnej małej...no i cóż...spróbowaliśmy-mąż niestety był na 'nie'...i nie moglam go do chusty przekonać (zdania nie zmienil) ja trochę nosiłam, ale przy naszych ostatnich upałach nie dałyśmy rady... W chuście jest nam po prostu za gorąco. Więc leży sobie i czeka na chlodniejsze dni- chociaż muszę przyznać, że nie nauczyłam się dobrze wiązać...Zajmuje mi to dużo czasu i kosztuje trochę nerwów..pewnie więc nosidełko zostanie z nami do momentu kiedy już po protu nie będziemy mieli siły, żeby małą nosić;) Jak narazie nosidło zdaje egzamin w różnych sytuacjach...-i jak jest gorąco i jak chłodniej...A mała rozwija się bez jakichkolwiek problemów.. Sprawdzałam swego czasu bioderka i kręgosłup, bo jak się tak naczytałam wypowiedzi na różnych forach jak to chustomamy straszą, że dzieci nosidełkowe mają niefizjologicznie wyprostowany kręgosłup i ucisk na stawy biodrowe, to już sama zaczęłam mieć wątpliwości.. A tymczasem mała rozwija się bardzo dobrze, lekarz powiedział, żeby się nie przejmować takimi głupimi hasłami, bo różni są ich autorzy- najczęściej są to producenci, którym zależy na jak największej sprzedaży... Niestety:(

Zmykamy na spacerek...póki ciutkę chłodniej...
Pozdrawiam;)

ja powiem krótko... ani jedno ani drugie :) MEI TAI najlepsze! u mnie sprawdza się rewelacyjnie

Moje Drogie.
Jstem mamą, która nosi swoje dziecko w chuście. Próbowałam nosidełka-akurat marki Bondolino-sprawne się w niego dzidziula wkłada, daje dwa sposoby noszenia z przodu i z tyłu. Wygrała chusta bo daje mi wiecej mozliwości wiazania przyszłościowo, i moja córka b.lubi być w taki sposób noszona.Problem w chuscie plega na tym, że trzeba nauczyć się ja wiązać. Nosidełka ergonomiczne i chusty zapewniają prawidłowa pozycję dla bioderek i kręgosłupa, super kontakt- noszący-noszony czyli megasuper! bliskość. Trzeba pamiętać w obydwu przypadkach, o stabilizacji główki-kiedy dziecko jeszcze samodzielnie jej nie trzyma i o tym, że do 6 miesiaca nosimy bobasa w pozycji brzuszek do brzuszka!!!! Miłego noszenia i w nosidłach i w chustach.pozdrawiam Mama chustomaniaczka;-)

a wiecie cos moze na temat nowych nosidełek Womaru?
podobno jakas mama widziala je na targach w warszawie, sprawdzilam i maja je juz w katalogu i na facebooku. typowe ergonomiki
nie wiecie moze kiedy beda dostepne w sprzedazy i po ile?

W nosidełkach dziecko ma niepoprawną pozycje, nie moze zgiąć nóżek, siedzi na swoich genitaliach i noszenie w nosidełku dziecka malutkiego to jakieś nieporozumienie. Chusty i nosidełka ergonomiczne zapewniają brak krzywdzenia bioderem dziecka, pozycję tzw zabki, czyli podgięte nóżki dziecka i naturalna krzywizne kręgosłupa wygietą w materiale miekkim.

reklama
Osobiście preferuje nosidełka ergonomiczne. Podobnie jak pisała już jedna osoba boję się wiązać chust mam wrażenie że zrobię to źle i dziecko mi wypadnie. Zakupiłam jednak ergonomiczne Love&Carry. Miałam do czynienia z Tulą którą uwielbiam. Jednak to było sporo tańsze a jakość i wykonanie takie samo. Nie odbiega od droższych. Można kupić na allegro jednak taniej mieli w sklepie internetowym www.lovecarry.pl sklep z nosidełkami czy jakoś tak się nazywał . Zakupiłam takie w liski - cudne;)))

Do góry