Zmartwiona1
Początkująca w BB
Dziękuję. U kogo mogę diagnozować refluks ?Poczytaj może o refluksie ukrytym. Polecam wizytę u dobrego osteopaty i ewentualnie później gastroenterologa.
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Dziękuję. U kogo mogę diagnozować refluks ?Poczytaj może o refluksie ukrytym. Polecam wizytę u dobrego osteopaty i ewentualnie później gastroenterologa.
Ale to dopiero 6 tygodni. Więc te okienka aktywności są dalej króciutkie. Jedzenie, pampers, chwila obserwacji mamy i spanko. Jak najbardziej to gra z rutyną. Tylko zamiast rutyny co do godzin wprowadź rutynę co do akcji. Czyli po spaniu pampers a potem co tam chcecie robićNie mamy rutyny bo przez to że karmie na żądanie to mam wrażenie że wszystko zaburza. Wcześniej byliśmy też pod opieką doradcy laktacyjnego który kazał mocno ograniczyć dokarmianie i z tygodnia na tydzień zmniejszać. Ciężko mi też stwierdzić czy jest najedzony czy nie bo karmie często ale wiem że mam Mało pokarmu. Czasem zdarzają się jakieś wyjazdy samochodem i jak na początku jest płacz to później potrafi mieć dłuższą drzemkę co zaburza rytm dnia i nocy np. Zasnął dzisiaj punkt 20 mocno wymęczony płaczem .
Dziękuję. Mieszkamy w bloku i też się zastanawiam kiedy ktoś wezwie Jakiś mops żeby sprawdzili co się dzieje. Boję się nawet wychodzić z domu bo jak tylko włożę go do wózka to jest straszna histeria. Czy Twoja córcia dawała się odłożyć do łóżeczka jak już zasnęła ? Okres noworodkowy masz na myśli pierwsze 3 mies ?Moja córka miała trudny początek była z cc i od razu trafiła na patologię na 3 dni. Jak mi jà oddano to była najgłośniejszym dzieckiem na oddziale, a że spędziłysmy tam 8 dni to wszystkie zmiany położnych nas poznały i jak wychodziłam trzymały za mnie kciuki bo jak powiedziały lekko nie będzie. Wiedziala, że krzyczy więcej niż inne dzieci bo w nocy była wszędzie prawie cały czas cisza a u nas był krzyk i położne wpadały do mnie z pytaniem czy czegoś od nich potrzebuje. Każda zmiana pieluszki krzyk. Myślałam, że to od chusteczek które były zimne więc przerzuciłam się na waciki moczone w ciepłej wodzie albo mycie pod kranem, ale nadal był krzyk. W nocy spała słabo, nosiłam ją w nocy żeby zasnęła, żeby się utuliła. Nie miała kolki, ponieważ ten płacz pojawiał się o każdej porze dnia i nocy. Po skończeniu okresu noworodkowego było ciut lepiej, ale nadal więcej było dni z krzykiem. Czasem już zamykałam okna bo szkoda mi było sąsiadów natomiast z każdym kolejnym tygodniem było lepiej. Teraz ma 6 miesięcy i nadal jest niecierpliwym i baaaardzo głośnym dzieckiem, ale jednocześnie jest bardzo radosna i uśmiechnięta. Wg mnie ma taki temperament, że komunikuje szybko i głośno swoje potrzeby.
Życzę dużo siły. Ja pierwsze dwa miesiące wspominam bardzo kiepsko. Bo praktycznie nie spałam. Teraz nadal budzi się kilka razy w nocy, ale jednak śpi.
Czy ukryty to nie wiem. Raczej miała oczywiste objawy. Chlustała jak ulewała, cofało jej się do gardła i wtedy się krzywiła, często słyszałam „ten dźwięk”. Raz był taki moment, że od cofek miała chrypkę przez kilka dni. No i wyginała głowę do tyłu przy piersi, cała się odginała, razem z oczami do tyłu… Typowy zespół objawów wg gastrologa. A usg brzuszka w normie.My masujemy się dopiero drugi dzień po wizycie u fizjo/osteopaty. Jeśli chodzi o refluks, zaczęłam go bardziej obserwować i mam wrażenie że często przełyka to co mu wraca… czasem odbija mu się po kilka razy , cofa i np ma czkawkę ale nie zawsze. Jak diagnozowałaś refluks ? Ukryty czy nie ?
Na efekty czasem trzeba trochę poczekać jeśli chodzi o osteo/fizjo. U nas widać je po dwóch tygodniach zawsze od wizyty jak młodą porządnie wymasuje i wyćwiczy plus w domu ćwiczenia. Warto właśnie to usg też zrobić i to neurologa iśćByliśmy kilka dni temu u osteopaty/fizjoterapety . Powiązał to z porodem- dziecko było ustawiane. Mamy zalecone ćwiczenia. Jeszcze za wczesnie by mówić o jakichś efektach, narazie ich brak.
Pediatra nie jest skłonna dawać skierowanie do neurologa więc mam w planach zrobić usg główki prywatnie i wtedy umówić się na wizytę
Noworodkowy okres mam na myśli pierwsze 4 tygodnie, ale właściwie pierwsze trzy miesiące to był u nas taki klasyczny czwarty trymestr. Dużo płaczu a właściwie krzyku. Przy każdym przebieraniu. My byłyśmy i jesteśmy regularnie u fizjo, mała nosiła orteze z powodu dysplazji bioderka, to też było dodatkowym utrudnieniem i męczarnia dla niej a w konsekwencji też dla mnie.Dziękuję. Mieszkamy w bloku i też się zastanawiam kiedy ktoś wezwie Jakiś mops żeby sprawdzili co się dzieje. Boję się nawet wychodzić z domu bo jak tylko włożę go do wózka to jest straszna histeria. Czy Twoja córcia dawała się odłożyć do łóżeczka jak już zasnęła ? Okres noworodkowy masz na myśli pierwsze 3 mies ?
U nas zdiagnozował osteopata a potwierdził gastroenterolog. Pediatrzy nas zbywali.Dziękuję. U kogo mogę diagnozować refluks ?
bede starala się tego bardziej pilnować ale czasami jest ciężko bo nie można uśpić dziecka, nie wiadomo o co mu chodzi - wydawałoby się że wszystkie potrzeby zaspokojone.Ale to dopiero 6 tygodni. Więc te okienka aktywności są dalej króciutkie. Jedzenie, pampers, chwila obserwacji mamy i spanko. Jak najbardziej to gra z rutyną. Tylko zamiast rutyny co do godzin wprowadź rutynę co do akcji. Czyli po spaniu pampers a potem co tam chcecie robić