reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Niemowlę ze skazą a karmienie piersią

anielka1

Fanka BB :)
Dziewczyny pytanko,mimo,że temat dość znany,to nigdzie nie można znaleźć konkretnych informacji. Podejrzewam u małego skażenia na bialko mleka krowiego. Generalnie ograniczam nabial do minimum, mimo to co jakiś czas brzydkie kupy, trochę śluzu i pasma krwi. Buzia -czoło, dosłownie jak tarka. Chce od jutra wprowadzić dietę eliminacyjną, doradźcie jak to ma wyglądać, co jeść, jak dlugo i jak później wprowadzić jakieś produkty. Liczę na odpowiedzi mam, które miały ten sam problem i sobie poradziły. Z góry dziękuję

reklama
Rozwiązanie
Czy to uczulenie dziecku przeszło? Jakimi produktami zastepowalas niedobory wapnia?
Uczulenie przeszło ale trwało ponad rok. Tez próbowałam wszystkiego , spr trop nietolerancji laktozy , długo dociekałam z dermatologiem włącznie. Od niego dostaliśmy Elidel na zmiany skórne - maść bez sterydu , leczenie 6 tyg , drugie ale zmiany cofnęły się . Ważne aby nie stosować sterydu, u małych dzieci na twarzy to zbrodnia. Niestety lekarze często dają, szybki efekt , szybki powrót. Prowadziłam dzienniczek i zapisywałam. Tym sposobem doszłam szybko kto jest winowajca. Początkowo byłam załamana co jeść . Na szczęście szybko opanowałam sytuacje. Żyto, orkisz spokojnie. Jaja przepiórcze. Jest dużo wegańskich jogurtów i mlek roślinnych. Sama...
Nie wystarczy ograniczyć. Trzeba całkiem wyeliminować. Na poprawę czasem trzeba czekać i 6 tygodni, choć zazwyczaj już po kilku dniach jest lepiej jeśli winowajcą jest bmk oczywiście. Czasem trzeba odstawić całą krowę - czyli również wołowinę. Bywa, że i jajko, bo często idzie to w parze, choć nie zawsze.
Jesz wszystko poza tym co zawiera bmk. Czyli multum rzeczy. Warzywa, owoce, kasze.
Ale podstawa to zadbać o swoje jelita - czyli probiotyki plus naturalne kiszonki. Jeśli Twoje jelita będą ok to alergenów nie przepuszczą.

Dziewczyny pytanko,mimo,że temat dość znany,to nigdzie nie można znaleźć konkretnych informacji. Podejrzewam u małego skażenia na bialko mleka krowiego. Generalnie ograniczam nabial do minimum, mimo to co jakiś czas brzydkie kupy, trochę śluzu i pasma krwi. Buzia -czoło, dosłownie jak tarka. Chce od jutra wprowadzić dietę eliminacyjną, doradźcie jak to ma wyglądać, co jeść, jak dlugo i jak później wprowadzić jakieś produkty. Liczę na odpowiedzi mam, które miały ten sam problem i sobie poradziły. Z góry dziękuję
Witaj, ja miałam ten sam problem. Później zaczęły się pojawiać czerwone plamki na skórze. Najważniejsze abyś odstawiła wszystkie produkty mleczne a także produkty zawierajace inne białka, mam na myśli jajo i pszenice( nie chodzi tu o gluten). Po mleku organizm oczyszcza się najszybciej OK dwóch tygodni. Później wprowadzasz odrobine i czekasz 3-4 dni. Obserwujesz reakcje dziecka. To bardzo ważne. Ja byłam ponad rok na diecie i karmiłam, moje dziecko było uczulone również na jaja i pszenice. Mleko matki ma najwiecej probiotyków a jeśli chodzi o skład to fenomen. Nie warto z niego rezygnować. Dodatkowo podawałam maluszkowi biogaje i dicoflor . Powodzenia ;)

Spróbuj delicol podawać może dieta eliminacyjna nie bedzie potrzebna. To enzym ktory pomaga dziecku rozkładać cukry zawarte w białku krowim.
Można sprawdzić ten trop. Jeśli to nietolerancja laktozy to dieta nie ma sensu (bo laktoza jest też w mleku mamy niezależnie od diety). Zostaje kwestia zmian skórnych i kup. Pytanie czy to na pewno alergiczne. Warto skonsultować z dermatologiem i alergologiem jeśli jeszcze tego nie robiłaś.

Można sprawdzić ten trop. Jeśli to nietolerancja laktozy to dieta nie ma sensu (bo laktoza jest też w mleku mamy niezależnie od diety). Zostaje kwestia zmian skórnych i kup. Pytanie czy to na pewno alergiczne. Warto skonsultować z dermatologiem i alergologiem jeśli jeszcze tego nie robiłaś.
Delicol podaje już długo i bobotic. Probiotyki ja mam brać czy dawać dziecku? A pieczywo jadłaś?

Witaj, ja miałam ten sam problem. Później zaczęły się pojawiać czerwone plamki na skórze. Najważniejsze abyś odstawiła wszystkie produkty mleczne a także produkty zawierajace inne białka, mam na myśli jajo i pszenice( nie chodzi tu o gluten). Po mleku organizm oczyszcza się najszybciej OK dwóch tygodni. Później wprowadzasz odrobine i czekasz 3-4 dni. Obserwujesz reakcje dziecka. To bardzo ważne. Ja byłam ponad rok na diecie i karmiłam, moje dziecko było uczulone również na jaja i pszenice. Mleko matki ma najwiecej probiotyków a jeśli chodzi o skład to fenomen. Nie warto z niego rezygnować. Dodatkowo podawałam maluszkowi biogaje i dicoflor . Powodzenia ;)
Czy to uczulenie dziecku przeszło? Jakimi produktami zastepowalas niedobory wapnia?

Delicol podaje już długo i bobotic. Probiotyki ja mam brać czy dawać dziecku? A pieczywo jadłaś?
Jadłam, ale trzeba znać skład, żeby nie było tam mleka - bo różnie bywa. Lub najlepiej piec samemu Probiotyki przede wszystkim Ty, bo dziecko ma dużo probiotyków w mleku. I kwestia tego, że w niektórych preparatach jest bmk.
Być może to też nie całkiem alergia a silniejsza nietolerancja bmk. U nas też wyszło po 3m, ale po kilku miesiącach było lepiej, mogłam ja jak i dziecko bezpośrednio jeść niewielkie ilości a później już całkiem ile chcieliśmy.

reklama
reklama
Uczulenie przeszło ale trwało ponad rok. Tez próbowałam wszystkiego , spr trop nietolerancji laktozy , długo dociekałam z dermatologiem włącznie. Od niego dostaliśmy Elidel na zmiany skórne - maść bez sterydu , leczenie 6 tyg , drugie ale zmiany cofnęły się . Ważne aby nie stosować sterydu, u małych dzieci na twarzy to zbrodnia. Niestety lekarze często dają, szybki efekt , szybki powrót. Prowadziłam dzienniczek i zapisywałam. Tym sposobem doszłam szybko kto jest winowajca. Początkowo byłam załamana co jeść . Na szczęście szybko opanowałam sytuacje. Żyto, orkisz spokojnie. Jaja przepiórcze. Jest dużo wegańskich jogurtów i mlek roślinnych. Sama zażywałam wapń w tabl 1200mg. Probiotyki dla maluszka . Twój pokarm tez jest w nie bogaty. Nie chce uogólniać ale Twój opis jest typowy dla skazy białkowej.

Rozwiązanie
Do góry