reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Niemowlę nie płacze gdy się uderzy

Witam, piszę z pewnym pytaniem. Być może nic się nie dzieje, ale może coś podpowiecie.
Syn 8 i pół miesiąca. Jest na etapie pełzania i wstawania trzymając się wszystkiego czego popadnie. Parę razy gdy upadł uderzył się w główkę. Może nie jakoś mocno (był na macie), ale zastanowił mnie całkowity brak jego reakcji na to uderzenie. Zero płaczu. Jest tak również podczas zabawy gdy jest na rękach. Gdy czasem za szybko ruszy głową to uderzy czołem w nasze czoło. Również zero reakcji. Syn ogólnie rozwija się prawidłowo, tak jak pisałam - pełza, zbiera się do raczkowania, zaczyna wstawać, wydaje mi się że dużo gaworzy. Z rzeczy które mnie niepokoją to:
- Od początku jest bardzo marudny i płaczliwy, ciężko go zająć czymś na dłużej
- często się denerwuje, nie ma wyczucia w operowaniu rączkami - często rzuca zabawkami, drapie, szczypie, ciągnie za wlosy
- rzadko reaguje na imie
- mało interesuje się książeczkami, obrazkami
- nadal główną atrakcją jest namiętne wkładanie do buzi i gryzienie wszystkiego co napotka na swojej drodze
Domyślam się że większość z tych rzeczy jest normalna dla niemowlaka w tym wieku, ale wolę uzyskać jakąś poradę od Was. Powinnam iść z dzieckiem do lekarza?

reklama
Mój syn też nie płakał po uderzeniu, ma zaraz 5 lat, płakać zaczął dopiero z rok temu w takich sytuacjach, wszystko z nim ok. Co do reszty, nie wiem, więc się nie wypowiem.

Do góry