reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nieleczona cukrzyca ciążowa....

No.to jaka cukrzyca ?? Wszystkie 3 pomiary bardzo ładne. Ja miałam 97/134/114 i jeden stwierdzil cukrzyca imny nie. Ani razu nie przekroczyłam.naczczo 92 a po h jedzenia ok 110 więc ja temat olałam po pół roku mierzenia i jadlam normalnie. Nawet po słodyczach zero skoków Jeszcze nie dawno norma w ciąży to bylo 100 naczczo. Obecnie 38tc z om 39 z usg dziecko 3500g a ja 10kg do przodu. Gdybym miała cukrzyce i jadlq normalnie to lekarz mi powiedział ze bym ja i dziecko mieli wagę dużo dużo wyższa

reklama
Ja po 1h 189 [emoji16]
Tylko czemu na glukometrze wychodza Ci po 130 [emoji848]
Glukometry nie są super dokładne [emoji6] ja na krzywej miałam wyniki 92(od tego niektórzy lekarze stwierdzają już cukrzycę) 177 po 1h i 153 po 2h. A przed badaniem pielęgniarka mierzyła mi glukometrem właśnie żeby sprawdzić czy nie mam za wysokiego cukru i mogę zrobić badanie i jak dobrze pamiętam wyszło prawie 180 [emoji848]

Glukometry nie są super dokładne [emoji6] ja na krzywej miałam wyniki 92(od tego niektórzy lekarze stwierdzają już cukrzycę) 177 po 1h i 153 po 2h. A przed badaniem pielęgniarka mierzyła mi glukometrem właśnie żeby sprawdzić czy nie mam za wysokiego cukru i mogę zrobić badanie i jak dobrze pamiętam wyszło prawie 180 [emoji848]
Łoo to zmiescilas sie idealnie. No ten pomiar 180 to przesada 🤣 moze wina brudnych rąk? Moj glukometr jest dokladny bo czasami 3 razy pod rzad pokazuje to samo . Ale jestem ciekawa czy "zdrowa" ciezarna tez miewa skoki do 150,160 tylko jest nieswiadoma? 🤔 Bo ja po 1h przekroczylam tylko 9j a gdybym miala 179 to cukrzyca nie zostałaby stwierdzona a pomiary glukometrem bylyby identyczne pewnie. A skoki mam czesto👎

No.to jaka cukrzyca ?? Wszystkie 3 pomiary bardzo ładne. Ja miałam 97/134/114 i jeden stwierdzil cukrzyca imny nie. Ani razu nie przekroczyłam.naczczo 92 a po h jedzenia ok 110 więc ja temat olałam po pół roku mierzenia i jadlam normalnie. Nawet po słodyczach zero skoków Jeszcze nie dawno norma w ciąży to bylo 100 naczczo. Obecnie 38tc z om 39 z usg dziecko 3500g a ja 10kg do przodu. Gdybym miała cukrzyce i jadlq normalnie to lekarz mi powiedział ze bym ja i dziecko mieli wagę dużo dużo wyższa
Nie prawda z waga. Miałam cukrzycę ciążową dziecko urodzone 2700g a ja całkowicie przytyłam ok 10 kg l. Nie jest nigdzie powiedziane, że z cukrzycy tylko duże dzieci się rodzą 😉 Dodam że cukrzyca na insulinie, bo cukier naczczo szalał.

Łoo to zmiescilas sie idealnie. No ten pomiar 180 to przesada [emoji1787] moze wina brudnych rąk? Moj glukometr jest dokladny bo czasami 3 razy pod rzad pokazuje to samo . Ale jestem ciekawa czy "zdrowa" ciezarna tez miewa skoki do 150,160 tylko jest nieswiadoma? [emoji848] Bo ja po 1h przekroczylam tylko 9j a gdybym miala 179 to cukrzyca nie zostałaby stwierdzona a pomiary glukometrem bylyby identyczne pewnie. A skoki mam czesto[emoji107]

Nie wiem skąd taki wynik wtedy wyszedł tym bardziej że pielęgniarka 3 razy powtarzała badanie i za każdym razem wychodziło 180 lub kilka jednostek więcej [emoji2368]no i nie powiedziałabym że się zmieściłam bo w sumie teraz normy dla ciężarnych są właśnie takie że od 92 na czczo już jest cukrzyca no i ja miałam stwierdzona [emoji2772]ogólnie ja nie miałam problemów z cukrami po posiłkach, może że 2 razy od kiedy zaczęłam mierzyć (zaczęłam od 15tc) zdarzyło mi się małe przekroczenie ale gorzej z cukrami porannymi, mało kiedy miałam poniżej 100.

Nie prawda z waga. Miałam cukrzycę ciążową dziecko urodzone 2700g a ja całkowicie przytyłam ok 10 kg l. Nie jest nigdzie powiedziane, że z cukrzycy tylko duże dzieci się rodzą 😉
No wiadomo, ze nie ma reguły. Kiedyś kobiety nie miały badań usg itp.i rodzily w domach zdrowe dzieci. Z każdym rokiem mam wrażenie że coraz co więcej rzeczy wymyślają.... coraz więcej zakazów i nakazów....

Nie prawda z waga. Miałam cukrzycę ciążową dziecko urodzone 2700g a ja całkowicie przytyłam ok 10 kg l. Nie jest nigdzie powiedziane, że z cukrzycy tylko duże dzieci się rodzą 😉 Dodam że cukrzyca na insulinie, bo cukier naczczo szalał.
Mnie moj ostatnio nastraszyl bo powiedzial ze dziecko jest za duze. W 29 wazyla 1700 a w 32 juz 2400
Pierwsze o co spytal to czy biore insuline. Mam skoki po posilkach czasami codziennie
👎

reklama
Wszystkie 3 wyniki miałaś w normie. Tak samo jak teraz wynik który podałaś po godzinie od jedzenia również jest w normie więc chyba po prostu za bardzo panikujesz [emoji6]
Tylko kazdy mowi ze po zjedzeniu pszennego i slodkiego cukier wywala wcześniej niz po godzinie, jesli po godzinie mialam taki to np po 30 minutach moglam miec okolo 200 i o to chodzi :(

Do góry