reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nie zgłoszenie do pracodawcy umowy zlecenia na urlopie wychowawczym

Dobry wieczór.
Przebywając na urlopie wychowawczym miałam umowę zlecenie podjętą 3 miesiące przed pójściem na wychowawczym.
Nie poinformowałam o tym pracodawcy ponieważ praca ta była tylko na mnie pisana ,a wykonywana przez innego członka rodziny co spowodowało fakt ,że nie myślałam o tym zgłoszeniu . Teraz po 1,5 roku niestety w ZUSIE wyszły niejasności . Czy z tego tytułu wynikną jakieś niemiłe konsekwencję . Czy po prostu będą zrobione korekty? W środę mam spotkanie z Panem z ZUSU i zastanawiam się czego się mogę spodziewać. Dodam ,że nie zrobiłam tego celowo , było to wynikiem mojego niedoinformowania .

reklama
Przebywając na urlopie wychowawczym miałam umowę zlecenie podjętą 3 miesiące przed pójściem na wychowawczym.
A ten zleceniodawca wiedział, ze Pani jest na urlopie wychowawczym? Bo to moze być drugi Pani problem?

Nie poinformowałam o tym pracodawcy ponieważ praca ta była tylko na mnie pisana ,a wykonywana przez innego członka rodziny co spowodowało fakt ,że nie myślałam o tym zgłoszeniu . Teraz po 1,5 roku niestety w ZUSIE wyszły niejasności . Czy z tego tytułu wynikną jakieś niemiłe konsekwencję .
Niezgłoszenie oznacza, że skarb Panstwa finansował za Panią skłądki, a pani miała wtedy inny tytuł ubezpieczenia. Myślę, ze można tutaj mówić o wyłudzeniu składek.
Czy po prostu będą zrobione korekty?
Wiele zalezy od woli ZUS. Pani nie dopełniła obowiązku i mają prawo domagać się by poniosła pani kosekwencje tego.

Dodam ,że nie zrobiłam tego celowo , było to wynikiem mojego niedoinformowania .
A w drugim zdaniu tego postu pisze Pani, ze nie pomyśłała Pani o zgłoszeniu. To nie to samo co niedoinformowanie, które i tak Pani nie usprawiedliwia.

Do góry