reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Niania na godziny/ podczas choroby

G

gosc201251

Gość
Cześć Dziewczyny,

Za jakiś czas wracam do pracy. Synek chodzi do żłobka od ok 2 miesięcy, ale łącznie wyszło z 2 tyg obecności bo ciągle jest chory. Żyłam w przekonaniu że pójdzie do żłobka wcześniej, odchoruje swoje i bezproblemowo wrócę do pracy, ale teraz zaczęłam się stresować co będzie jak nadjedą kolejne choroby a one się ciągną niemiłosiernie.

Przyszedł mi teraz do głowy pomysł żeby wziąć jakąś panią do opieki tylko podczas chorób. Tylko czy takie osoby będą chętne pracować tylko " w razie W"? Bo wiadomo że może być dłuższy czas że nie będzie ona potrzebna.
Podzieliłybyście się swoim doświadczeniem w takiej współpracy?
Jak wygladała Wasza rozmowa kwalifikacyjna i na co zwrócić uwagę? Jaka umowa i stawka godzinowa mniej więcej w dużym mieście?

reklama
Cześć Dziewczyny,

Za jakiś czas wracam do pracy. Synek chodzi do żłobka od ok 2 miesięcy, ale łącznie wyszło z 2 tyg obecności bo ciągle jest chory. Żyłam w przekonaniu że pójdzie do żłobka wcześniej, odchoruje swoje i bezproblemowo wrócę do pracy, ale teraz zaczęłam się stresować co będzie jak nadjedą kolejne choroby a one się ciągną niemiłosiernie.

Przyszedł mi teraz do głowy pomysł żeby wziąć jakąś panią do opieki tylko podczas chorób. Tylko czy takie osoby będą chętne pracować tylko " w razie W"? Bo wiadomo że może być dłuższy czas że nie będzie ona potrzebna.
Podzieliłybyście się swoim doświadczeniem w takiej współpracy?
Jak wygladała Wasza rozmowa kwalifikacyjna i na co zwrócić uwagę? Jaka umowa i stawka godzinowa mniej więcej w dużym mieście?
W dużym mieście to co najmniej 30zl za godzinę 🙂

Wszystko zależy od miejscowości. Moim zdaniem 35 zł/h to przesada ponieważ najniższa wychodzi ok 14zl/godz. Ale ja mieszkam w mniejszym mieście więc koszty życia też są zapewne inne i u mnie była stawka miesięczna więc też inaczej zapewne to wyglada niż w przypadku dorywczej pracy.
Miałam zatrudnione nianie i z mojego doświadczenia wynika jedno :tok myślenia ,że starsza Pani będzie ciepła i opiekuńcza jest błędne przed duże B. Nie ma co się oszukiwać trzeba szukać kogoś z polecenia i dokładnie sprawdzać z kim mamy zostawić nasz skarb.

Wszystko zależy od miejscowości. Moim zdaniem 35 zł/h to przesada ponieważ najniższa wychodzi ok 14zl/godz. Ale ja mieszkam w mniejszym mieście więc koszty życia też są zapewne inne i u mnie była stawka miesięczna więc też inaczej zapewne to wyglada niż w przypadku dorywczej pracy.
Miałam zatrudnione nianie i z mojego doświadczenia wynika jedno :tok myślenia ,że starsza Pani będzie ciepła i opiekuńcza jest błędne przed duże B. Nie ma co się oszukiwać trzeba szukać kogoś z polecenia i dokładnie sprawdzać z kim mamy zostawić nasz skarb.
Ja na Śląsku mieszkam i tak biorą do 20- 25zl maksymalnie za godzinę 🙂

W Warszawie 30-40zł/h

Z tym, że według mnie znalezienie takiej niani jak szuka autorka może nie być do końca proste

Co Ty mówisz, a właśnie już Myślałam nad jakąś starszą panią z okolicznych bloków itp 😔 marzy mi sie typowa ciocia taka z opowiesci ze mieszka blisko, jest fajna sasiadką na ktora mozna liczyc i przyjdzie, pobawi.. yh. nie mam nikogo z polecenia, jedynie to mnie przekonuje ze mąż pracuje w domu i miałby jakąś tam mała kontrolę nad tym wszystkim.
Już sobie zobaczyłam ceny, ok 20zl/godz w poznaniu
No to może popytaj wśród sąsiadek jak są jakieś🙂

reklama
Co Ty mówisz, a właśnie już Myślałam nad jakąś starszą panią z okolicznych bloków itp 😔 marzy mi sie typowa ciocia taka z opowiesci ze mieszka blisko, jest fajna sasiadką na ktora mozna liczyc i przyjdzie, pobawi.. yh. nie mam nikogo z polecenia, jedynie to mnie przekonuje ze mąż pracuje w domu i miałby jakąś tam mała kontrolę nad tym wszystkim.
Już sobie zobaczyłam ceny, ok 20zl/godz w poznaniu
Tez sprawdziłam poznan, Szczecin itp to średnio 20zl/godz. Starsze panie marudzą, nie chce im się bawić z dziećmi, męczą się ( oczywiście nie jest to regułą). Moja historia: starsza pani rozmowa no miód malina typowa starsza ciepła osoba no idealna…coś mi nie pasowało przyjeżdżam do domu kilka godz wcześniej a ta śpi w moim łóżku a mój synek przywiązany do wózka siedzi sam…myślałam ze babę uduszę a ta na to ze czego ja chce ona jest zmęczona i ma prawo żeby sie trochę zdrzemnąć a przywiązała go bo już jej raz wypadł. Złapałam ja i grzecznie mówiąc wyprosiłam. Zaś niania ostatnia babka ok 40tki pełna życia, pomysłów na zabawy z dzieckiem i dzieci ja uwielbiały

Do góry