reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nerwica lękowa w ciąży

Witam serdecznie!
postanowiłam napisać ten post, aby podzielić się swoją chorobą jaką jest nerwica lękowa? czy może któraś z Pań również doświadczyła tego w ciąży tak mocno, że nie może spać po nocach? ogólnie z nerwicą walczę już od ponad kilku dobrych lat, kiedy dowiedziałam się, że jestem w ciąży postanowiłam odstawić leki, które przyjmowałam i dzięki nim normalnie funkcjonowałam. W ostatnim czasie niestety, a jestem w 30 tygodniu ciąży, tak ta choroba się nasiliła, że już naprawdę nie daję rady. Chciałabym, może dowiedzieć się jak przetrwać ten ciężki czas bez leków psychotropowych? albo czy są leki które można przyjmować w ciąży w III trymestrze? najgorsze objawy jakie mam to budzenie się z lękiem z rana, ataki paniki oraz uczucie derealizacji i depersonalizacji, strasznie wszystkim się przejmuję i non stop tylko siedzę i myślę, a chciałabym mieć spokój w głowie. Będę wdzięczna za udzielenie odpowiedzi!
Pozdrawiam ciepło! 🥹

reklama
Autorko udaj Sie do psychiatry i dostaniesz leki, które możesz brać w ciąży i podczas karmienia dziecka piersią. Niepotrzebie je odstawiałaś,wystarczyło zmienić na takie , które można przyjmować w ciąży.
Jeśli już tak masz a sama dobrze wiesz,że to się tylko pogłebi. Połóg to ciężki czas i nie dasz rady tym bardziej bez leków.
Jak mówię idź po leki.
Dokladnie. Lekow nie powinno sie odstawiac bez konsultacji z lekarzem, bo nagle odstawienie moze przyniesc wiecej zlego niz dobrego. Okres ciazy i pologu jest okresem bardzo wrazliwym, w ktorym takie zaburzenia prawie na pewno sie nasila. Ale to nie znaczy, ze jestes na to skazana, dlatego dzialaj, a jesli leki dla ciebie w ogole nie wchodza w gre, to psychoterapia tez potrafi zdzialac wiele, bez skutkow ubocznyc. chyba ze liczyc marnowanie kasy jesli trafisz na szarlatana, dlatego koniecznie wybierz osobe z certyfikatem, ktora nalezy do towarzystwa psychoterapii i otrzymuje regularna superwizje. Na zaburzenia lękowe zdecydowanie przoduje terapia poznawczo behawioralna jako EBM (medycyna oparta na dowodach). Powodzenia i zdrowia

reklama
Do góry