Mistralkowe trufelki:
Zobacz załącznik 607131
Ja robie z resztek czekoladowego biszkopta,ale rownie dobrze mozna pokruszyc inne ciasteczka,lub resztki ciasta bez kremu.
Skladniki;
Poltorej szklanki pokruszonych ciastek lub ciasta
Pol szkla wiorek kokosowych
pol szkl zmielonych orzechow
4czastki gorzkiej czekolady
5czastek czekolady mlecznej
2spore lyzki masla
Kakao
Mieszamy wszystkie suche skladniki.
Czekolade z maslem topimy w mikrofali lub garnuszku.
Dodajemy do miski z suchymi skladnikami.
Mala lyzeszka nabieramy porcje i sciskamy formujac kuleczki.
Wysypujemy kakao na glebszy talerzyk-obtaczamy i wstawiamy do lodowki.
Ciastka ktore nadaja sie do przepisu;speculous,kruche cherbatniczki,oreo-bez kremu itp
Dobrze zmielic blenderem zamiast sie meczyc recznie
Propozysja do jasnych trufli;
Jasne ciasteczka,wiorki kokosowe
100g bialej czekolady
2lyz masla
ew zmielone migdaly
Czynnosci te same,ale obtaczamy w wiorkach kokosowych lub zmielonych migdalach.
Biale trufle w czekoladzie:
Składniki na około 25 kulek:
200 g wiórków kokosowych
100 ml śmietany kremówki-creme entiere 35%tluszczu
70 g cukru pudru
70 g masła
opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego
200 g mlecznej czekolady (mi wystarczyło około 130 g)
W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, dodać aromatu, wymieszać.
Z mikstury uformować kulki wielkości orzecha włoskiego ( ściskając wiórki w dłoni). Układać je na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić przez minimum godzinę.
Po schlodzeniu kulek,rozpuscic czekolade i oblak kazda kulke.Pozostawic w lodowce do zastygniecia.
Taka smietana przekladam ciasta,ale jest jeszcze inna w litrowym opakowaniu,chyba z Bretanii,nieco drozsza ale lepsza.
Takie opakowanie pozostawiam w lodowce na kilka godz a przed ubijaniem wsadzam do zamrazalnika na 20 min.Ubija sie swietnie!!!
Trufle orzechowe
pół szklanki nutelli
pół szklanki podpieczonych, zmielonych orzechów laskowych (wystudzonych)
pół szklanki podpieczonych posiekanych orzechów laskowych (wystudzonych)
pół szklanki mleka słodzonego skondensowanego
2 łyżki masła, bardzo miękkiego
120 g gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
1 łyżka likieru orzechowego (niekoniecznie, można dać 1 łyżkę wódki)
Ponadto:
150 g czekolady gorzkiej do obtoczenia, roztopionej w kąpieli wodnej
Wszystkie składniki na trufelki wymieszać dokładnie w naczyniu. Włożyć do lodówki do stężenia. Jeśli masa po 4 h będzie nadal zbyt rzadka, można do niej wmieszać trochę więcej zmielonych orzechów laskowych lub roztopionej czekolady (choć masa po nocy w lodówce zastyga na kamień
.
Ze stężonej masy formować nieduże kulki, odstawić znów do lodówki do schłodzenia.
Obtaczać w roztopionej czekoladzie. Przechowywać w lodówce.
Smacznego
- trufelki już obtoczone w czekoladzie mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej, jednak wtedy są dość miękkie w środku, polecam więc przechowywanie w lodówce!!!