reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze maleństwa - pediatra, problemy, radości, jak rosną nasze pociechy

maltanka Twoje dziecko starsze o jeden dzień od mojego widzę :)

ooo to jesteśmy na tym samym etapie:-). to się nam chłopaki zgrali.:-)

na razie mi nie marudzi, tata wrócił z pracy i ma zajęcie. wiecie co czasami mi się wydaje, że on się ze mną nudzi już pod koniec dnia. tak koło 15-tej mi zaczyna już marudzić. a jak tata wraca o 16-tej z pracy to mały jest jak nowy, bawi się, śmieje.:happy:

reklama
Byłysmy dzisiaj z Zosią w szpitalu na badaniach w kierunku refluksu. Refluksu nie ma ale za to jest duża anemia. Norma to 20 Zosia ma 14. Polityka cyca upadla:(
Pediatra i wytlumaczyła że to nie moja wina, bo ja jestem doskonałą karmicielką:) Dzieci które miały bardzo wysoką bilirubinę po urodzeniu szybciej tracą żelazo zmagazynowane w czasie ciąży i trzeba im robić morfologię by wcześniej wyłapać moment gdy te zapasy się skończyły i wprowadzic albo cos do diety przed końcem tego 6 miesiąca albo samo żelazo. Poza tym bardzo duż edzieci potrzebują więcej jedzenia z żelazem by jego poziom zaspokajał potrzeby. U nas nikt z "super pediatrów" nie wpadl żeby zrobic Zosi morfologię i się biedulka męczyla, a ja się dziwiłam że taka mniej ruchliwa jest:no: W każdym razie zmodyfikowałyśmy diete z panią doktor. Mamy jeść dwa obiadki, przyjmować żelazo, uczyć Zosi ę jeść widelczykiem i dawać razem z mięchem owocki bo wspomagaja przyswajalność żelaza. Poza tym starać się zredukować troszkę ilość karmień piersią, żeby uczyć prawidłowych nawyków żywieniowych( choć ja chcę conajmniej 5-6) i nie podjadała między posiłkami. No i tyle, troche się zdołowałam tym, obwiniałam się okropnie, ale ja akurat bardzo racjonalnie podchodziłam do jej diety, dbałam o to, wazyłam itd. Nie da się wszystkiego przewidzieć.

z tymi wyrzutami i dołem to Cie antarku akurat rozumiem. masz racje, ze nie da sie wszystkiego przewidziec - dbasz o milion rzeczy to milion pierwsza sie spieprzy :-( u mlodego prawdopodobnie splaszczyla sie mocno glowka przez to,ze jak karmilam to bylam na diecie bezmlecznej bo mlody mial alergie - taka wersja ortopedy. ze mlody szybko rosl i w któryms momencie dostal za malo wapnia i przez to glowa mogla sie splaszczyc z tylu. a ze późno zaczelismy dzialac u ortopedy to juz tylko nasza wina. glowka lekko wroci do normy, ale juz raczej idealnie okragla nie bedzie. i badź tu mądry - karmilam piersia bo tak najlepiej, a okazalo sie, że nie dostarczalam wszystkiego czego akurat dziecko potrzebowalo...a Ty sie nie zamartwiaj tylko teraz dbaj o to,zeby mloda dostawala tyle zelaza ile trzeba. pewnie za chwile wszystko wroci do normy, a za pare miesiecy zapomnisz, ze cos bylo nie tak. pojawia sie pewnie inne, nowe problemy, ktorych i tak nie przewidzisz...

antar a jak wysoką Zosia miała bilirubinę? u nas też była dość wysoka, ale nie dajemy żelaza (muszę zapytać lekarza jak to właśnie jest z tym żelazem). nie robiliśmy małemu morfologii jeszcze.

Ty karmisz ją 5-6 razy dziennie "cycem"? Ja już zmniejszyłam karmienia i daję mu rano i wieczorem, czasami w południe jak mi marudzi, no i w nocy.:tak:

Pbg ja na czerwona dupke uzywam juz tylko i tylko make ziemniaczana jest najlepsza wszystkie kremy poszly w odstawke , sprobuj przy kazdej zmianie sypnac :happy:
wyprowałam i podziałało lepiej niż wszystkie kremy :szok::tak::tak:
a do tego całkowicie niespodziewanie mamy ząbek :-) dolna lewa jedynka :-)
antar zgadzam się z labudka ale niestety na to nic nie poradzimy, przewidzieć się nie da. Szczerze to wszystko świadczy to, że jesteśmy po prostu dobrymi troskliwymi matkami ;-) a w tych wytycznych, poradach, badaniach itd. to chyba najbardziej są zagubieni lekarze, którzy nie raz już sami nie wiedzą którą lobbującą stronę poprzeć i tak to wychodzi.

Ostatnia edycja:
pbg gratuluje ząbka:-)

antar nie obwiniaj się Ważne że już wiecie że jest anemia i możecie temu zaradzic,

Ja słyszałam że dzieciom na cycku trzeba wprowadzic po 6 miesiącu produkty z zelazem bo konczą się zapasy.Muszę zapytać lekarza czy Zosi nie zrobic też badan żeby mieć pewnosć ze wszystko ok

Dzisiaj byłam w przychodni ale lekarz na urlopie.Zważyłam tylko Zosie i waży 8900.przez 2 miesiące 600gram tylko przybrała.Wydaje mi się ze to trochę za mało :sorry:Do 6 miesiąca była na 90 centylu teraz spadła na 75.

Antar dokładnie jak piszą dziewczyny - NIE OBWINIAJ SIĘ!!!
Byłam dzisiaj z Wikunią w szpitalu na pobraniu krwi ponieważ lekarz chce dojść do tego dlaczego W nie śpi mi w nocy. Powiedział też że jeżeli ona nie śpi już 1,5 miesiąca to to nie jest na ząbki:-( Gdzieś indziej jest niby problem. Z wyniku morfologi wyszło że Wika ma małą anemię:no: Jutro idziemy też na USG brzuszka i powie mi co niuni podawać żeby poprawić wyniki. Aha i czekamy też na wyniki potasu, żelaza, wapania itp. Krew pojechała do Wrocławia i wyniki będą jutro. Już się boję:szok:
A Wiktoria waży 7630 i ma 73 cm:tak:

Anatr wspolczuje :no:
dobrze ze zrobiono Zosi morfologie teraz bo mozna juz dzialac
z ta anemia u malych jest tak ze bardzo czesto nie ma zadnych ale to zadnych objaw, u doroslych to zaraz ospalosc zmeczenie a u dzieci mimo malego pozimu zelaza czesto nie poznasz dopoki nie zrobisz badan
takze Antar abolutnie sie nie obwiniaj

Jakbys mogla mi napisac jak sie robi takie badanie na ten refluks jak to wyglada jak sie stwierdza bo Gabrysiowi tez by sie przydalo a co powiedzieli na ulewanie Zosi skoro wykluczyli refluks - napisz prosze u Gaba podobnie jak u Zosi martwie sie tym

Labudko a skad ty kochana moglas to wiedziec ze Twoja bezmleczna dieta tak wplynie na glowke malego chcialas jak najlepiej i zrobialas najlepiej jak mozna :tak:

Pbg na ja tez w szoku bylam z ta maka
myslalam nawet by zrobic takie super puder na handel zapakowac w wygodne pudelka i krecic kase ;-)

A u nas bardzo zle bardzo placzliwie dopiero teraz mama chwile dla siebie chociaz maly i tak zdazyl sie 2 razy przebudzic w czasie gdy pisalam tego posta :crazy:

Pozdrawiam mamusie

Blanka u mojego synka również okulista zauważył że lewe oczko mu ucieka. Byliśmy w poradni okulistyznej w gdańsku i nawet polecam. Lekarz powiedział iż mamy zwrócić na to uwagę i jak mu się to nie poprawi to okularki. Byłam w szoku że takie maleństwo i okularki.

reklama
och, ale sie dzieje.... i bądź tu mądra i karm piersią... Antar, Labudka- nie mogłyście wiedzieć, nie mogłyście nic lepiej zrobić!!! dobrze, że już wszystko wiadomo i jest na dobrej drodze.:-)

A nie dalej jak dziś rano sobie pomyślałam- czy nie warto dziecku zrobić profilaktycznego badania krwi i moczu?? pewnie moja pediatra mnie wyśmieje... ale od czego prywatne i płatne laboratoria? zastanowię sie ... a Wy wszystkie jak radzicie??:eek:

Do góry