reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

naliczanie wysokości zasiłku macierzyńskiego

Proszę o poradę - od listopada 2010 do lipca 2011 jestem w pracy po urlopie macierzyńskim . Od sierpnia planuję urlop wychowawczy na 2 lata. Pracodawca zaproponował mi 1/4 etatu - tak abym mogła sobie co nieco zarobić. Czy jeśli na urlopie wychowawczym (po 1 roku jego trwania) zaszłabym w ciążę, to od czego liczony byłby zasiłek chorobowy i macierzyński?
Czy to wynagrodzenie z 1/4 etatu byłoby uwzględniane do zasiłku?
A jeśli nie miałabym tego 1/4 etatu, z czego wyliczany byłby zasiłek?
Z góry dziękuję za odp.
pozdrawiam

reklama
Ustalmy najpierw w jakim trybie przeszłaby Pani na 1/4 etatu. Czy w ramach uprawnienia z art. 186(7) KP (zamiast wychowawczego czy po prostu w trybie zmiany warunków zatrudnienia?
Jesli w trybie 186(7) KP, wszystko zalezy od tego na ile złożyłaby Pani wniosek o obniżenie.

Niemniej, co do zasady zasiłek chorobowy i macierzyński naliczany jest od wynagrodzenia, a zatem przy zmniejszonym etacie, od zmniejszonej pensji.

Witam nie wiem czy w dobrej zakładce umieszczam pytania ale zaryzykuję ;)
Jestem w 16 tc przebywam za l4 i tak zapewne będzie do końca ciąży, i tu pytanie pierwsze jeśli pracuję w firmie która zatrudnia ok 1000 osób kto będzie wypłacał mi pobory w okresie l4 pracodawca czy ZUS(słyszałam już różne opinie)???
Termin porodu mam na 02-11-2011 a moja umowa kończy się 06-12-2011 w związku z tym pytanie czy mój zasiłek macierzyński w momencie ustania zatrudnienia przejmie ZUS czy po prostu go utracę? Bo rozumiem że pracodawca nie ma obowiązku przedłużać mi umowy do końca urlopu macierzyńskiego?
I ostatnie pytanie po ustaniu zatrudnienia i urlopu macierzyńskiego mogę się ubiegać o zasiłek dla bezrobotnych... czy jako mamie samotnie wychowującej dziecko będą mi przysługiwały jakieś dodatkowe wsparcia finansowe od państwa?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź
Pozdrawiam serdecznie.

Jestem w 16 tc przebywam za l4 i tak zapewne będzie do końca ciąży, i tu pytanie pierwsze jeśli pracuję w firmie która zatrudnia ok 1000 osób kto będzie wypłacał mi pobory w okresie l4 pracodawca czy ZUS(słyszałam już różne opinie)???
Zasiłek chorobowy będzie wypłacał pracodawca.

Termin porodu mam na 02-11-2011 a moja umowa kończy się 06-12-2011 w związku z tym pytanie czy mój zasiłek macierzyński w momencie ustania zatrudnienia przejmie ZUS czy po prostu go utracę?
Co 6.12 będzie Pani na urlopie macierzyńskim, zasiłek macierzyński będzie wypłacał pracodawca. Od 7 grudnia będzie Pani bezrobotna, wypłatę zasiłku przejmie ZUS.

Bo rozumiem że pracodawca nie ma obowiązku przedłużać mi umowy do końca urlopu macierzyńskiego?
Nie ma obowiązku.

I ostatnie pytanie po ustaniu zatrudnienia i urlopu macierzyńskiego mogę się ubiegać o zasiłek dla bezrobotnych...
Tak.

czy jako mamie samotnie wychowującej dziecko będą mi przysługiwały jakieś dodatkowe wsparcia finansowe od państwa?
[/QUOTE]
Nie wiem, bo nie wiem co Pani rozumie pod pojęciem samotnego macirzyństwa. Wiele zalezy od tego co dzieje się z ojcem dziecka.

"Nie wiem, bo nie wiem co Pani rozumie pod pojęciem samotnego macierzyństwa. Wiele zależy od tego co dzieje się z ojcem dziecka"

Mam na myśli sytuację w której będę wychowywać dziecko bez udziału ojca ale otrzymując od niego pieniążki na utrzymanie dziecka ok 300 zł ;(
Co w sytuacji gdy będe na zasiłku dla bezrobotnych i co gdy stracę prawo do zasiłku a dziecko nie nada się jeszcze do np przedszkola.

I jeszcze ostatnie pytanie, w momencie końca mojej umowy z pracodawcą zostanie mi cały urlop -20 dni- czy pracodawca będzie musiał dać mi możliwość wykorzystać urlop tym samym wydłużając moją umowę o te dni ?

Mam na myśli sytuację w której będę wychowywać dziecko bez udziału ojca ale otrzymując od niego pieniążki na utrzymanie dziecka ok 300 zł ;(
Czy to są zasądzone alimenty?

I jeszcze ostatnie pytanie, w momencie końca mojej umowy z pracodawcą zostanie mi cały urlop -20 dni- czy pracodawca będzie musiał dać mi możliwość wykorzystać urlop tym samym wydłużając moją umowę o te dni ?
[/QUOTE]
Nie, wypłaci ekwiwalent.

Do góry