reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nagły spadek obwodu głowy pod koniec ciąży - małogłowie?

Dzień dobry wszystkim! Mam nadzieję, że spędzacie święta spokojnie i radośnie.

Piszę z następującym pytaniem:
Do tej pory wszystko było ok. Wyniki badań prenatalnych wszystkich trzech trymestrów wyszły prawidłowo (wymiar HC w 20 centyla na prenatalnych trzeciego trymestru więc główka raczej mała ale ok - mózg ok). W 36 tygodniu wymiar HC na badaniu USG pokazał 4.5centyl, natomiast w 38 już tylko 2.6. Ufam swojej Pani doktor, zwróciłam jej uwagę na wymiary główki na ostatniej wizycie bo to tego czasu nic na ten temat nie wspominała. Pozostałe wymiary w normie. AC 80 percentyla i szacowana waga 3400g w 38 tyg. czy możliwym jest błąd pomiaru? Czytałam, że pod koniec ciąży wymiary są już mniej wiarygodne. Czy na tak późnym etapie możliwe jest pojawienie się małogłowia? Dziecko jest ułożone główkowo. Pozdrawiam serdecznie wszystkich! :)

reklama
Wymiary głowy na tym etapie są trudne do zmierzenia. Ogolnie USG pod koniec ciąży jest już trudne i nawet najlepszy specjalista może się pomylić w pomiarach.

Miałam tak pod koniec ciąży, a urodził się z główką 33cm, wszystko jest w porządku ☺ Miał USG główki w szpitalu, które potwierdziło, że nie ma odchyleń ☺ Teraz ma piękną, kształtną główkę 😁

Dzień dobry wszystkim! Mam nadzieję, że spędzacie święta spokojnie i radośnie.

Piszę z następującym pytaniem:
Do tej pory wszystko było ok. Wyniki badań prenatalnych wszystkich trzech trymestrów wyszły prawidłowo (wymiar HC w 20 centyla na prenatalnych trzeciego trymestru więc główka raczej mała ale ok - mózg ok). W 36 tygodniu wymiar HC na badaniu USG pokazał 4.5centyl, natomiast w 38 już tylko 2.6. Ufam swojej Pani doktor, zwróciłam jej uwagę na wymiary główki na ostatniej wizycie bo to tego czasu nic na ten temat nie wspominała. Pozostałe wymiary w normie. AC 80 percentyla i szacowana waga 3400g w 38 tyg. czy możliwym jest błąd pomiaru? Czytałam, że pod koniec ciąży wymiary są już mniej wiarygodne. Czy na tak późnym etapie możliwe jest pojawienie się małogłowia? Dziecko jest ułożone główkowo. Pozdrawiam serdecznie wszystkich! :)
Mialam ta sama sytuacje w 38tc glowka za mała aż o 5 tygodni lekarz mowil ze mala glowka, w 40tc dzień przed porodem glowka jedynie 32cm lekarz mowil zeby sie nie przejmowac bo pod koniec sa trudnosci w pomiarach, jak się córeczka urodziła to pierwsze o co zapytałam to jaka glowka i finalnie było 36cm

Do góry