reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mutacja Mthfr

Rybka1108

Początkująca w BB
Hej Dziewczyny :) Jestem właśnie w 6 t swojej 3 ciąży, z czego 2 poprzednie zakończyły się poronieniami właśnie +/- w tym czasie. Tydzień temu zdiagnozowano u mnie mutacje genu MTHFR - C667T w obszarze heterozygotycznym. Od tego czasu przyjmuje 2 zastrzyki Ckexane dziennie i 5 mg kwasy foliowego. Niestety mimo zaufania do swojego ginekologa mam wątpliwości co do suplementacji. Nie dostałam zaleceń by przyjmować zmetylowany kwas foliowy, ani luteiny itp. Dlatego bardzo Was proszę o to byście opowiedziały mi jak u Was wyglądał problem mutacji i jakie leki stosowalyscie. Planuje wybrać się na konsultacje do kliniki leczenia niepłodności jednak Wasze historie z pierwszej ręki są dla mnie bardzo cenne. Dodam, ze na ten moment raczej przeczuwam u siebie porażkę, praktycznie nie mam objawów ciąży z wyjątkiem braku @, ale co ma być to będzie i będę próbować do skutku :) pozdrawiam i liczę na wasze historie :)

reklama
Dokładnie, nie ma co się szarpać z wariatami
Hej Dziewczyny,
Jestem w 9 tc i prawdopodobnie mam te mutacje, nie robiłam badań, jestem po 2 poronieniach w 8 tc i mam zdrowego z syna z ciąży na acardzie 150 i metylowanych Wit. W tej ciąży biorę acard 75 i neoparin 0,4 +prenatal uno. Właśnie przeczytałam, że z tą mutacją nie powinno się w ogóle przyjmować syntetycznego kwasu foliowego, a ten jest w prenatalu (oprócz folia u). Martwię się, że zaszkodzilam dziecku, czytalam że mutacją przy złej suplementacji przyczynia się do autyzmu i zespołu downa. Jaki jest wasz stan wiedzy na ten temat?

reklama
Hej Dziewczyny,
Jestem w 9 tc i prawdopodobnie mam te mutacje, nie robiłam badań, jestem po 2 poronieniach w 8 tc i mam zdrowego z syna z ciąży na acardzie 150 i metylowanych Wit. W tej ciąży biorę acard 75 i neoparin 0,4 +prenatal uno. Właśnie przeczytałam, że z tą mutacją nie powinno się w ogóle przyjmować syntetycznego kwasu foliowego, a ten jest w prenatalu (oprócz folia u). Martwię się, że zaszkodzilam dziecku, czytalam że mutacją przy złej suplementacji przyczynia się do autyzmu i zespołu downa. Jaki jest wasz stan wiedzy na ten temat?
prenatal ma chyba mieszankę witamin, wszystko zależy jak kto reaguje. Czasem z mutacją dziewczyny nie reagują na mieszankę kwasu i folianu wzrostem homocysteiny (powinna być między 6-8), może zrób to badanie. Jednak jeśli nie robiłaś badań na trombofilie to trochę wróżenie z fusów czy posiadasz mutacje. Nie nakręcaj się niepotrzebnie, większość populacji ma mutacje, przed Tobą badania prenatalne za 3 tygodnie na których wszystko będzie jasne. Bądź dobrej myśli, trzymam kciuki

prenatal ma chyba mieszankę witamin, wszystko zależy jak kto reaguje. Czasem z mutacją dziewczyny nie reagują na mieszankę kwasu i folianu wzrostem homocysteiny (powinna być między 6-8), może zrób to badanie. Jednak jeśli nie robiłaś badań na trombofilie to trochę wróżenie z fusów czy posiadasz mutacje. Nie nakręcaj się niepotrzebnie, większość populacji ma mutacje, przed Tobą badania prenatalne za 3 tygodnie na których wszystko będzie jasne. Bądź dobrej myśli, trzymam kciuki
Dzięki, jestem dobrej myśli, ale stres jest. Zrobię badanie homocysteiny i już dziś odstawiam prenatal, a zamiast niego zacznę brać ovarin (brałam w ciąży z synkiem, mimo że to nie suplement ciążowy, ma tylko metylowane) albo kupię wszystkie witaminy metylowane oddzielnie.

Dzięki, jestem dobrej myśli, ale stres jest. Zrobię badanie homocysteiny i już dziś odstawiam prenatal, a zamiast niego zacznę brać ovarin (brałam w ciąży z synkiem, mimo że to nie suplement ciążowy, ma tylko metylowane) albo kupię wszystkie witaminy metylowane oddzielnie.
jest jakiś suplement ciążowy z folianem, ale nie pamiętam nazwy. Tylko w ovarinie masz inozytol, a nie wiem czy można go przyjmować w ciąży

TTak
jest jakiś suplement ciążowy z folianem, ale nie pamiętam nazwy. Tylko w ovarinie masz inozytol, a nie wiem czy można go przyjmować w ciąży
Tak, ten inozytol spędzał mi sen z powiek w ciąży z synem, ale na szczęście nic się nie stało. Są badania z użyciem inozytolu na ciężarnych z cukrzycą i ponoc jego przyjmowanie przynosi korzyści w takiej syt. W każdym razie znalazłam suplement z samym folianem-prenacaps od formeds. Skład dosyć bogaty, ale chyba wolę to niż łykanie 10 różnych suplementów.

Do góry