jestem na urlopie macierzyńskim , umowę mam do 4 grudnia a rodziłam w czerwcu. Ostatnio dzwonił do mnie kierownik że muszę załatwić przez neta sprawy z ZUSem żeby dalej dostać pieniądze , myślałam że z wygaśnięciem umowy to oni to dalej pokierują szczerze a serio wygląda to tak że muszę to już sama ogarnąć żeby do czerwca dostawać pieniądze ?
reklama
Ja musiałam złożyć wniosek w ZUS, że w związku z rozwiązaniem umowy o pracę proszę o wypłatę zasiłku macierzyńskiego/rodzicielskiego za okres od ... do ... I do tego dołączyć świadectwo pracy.
Ja robiłam to osobiście, ale z tego co wiem, teraz można i przez internet. Zadzwoń na infolinię ZUS. Powinni Ci powiedzieć, jaki dokument należy im przesłać.
edit. Na szybko znalezione w necie - do ZUS trzeba dostarczyć:
Ja robiłam to osobiście, ale z tego co wiem, teraz można i przez internet. Zadzwoń na infolinię ZUS. Powinni Ci powiedzieć, jaki dokument należy im przesłać.
edit. Na szybko znalezione w necie - do ZUS trzeba dostarczyć:
- zaświadczenie płatnika składek (formularzu Z-3) ze wskazaniem m.in. okresu wypłaconego zasiłku macierzyńskiego oraz jego stawki procentowej,
- wniosek pracownicy o zasiłek macierzyński za okres urlopu rodzicielskiego sporządzony na formularzu ZAM lub ZUR oraz
- potwierdzonej przez pracodawcę za zgodność z oryginałem kopii oświadczenia pracownicy o braku zamiaru korzystania przez drugiego z rodziców dziecka w okresie wskazanym we wniosku z zasiłku macierzyńskiego za okres urlopu rodzicielskiego albo o okresie, w którym drugi z rodziców dziecka zamierza korzystać z zasiłku za okres tego urlopu, w okresie objętym wnioskiem.
Ostatnia edycja:
Podziel się: