Witam. Jestem trochę ponad miesiąc po samoistnym poronieniu. Możemy z mężem się od razu starać. Biore kwas foliowy w dawce 5mg. Dzisiaj miałam badania kontrolne w pracy i wyszly mi podwyższone mcv mch ( nie duzo bo mcv 100.5 norma do 95.4, mch 32.8 norma 32.7) googlujac co to oznacza wyskoczyło mi że niedobór kwasu foliowego .czy powinnam kontaktować się z lekarzem w tej sprawie czy może po poronieniu takie parametry są normalne? Pozdrawiam
reklama
Lena1984
Fanka BB :)
Takie odchylenia w rozmazie są całkowicie bezpieczne. Zawsze miałaś książkową morfologię? Ja jako alergik zawsze mam coś, jakieś odchylenia. W dodatku jesteś po poronieniu, macica się goiła. Myślę, że nie ma potrzeby martwić się tylko dbać o dietę i suplementy. PowodzeniaWitam. Jestem trochę ponad miesiąc po samoistnym poronieniu. Możemy z mężem się od razu starać. Biore kwas foliowy w dawce 5mg. Dzisiaj miałam badania kontrolne w pracy i wyszly mi podwyższone mcv mch ( nie duzo bo mcv 100.5 norma do 95.4, mch 32.8 norma 32.7) googlujac co to oznacza wyskoczyło mi że niedobór kwasu foliowego .czy powinnam kontaktować się z lekarzem w tej sprawie czy może po poronieniu takie parametry są normalne? Pozdrawiam
aspekt
Widzę, co pokazuje google, gdy się wpisze "mcv mch za wysokie", ale to jest hmmm lekkie nieporozumienie - wyjaśniłoby się, gdybyś przeczytała całe artykuły na portalach o zdrowiu. Ale ponieważ czujesz się zaniepokojona, to się zgłoś do swojego internisty (zresztą, jak się ma świeża morfologię to zawsze warto skonsultować z lekarzem, nawet żeby usłyszeć, że wszystko dobrze).Witam. Jestem trochę ponad miesiąc po samoistnym poronieniu. Możemy z mężem się od razu starać. Biore kwas foliowy w dawce 5mg. Dzisiaj miałam badania kontrolne w pracy i wyszly mi podwyższone mcv mch ( nie duzo bo mcv 100.5 norma do 95.4, mch 32.8 norma 32.7) googlujac co to oznacza wyskoczyło mi że niedobór kwasu foliowego .czy powinnam kontaktować się z lekarzem w tej sprawie czy może po poronieniu takie parametry są normalne? Pozdrawiam
Co do kwasu foliowego, to bierzesz dużą dawkę, która wcale nie musi być korzystna dla przyszłej ciąży - szczególnie, jeżeli masz niski poziom B12 i wysoki homocysteiny.
A jakie mogą być konsekwencje brania zbyt dużej dawki kwasu foliowego? Takie zalecenia mam od ginekologa, który prowadził mi ciążęWidzę, co pokazuje google, gdy się wpisze "mcv mch za wysokie", ale to jest hmmm lekkie nieporozumienie - wyjaśniłoby się, gdybyś przeczytała całe artykuły na portalach o zdrowiu. Ale ponieważ czujesz się zaniepokojona, to się zgłoś do swojego internisty (zresztą, jak się ma świeża morfologię to zawsze warto skonsultować z lekarzem, nawet żeby usłyszeć, że wszystko dobrze).
Co do kwasu foliowego, to bierzesz dużą dawkę, która wcale nie musi być korzystna dla przyszłej ciąży - szczególnie, jeżeli masz niski poziom B12 i wysoki homocysteiny.
G
guest-1727465352
Gość
z tego co wiem to kwasu foliowego nie można przedawkować . Nadmierna ilość zostaje wydalana .A jakie mogą być konsekwencje brania zbyt dużej dawki kwasu foliowego? Takie zalecenia mam od ginekologa, który prowadził mi ciążę
aspekt
I tak, i nie. Witaminy z grupy B rzeczywiście są łatwo wydalane z organizmu, ale to nie oznacza, że nadmierna suplementacja bedzie kompletnie bez znaczenia dla organizmu. Tym bardziej, że witaminy z grupy B lubią "chodzić" parami i przyjmowanie dużych dawek jednej witaminy może prowadzić do nierównowagi.z tego co wiem to kwasu foliowego nie można przedawkować . Nadmierna ilość zostaje wydalana .
W temacie kwasu foliowego daje screen ze stanowiska ekspertów PTG a link do całego stanowiska jest tu
Nie piszą tu, że wysoka homocysteina sprzyja zakrzepom, które mogą doprowadzać do poronienia.
Dawkę 5 mg profilaktycznie już od wielu lat zaleca się tylko kobietom, które urodziły dziecko z wada cewy nerwowej albo one same lub partner mają taką wadę. Pojawiają się sugestie, że (np. przy faktycznym niedoborze) duże dawki powinny być dostarczane w formie folianow a nie kwasu foliowego. Ale od dziesięcioleci są lekarze, którzy zapisują takie dawki zwykłego kwasu foliowego w ciemno bez badań stężenia witamin we krwi i bez badania homocysteiny - np. po poronieniach.
Załączniki
aspekt
Napisz, czy bierzesz jeszcze jakieś witaminy?No to pięknie :/
reklama