reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Młode mamy-przyszłe i obecne-WĄTEK GŁÓWNY!

hej dziewczyny mam ogormną prośbę do was a mianowicie:

Prosiłabym o jakieś sprawdzone sposoby na mdłości! Narazie wiem o imbirze i miodzie. Czy któraś zna jeszcze jakieś inne sposoby?
ja przy mdlościach po prostu zajadałam się suchym chlebem tzn skórką z chleba.. ale miałam poranne a nie wiem jak u Ciebie jest..
zanim wstałam zjadłam troche takiej skórki.. poleżałam jeszcze jakiś kwadrans i było w miare ok..

reklama
otóż kochane moje. :-) to znów ja xD.i juz was informuje co u mnie... lecz najpierw poinformuje was jak to jest z tymi prawami....

żeby ojciec mógł mieć prawa nad dzieckiem musi uznać dziecko. Żeby uznać dziecko matka dziecka musi to potwierdzić. Nie może jednak tego zrobić przez brak praw nad dzieckiem. Matka musi być penoletnia, żeby ojciec mógł cokolwiek zrobić. Jedynym prwnym opikunem tak naprawdę może być mama nieletniej. Załatwia się to sądownie-matka nieletniej zakłada sprawę o przyznanie opieki na maluchem(koszt sprawy 40zł )i jest to czysta formalność. Nie ma problemów z przyznaniem praw. Dopiero wtedy matka nieletniej może składać podanie o becikowe i dodatkowe zapomogi. Żeby nieletnia wyszła ze szpitala z maluchem, matka nie letniej podpisuje oświadczenie w szpitalu (pod opieką pilęgniarki społecznej), że zobowiązuje się do prawnej opiki na dzieckiem.
w urzędzie... w akcie urodzenia, w rubryce `ojciec dziecka` podane jest z automatu nazwisko matki i wymyślone (zazwyczaj jednak prawdziwe) imię ojca. Po ukończeniu lat 18 przez matkę prawa przejmuję ona z automatu, a matka już pełnoletniej pisze tylko formalne zrzeczenie się praw. Babcia malucha może jednak mieć kuratelę nad maluchem, mimo 18-nastki matki-gdy matki nie ma lub ojca dziecka babcia malucha mając kuratelę może jechać z nim wszędzie i podpisywać potrzebne dokumenty i podejmować decyzje dotyczące dziecka, np w szpitalu, gdy matka dziecka jest akurat poza domem, babcia bierze dziecko i jedzie i nie martwi się o parawki i pierdoły.
Co do uznania dziecka przez ojca... gdy matka jest już pełnoletnia ojciec składa sprawę do sądu o uznanie ojcostwa i nadanie nazwiska dziecku(też jakieś tam śmieszne pieniądze). Odbywa się sprawa, na której matka dziecka potwierdza, że tatuś autentycznie jest tatusiem i że zgadza się na nadanie nazwiska ojca dziecku. I po wszystkim :-) W zupełnym akcie urodzenia dopisywana jest wzmianka, że dziecko zostało uznane, natomiast w skróconych odpisach ojcieć figuruje już z nazwiska w odpowiedniej rubryczce :-)

to tyle jeśli chodzi o te prawne aspekty :-D a teraz co u mnie i malucha...
otóż tak... byłysmy u lekarza... ale nie na kontrol tylko z konieczości. Mała mi wymiotowała ub strasznie ulewała po każdym jedzeniu... Okazało się, że ma refluks. Dostaje zagęszczacze, do jedzenia-od razu uprzedzam pytania..dalej karmie cycochem :-D mała dostaje taką śmieszną papkę przed jedzeniem :-D ona zagęszcza mleko w brzuszku i nie ulewa :-D Mamy umówiony termin na szczepienia... usg przeciemiączkowe, usg brzuszka, stawów... czyli wszystkie standardowe wizyty potrzebne maluszkowi :-)
a więc (wiem, że tak się zdania nie zaczyna :-D ale nie mam innego aktualnie pomysłu :-D) to chyba wszystko :-)
buziaki mamusie obecne i przyszłe :*:*

andzioszka umie bylo troszke inaczej, dostalam wezwanie do sadu poszlam z tata 20 min i byl opiekunem prawnym nic nie placilam, ale widocznie prawo tez mozna dostosowac do rejonu:-pa refluks to chyba dopada wiele niemowlakow Mikolaj nei mial choc i tak musialam mu najpier mu podawac mleko antyrefluksowe a pozniej zageszczac a teraz poszlam na latwizne i kupje mleko juz z kleikiem:-p Jak tam sie dogadujesz z coreczka?:-D

Hej dziewczyny:)

Matosia ja z tego co wiem to właśnie miód jest baardzo skuteczny np z chlebem:) dużo osób sobie chwali ten sposób na mdłości i wymioty. A czy my o czymś Matosiu nie wiemy??:>:>

anoola hehe niezly sposob :) u mnie to przez pierwsze 3 miesiace od rana do wieczora mialam silne nudnosci, w gazecie doczytalam o miodzie, sprobowalam i faktycznie pomoglo..tyle ze ja to przeczytalam pod koniec 3 miesiaca dopiero :/ hehe wiec sie troche wymeczylam ale co tam. Nie wiem co gorsze..miec silne nudnosci czy rownie silna zgage :|

kolia to za rok sobie zaplanujcie wyjazd w gory...mozna znalezc osrodki z calkiem przyzwoita cena...
noclegi Mileżówka: Ustroń, Wisła, Istebna, Szczyrk, Brenna, pokoje, nocleg

andzioszka umie bylo troszke inaczej, dostalam wezwanie do sadu poszlam z tata 20 min i byl opiekunem prawnym nic nie placilam, ale widocznie prawo tez mozna dostosowac do rejonu:-pa refluks to chyba dopada wiele niemowlakow Mikolaj nei mial choc i tak musialam mu najpier mu podawac mleko antyrefluksowe a pozniej zageszczac a teraz poszlam na latwizne i kupje mleko juz z kleikiem:-p Jak tam sie dogadujesz z coreczka?:-D

no widzisz... prawo jest nieprzewidywalne... może dlatego u Ciebie było inaczej bo do 1 czerwca tego roku..tatuś mógł uznać dziecko i występować w akcie jako tatuś mimo niepełnoletności matki ;-)
no widzisz... ja musze z zalecenia lekrza bawić sie z kleikami :-D
a karmisz jeszcze piersią?:confused:
a jak się dogadujemy? fantastycznie :-D moja mama tez znalazła z nią wspólny język ;-) dostała chopla na jej punkcie:-D

nie ja bardzo szybo skonczylam ale u mnie to rodzinne, ja tez bylam krotko karmiona a z moja mama mam to samo wnuczek do oczko w glowie i ogolnie jest najlepszy najwspanialszy i nie ma zadnych wad:-D:-p

reklama
Do góry