reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

moja mala tez jeszcze je w nocy chcoiaz ostatnie kilka dni to co noc inaczej, budzi sie o 1, 2, 3, 5 a nawet dopiero o 6....( ostatnie karmienie w dzien jest okolo 19)moze powoli sie przestawia na tryb nocny bez jedzenia, wczesniej bylo tak karmienie po kapieli okolo 19 potem okolo 1 i 5-6

reklama
Witam, mam do Was prośbę, prośbę o radę.
I z góry przepraszam, jeśli temat już był poruszany , ale z moim brzdącem nie mam czasu często siedzieć na necie :/
Mój synek kończy właśnie 4 miesiące, a ze niebawem będę musiała niestety do pracy wrócić, chce zacząć wprowadzać coś dodatkowego do jego jadłospisu ( na razie daje mu cyca na żądanie + raz dziennie po kąpieli mleko modyfikowane Bebilon )
Byłam dziś na zakupach i znalazłam coś takiego : Bebilon KASZKA Mleczno Ryżowa Delikatna Wanilia po 4 miesiącu oraz HIPP Kaszka Mleczna na dobranoc -smak-ryż z jabłkami po 4 miesiącu.Obie są do przygotowania z wodą i podawania łyżeczką. Jakoś sobie jeszcze nie wyobrażam karmienia łyżeczką ( bede chciała mu je podać za ok 2 tyg ) . Przetrzepałam pułki sklepowe i te kaszki wszytskie są do podawania łyżeczką, a ja chciałam podać mu w BUTLI.
I teraz - nie mam zielonego pojęcia jak mam je zrobić !!!- bo na wodzie z małą ilościa kaszki- to pewnie będzie bezsmakowe, bezpłciowe i wodniste- wiec mam podawać je z mlekiem modyfikowanym- ale teraz ile mleka a ile kaszki ? Nigdzie na opakowaniach nie ma info, jak szykowac taka kaszke rzadsza, do podawnaia w butli???
Poratujcie, bo sie nie znam. !!
.

Gosiaczku ja daje do butli z melkiem na noc... na 120ml czyli 4 miarki mleka dodaje 4miarki kaszki ryzowej bananowej i smoczek z wieksza dziurka i leci ok ... wiec poprostu lepiej sam kleik czy kaszke kupic i dodawac do mleka i samma zerknij ile jej dawac zeby synuś lekko ssał ...

Byłam dziś na zakupach i znalazłam coś takiego : Bebilon KASZKA Mleczno Ryżowa Delikatna Wanilia po 4 miesiącu oraz HIPP Kaszka Mleczna na dobranoc -smak-ryż z jabłkami po 4 miesiącu.Obie są do przygotowania z wodą i podawania łyżeczką. Jakoś sobie jeszcze nie wyobrażam karmienia łyżeczką ( bede chciała mu je podać za ok 2 tyg ) . Przetrzepałam pułki sklepowe i te kaszki wszytskie są do podawania łyżeczką, a ja chciałam podać mu w BUTLI.
I teraz - nie mam zielonego pojęcia jak mam je zrobić !!!- bo na wodzie z małą ilościa kaszki- to pewnie będzie bezsmakowe, bezpłciowe i wodniste- wiec mam podawać je z mlekiem modyfikowanym- ale teraz ile mleka a ile kaszki ? Nigdzie na opakowaniach nie ma info, jak szykowac taka kaszke rzadsza, do podawnaia w butli???
Poratujcie, bo sie nie znam. !!
.
ja do 4-5 miarek mleka dodaje 2 miarki kleiku :tak: ,kup smoczka z większą dziurką lub w obecnym spróbuj delikatnie ją powiększyć i na pewno będzie ok ;-)

Gosiaczku kup po prostu kaszke rzyzowa - bez dodatku mleka. I nie musisz dawac tak jak w przepisie a dodac mniej miarek do mleka aby bylo plynne.

czyli jednak nie ma sztywnego przepisu tylko sypie się na oko ?
a jak dajecie swoim skarbom taki posiłek na noc ( tzn o której wieczorem ) to ile potem śpi ???

gosiaczekkkkkkkkk ja na 150 ml wody daje 3 miarki mleka i 2 miarki kaszki. mam smoczek trójprzepływowy do tego i leci ok! z czasem ilość kaszki będę zwiększać, a mleka zminiejszać aż dojdziemy do 5 łyżeczek kaszki (tak jak mam w przepisie na opakowaniu napisane) i wtedy spróbuje podawac łyżeczką
co do tego ile Martynka śpi po takiej mieszance? dostaje ją dopiero od 2 dni i dostaje koło 20.00 po kąpaniu. nie zasypia od razu tylko tak koło 22, ale już nic więcej nie je. śpi do jakiejś 4-5! czyli od zjedzenia kaszki do kolejnego jedzenia mija jakieś 8-9 godzin

Gosiaczek to zalezy czy chcesz dawac lyzeczka bo jak tak to wtedy trzeba sie mniej wiecej trzymac tego przepisu bo inaczej bedzie nie odpowiednia konsystencja. A jak chcesz dawac do butli to kup kaszke bezmleczna bo wtedy ciezko Ci bedzie odjac odpowiednia ilosc miarek mleka a nie moze byc go za duzo bo dzidzia moze miec potem problemy z brzuszkiem.

A no i zapomnialam napisac ze te kaszki mleczne sa na jakims mleku robione modyfikowanym, jak sa nestle to mysle ze sa na mleku tej firmy wiec pewnie Nann, wiec jak ktos daje np Bebiko to tak nie bardzo wtedy mieszac te mleka, no i trzeba uwazac jak dziecko jest na mleku hipoalergicznym wtedy koniecznie bezmleczne i do gotowego mleczka dosypac. Ale zamotałam, hehe

Ostatnia edycja:
reklama
Dziękuję Wam za rady, już mniej wiecej zrozumiałam :)
Ponieważ synkowi podaję raz dziennie mleko bebilon, to dobrze zrobiłam kupując kaszkę mleczno-ryżową bebilon , zrobie tak ze jak normalnie daję 4 miarki mleka, to dam 3 miarki mleka i jedno miarkę kaszki, bo też zawiera mleko i od takich małych ilości będę probowała :)
Dzis synek kończy 4 miesiące i mnie kusi, aby dziś już mu dać taką mieszaknę :)
I mam też smoczek 3-przepływowy , jest on przy większej butli, ktorą jeszcze kupiłam jak brzuszka nie miałam :)

Do góry