u mnie Tomiemu chyba sie zaczela kaszka nudzic, ale po kanapce szybko sie robi glodny(bo jak cos to zjada max jedna kanapeczke) no wiec jak nie chce ruszyc kaszki,to otwieram jogurt i kazda lyzke kaszki "mocze" w jogurcie heheh no i zjada az sie uszy trzesaŚniadanie - chleb z wędlinką, dżemem truskawkowym, kaszka z jakimś dodatkiem (jabłko, maliny, banan), parówki Gerbera.
Drugie śniadanie - jogurt+owoc
Obiad - to co my przeważnie tylko inaczej podane, ew. czasem jeszcze słoik jak zostaje dłużej u teściowej, albo ja robię specjalnie dla dziewczyn: rosół na indyku, gulasz z szynki, jakieś warzywa na parze z indykiem itp.
Podwieczorek: tu różnie, często jest tak że zje swój obiad, a potem jeszcze od nas i to jest podwieczorkiem; banan, placuszki z twarożkiem białym, chleb z czymś.
Kolacja: to już mleko po prostu.
Do przegryzienia uwielbia marchew w każdej postaci, piętkę chleba, kinder kanapkę, jabłko do rączki, flipsy i herbatniki już rzadko.
Acha ze śniadaniami mam problem bo kaszka pluć zaczęła, owsianką pluje, a jajek nie ruszy w każdej postaci.
reklama
Dziewczynki podajcie co dajecie maluchom swoim na:
sniadanie
drugie sniadanie
obiadek
podwieczorek
kolację
mi pomysłow brakjuje a i tak jak mam wenę i cos zrobię OLi nie je
Około 12-13 wypada nam drzemka i kurczę na nią daję mleczko a obiadek tak pozno wypada, 16-17 ech...a potem czasu na deser nie ma
NAM Najlepiej je sie pulpeciki z ziemniaczkami i buraczkami, podajcie jakies pomysły. Cos mało kreatywnma chyba jestem
sniadanie: jogurcik, serek wiejski z pomidorem, jajecznica lub ugotowane jajko, szynka roboty dziadka kanapka z maselkiem
II sniadanie to przewaznie jakis owoc: banan, jablko, mandarynka, mus z owocow.
obiadek to przerozna zupka, albo nasze spaghetti, makaron ze szpinakiem (ale musi byc w nim miesko, po tatusiu), placuszek, nalesnik etc
podwieczorek to znowu owoc
kolacja mleko przed snem
w miedzyczasie nic nie podjada bo nie lubi ciastek, flipsow czy takich tam, rowniez nie znosi zadnych kaszek w postaci gestej.
agrafka80
Fanka BB :)
Alicja dblokowała sie z jedzeniem ostatnio i zaczyna jeść prawie wszystko co widzi
Śniadanie:
- kanapka z szynką, twarożek ze szczypiorkiem lub jajecznica, musze spróbować te parówki gerbera
Drugie śniadanie:
- deserek bobovita lub hipp, z płatkami owsianymi, biszkoptami lub jogurtem
Obiad:-zupa jarzynowa lub pomidorowa przeważnie (żłobkowa), czasem rosół lub krupnik
- drugie danie: naleśniki lub mięsko z ziemniakami/ryżem/makaronem i marchewkami lub brokułami, kluski serowe z masłem i bułką tartą
Podwieczorek:
- tu mam problem, albo zjada trochę mojego obiadu, albo banan, jabłka w cieście - musze pomyśleć nad budyniem lub kisielem'
Kolacja:
- kanapka z szynką lub serek homo lub kluski serowe
Do picia cyc, woda, od dziś soczek z kartonika bobovita przez słomkę , a w żłobku też czasem jakaś herbatka.
Śniadanie:
- kanapka z szynką, twarożek ze szczypiorkiem lub jajecznica, musze spróbować te parówki gerbera
Drugie śniadanie:
- deserek bobovita lub hipp, z płatkami owsianymi, biszkoptami lub jogurtem
Obiad:-zupa jarzynowa lub pomidorowa przeważnie (żłobkowa), czasem rosół lub krupnik
- drugie danie: naleśniki lub mięsko z ziemniakami/ryżem/makaronem i marchewkami lub brokułami, kluski serowe z masłem i bułką tartą
Podwieczorek:
- tu mam problem, albo zjada trochę mojego obiadu, albo banan, jabłka w cieście - musze pomyśleć nad budyniem lub kisielem'
Kolacja:
- kanapka z szynką lub serek homo lub kluski serowe
Do picia cyc, woda, od dziś soczek z kartonika bobovita przez słomkę , a w żłobku też czasem jakaś herbatka.
Kasiiula
mamusia Pawełka :)
U nas kaszka jest beee juz bardzo długo, jajek nie tknie w żadnej postaci.
śniadanie-mleko lub kanapka
2 śniadanie- jogurt+owoc
obiad-obiad
podwieczorek- mleko, kanapka
kolacja-mleko
Dostaje też: paluszki, ciasteczka, owoce, czekoladki?
Mamy bardzo ubogie menu bo mala to alergik i dużo rzeczy dostać nie może. Wczoraj natomiast dostała kiwi, jeju ale jej smakowalo.
Ps. qupka po kiwi cała w kropkach hehehehe
śniadanie-mleko lub kanapka
2 śniadanie- jogurt+owoc
obiad-obiad
podwieczorek- mleko, kanapka
kolacja-mleko
Dostaje też: paluszki, ciasteczka, owoce, czekoladki?
Mamy bardzo ubogie menu bo mala to alergik i dużo rzeczy dostać nie może. Wczoraj natomiast dostała kiwi, jeju ale jej smakowalo.
Ps. qupka po kiwi cała w kropkach hehehehe
Ostatnia edycja:
Super! i ta skupiona mina ))))
cudny a jaki samodzielny
Kasiiula- ale słodziak z Twojego synusia jak słodko wcina ta kanapeczke
a jesli chodzi o posilki mojego dziecka to wyglada to tak:
sniadanko - jajecznica, jajko na miekko(uwielbia) do tego kanapeczka maselkiem i serem zoltym, kanapeczki: z szyneczką, roznego rodzaju serkami, parowki(ale rzadko)
2 sniadanko - zazwyczaj jakis owoc(glownie banan) plus jogurcik lub desrek ze sloiczka(ostatnio mu coraz mniej smakuja)
obiad - zazwyczaj to co my, juz nie bardzo smakuja mu sloiczki, jada je rzadko, specjalnie tez gotuje mu rosolek na kurczaku lub kroliczku itp.
podwieczorek - kanapka
kolacja - mleczko
a jesli chodzi o posilki mojego dziecka to wyglada to tak:
sniadanko - jajecznica, jajko na miekko(uwielbia) do tego kanapeczka maselkiem i serem zoltym, kanapeczki: z szyneczką, roznego rodzaju serkami, parowki(ale rzadko)
2 sniadanko - zazwyczaj jakis owoc(glownie banan) plus jogurcik lub desrek ze sloiczka(ostatnio mu coraz mniej smakuja)
obiad - zazwyczaj to co my, juz nie bardzo smakuja mu sloiczki, jada je rzadko, specjalnie tez gotuje mu rosolek na kurczaku lub kroliczku itp.
podwieczorek - kanapka
kolacja - mleczko
dziubasek08
Fanka BB :)
tak czytam i widzę, że mało mleka Wam dzieci piją....
śniadanie 210 ml mleka
II śniadanie kaszka na mleczku, owsianka
deserek - banan, jabłko, kiwi, pomarańcza (owoc)
obiad - zupka ze słoika 2 razy w tyg., w pozostałe dni moje dania, które mu gotuję, zjada około 200 ml
podwieczorek - kanapka z mięskiem, serkiem, bieluch, homogenizowany, jajeczniczka, jajeczko na twardo z chlebkiem
kolacja - 210 ml mleka
śniadanie 210 ml mleka
II śniadanie kaszka na mleczku, owsianka
deserek - banan, jabłko, kiwi, pomarańcza (owoc)
obiad - zupka ze słoika 2 razy w tyg., w pozostałe dni moje dania, które mu gotuję, zjada około 200 ml
podwieczorek - kanapka z mięskiem, serkiem, bieluch, homogenizowany, jajeczniczka, jajeczko na twardo z chlebkiem
kolacja - 210 ml mleka
reklama
Mama_i_Marcel
Listopadowa mama '09
mój tam pije duzo mleka standardowo 2 x 270 ml i co tam jest na podwieczorek z nabiału typu serek czy owsianka/kaszka na mleku. Wczoraj oszalał ......... czyli rano 270 mleka i wieczór 270 + przez zęby dodatkowe mleka w nocy 2 x wyszło mu ponad litr mleka na dobe DD
kiedys gdzies wyczytalam i sobie skopiowałam:
Produkty mleczne podajemy dzieciom ponieważ są one najlepszym źródłem wapnia. Dzieci w wieku 1-3 lata powinny otrzymywać 800 -1000 mg wapnia.200 ml mleka zawiera 236 mg wapnia,kefir,jogurt 150 ml - 255 mg,kubeczek serka twarogowego lub homogenizowanego w ilości 150 g - 147 mg,ser Gouda 30 g - 220 mg, 2 kubeczki serka Danonki - 180 mg,"trójkącik" sera topionego - 92 mg,masło 10g - 8 mg.
czyli u nas nie jest źle.........czasem niedoje a czasem przegoni tą dawke wapnia z mleka [dwa razy dziennie] wychodzi mi prawie 800 do tego serek....lub kaszka na mleku czy kakao i masło........wystarcza
a własnie!!!!!!!
jak robicie owsianke dzieciaczkom?????? przyznam sie ze mój zjadał tylko u babci jak mu zrobila i to pod moja nieobecnosc i zapomnialam sie spytac (( ja mu kiedys zrobilam to nie chciał podejrzewam ze był za malutki no i ona była na tych niedobrych mlekach dla alergików i do tego twardawa teraz moge nawet na mleku krowim wiec zapodajcie fajnego przepisa zeby nie była taka mdła ))
kiedys gdzies wyczytalam i sobie skopiowałam:
Produkty mleczne podajemy dzieciom ponieważ są one najlepszym źródłem wapnia. Dzieci w wieku 1-3 lata powinny otrzymywać 800 -1000 mg wapnia.200 ml mleka zawiera 236 mg wapnia,kefir,jogurt 150 ml - 255 mg,kubeczek serka twarogowego lub homogenizowanego w ilości 150 g - 147 mg,ser Gouda 30 g - 220 mg, 2 kubeczki serka Danonki - 180 mg,"trójkącik" sera topionego - 92 mg,masło 10g - 8 mg.
czyli u nas nie jest źle.........czasem niedoje a czasem przegoni tą dawke wapnia z mleka [dwa razy dziennie] wychodzi mi prawie 800 do tego serek....lub kaszka na mleku czy kakao i masło........wystarcza
a własnie!!!!!!!
jak robicie owsianke dzieciaczkom?????? przyznam sie ze mój zjadał tylko u babci jak mu zrobila i to pod moja nieobecnosc i zapomnialam sie spytac (( ja mu kiedys zrobilam to nie chciał podejrzewam ze był za malutki no i ona była na tych niedobrych mlekach dla alergików i do tego twardawa teraz moge nawet na mleku krowim wiec zapodajcie fajnego przepisa zeby nie była taka mdła ))
Ostatnia edycja:
Podziel się: