reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mleko, papki i kanapki :)

u nas był problem w ogóle z piciem, bo smark żadnych herbate ani soczków nie tolerowął a mleko tylko z butelki. Az podpatrzył brata, który wstyd się przyznać wciąz pije z niekapka aventu podczas zabawy (prz posiłkach ze zwykłego kubka) i zaczął mu zabierać. Szybciutko zakupiłam nowy dla niego i poszlo!! teraz doi herbatkę aż miło

reklama
Moja Hanka przestała pić mleko w wieku 6 miesięcy, gimnastykowałam się wtedy z jogurtami, deserkami , byle by miała mleczko , ale w innej postaci... teraz wypija jedynie smakowe. Za to Gośka jadła ładnie mleczko do roku, teraz musi mieć chęć na wypicie takiego modyfikowanego mleka, ale ... mleka smakowe z chęcią pija...

mój takze jak Antek uwielbia mleko, rano i wieczór flacha 270 ml z róznymi kaszkami - a mamy ich sporo, do tego codziennie jakiś serek wpiernicza az mu sie uszy trzęsą........ogólnie bardzo lubi, zdarzy sie w międzyczasie jeszcze kaszka na mleku bo ostatnio polubiał. a od jutra do tego wszystkiego wprowadzamy mleko krowie, czyli jakas manna na drugie sniadanko, kakao czy budyń.

mój tez skazowiec ale mamy juz zielone swiatło na wszelaki typy mleka pod kazda postacią. Mozesz spróbować. Trudno powiedziec mozesz lub nie mozesz bo to powinien decydowac lekarz w naszym przypadku prowadzacy alergolog...... jednakze sygnałem na "tak" powinny byc dobrze tolerowane serki, smietana do zupki, masełko do chleba oraz mleko modyfikowane zwykłe nie zande typu HA juz nie mowiac o pepti. Jesli dziecku po tym nic nie jest to mozna próbowac.....w naszym przypadku tak jest.

Dziewczynki podajcie co dajecie maluchom swoim na:
sniadanie
drugie sniadanie
obiadek
podwieczorek
kolację
mi pomysłow brakjuje a i tak jak mam wenę i cos zrobię OLi nie je :(

Około 12-13 wypada nam drzemka i kurczę na nią daję mleczko a obiadek tak pozno wypada, 16-17 :( ech...a potem czasu na deser nie ma
NAM Najlepiej je sie pulpeciki z ziemniaczkami i buraczkami, podajcie jakies pomysły. Cos mało kreatywnma chyba jestem :(

sniadanie
drugie sniadanie
obiadek
podwieczorek
kolację

:(

śnidanie / kolacja - owsianka , kaszka, nalesniczki, jajecznica , kanapeczki, twarozek na słodko , serek grani
Obiad - je to co my ( chyba, ze mamy cos tłustego albo pikantnego ) zupki, placuszki, pieczone miesko, warzywa z pary. Niestety ostatnio pluje burakami i łososiem
podwieczorek- misiowe jogurciki, albo jogurt naturalny z owocem albo sam owoc, herbatniki, biszkopty

sniadanie
drugie sniadanie
obiadek
podwieczorek
kolację
mi pomysłow brakjuje a i tak jak mam wenę i cos zrobię OLi nie je :(

Około 12-13 wypada nam drzemka i kurczę na nią daję mleczko a obiadek tak pozno wypada, 16-17 :( ech...a potem czasu na deser nie ma
NAM Najlepiej je sie pulpeciki z ziemniaczkami i buraczkami, podajcie jakies pomysły. Cos mało kreatywnma chyba jestem :(

Śniadanie - chleb z wędlinką, dżemem truskawkowym, kaszka z jakimś dodatkiem (jabłko, maliny, banan), parówki Gerbera.
Drugie śniadanie - jogurt+owoc
Obiad - to co my przeważnie tylko inaczej podane, ew. czasem jeszcze słoik jak zostaje dłużej u teściowej, albo ja robię specjalnie dla dziewczyn: rosół na indyku, gulasz z szynki, jakieś warzywa na parze z indykiem itp.
Podwieczorek: tu różnie, często jest tak że zje swój obiad, a potem jeszcze od nas i to jest podwieczorkiem; banan, placuszki z twarożkiem białym, chleb z czymś.
Kolacja: to już mleko po prostu.

Do przegryzienia uwielbia marchew w każdej postaci, piętkę chleba, kinder kanapkę, jabłko do rączki, flipsy i herbatniki już rzadko.

Acha ze śniadaniami mam problem bo kaszka pluć zaczęła, owsianką pluje, a jajek nie ruszy w każdej postaci.

reklama
u nas tak:

8-9 sniadanie - mleko 270 ml + 2 miarki [takie od mleka] kaszki
11-12 II sniadanie - tu róznie chlebek z masłem sam lub z serkiem homo., jajecznica z chlebkiem, kaszka np malinowa, manna z owocami na mleku krowim, kakao....mozliwe ze o czyms zapomnialam ;p
okolo 15 obiadek tu gesta zupka zawierająca wszystko okolo 400 ml
17-18 deserek - serek z biszkoptem lub serek naturalny z owocami, kisiel, budyń
19-20 - mleko 270 ml + 2 miarki [takie od mleka] kaszki

Do góry