reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mleko, papki i kanapki :)

Ja daję Asi dorsza. A co do drobiu to kurczaka STARAM się nie dawać, czasem nam coś skradnie z talerza, ale u nas króluje indyk lub gęś. Zresztą z polecenia babki w mięsnym:-D

reklama
No właśnie Asia też na banany rzadko kiedy spojrzy...ech a tak potrafiła dwa dziennie wciągnąć.
Mandarynki kiedyś lubiła bardzo, teraz musi mieć na nie "fazę":-D Kiwi też jej nie ruszyło...jednym słowem szału nie ma jeśli chodzi o owoce,a szkoda. Za to marchew surową w rękę i gryzie jak królik, a spróbuj odebrać:-D(...)

Moja tez bananow nie je, mandarynki co jakis czas, za to lubi takie musy owocowe przecierane ze sloiczkow dla dzieci, czesciej wiec daje te musy. Gratuluje, ze Asia potrafi marchewke zjesc, ja sie wciaz boje dawac takich twardszych rzeczy ze sie zakrztusi, marchewke wiec dostaje tylko gotowana, pokrojona w kostke albo rzadziej starta na tarce z jablkiem.

a po śniadaniu myśli co by jeszcze skubnąć :D:D:D super w ogóle pije sobie ze słomki........mój to nie kuma czaczy........tylko gryzie i tyle ze słomek...daleko w polu w tym temacie jest, moze za rok bedzie gryzł i pił tak jak Asia :D

Moja tez nie umiala, dopiero jak kupilam jej kubek ze slomka (slomka jest w nim grubsza, z innego tworzywa) nauczyla sie pic i po tym zalapala zwykla slomke.

Kupiłam parowki Gerbera, i co tu gadacie, dobre są:-p Asia wciągnęła dwie, do tego kromka chleba.
A oto mała fotorelacja;-)(...)

Haha, super, ja tez dawalam zwykle cienkie parowki (choc staram sie rzadko) i tez tak wcinala az sie uszy trzesly.

(...)dziewczyny ja mam pytanie o śniadania - co dajecie ?(...)

My jemy przewaznie kanapki - z jajecznica, jajkiem na twardo, serkiem wiejskim, almette, zoltym, wedlina, co jakis czas parowka, sporadycznie pasta jajko+tunczyk z puszki, dzemem.

Co do ryby, to ja daje dorsza, robie na parze i polewam sosem podobnym jak do ryby po grecku albo slodko-kwasnym (z ananasem), albo po prostu serwuje z ziemniakami i warzywkami.
A na wigilie robilam pulpety rybne w galarecie po raz pierwszy i tez malej smakowaly (bez galarety), wiec bede teraz takie robic czesciej.

Dziewczyny z UK: czy ktoras uzywala tych kostek rosolowych specjalnych dla niemowlat?

dziewczyny mam pytanko, czy dajecie jeszcze butle mleczka na śniadanie i kolację??
Mój Igunio pije zawsze rano o 6 i wieczorem zaraz przed snem mleczko z kaszką ryżową, (na pół gęstą) i tak się zastanawiam czy to nie jest już czas na zastąpienie tego normalnym śniadankiem i kolacją.
Dodam że on ani nie myśli samodzielnie jeść łyżeczką, łyżeczka służy albo do gryzienia albo do rzucania a wszelkie jedzenie z talerzyka lub miseczki ląduje na podłodze. Nie wiem jak go nauczyć jedzenia. Zresztą butelki też sobie nie trzyma sam.
Ale wszelkie chrupki, paluszki, jabłka, chleb i takie tam wcina bez pomocy.

Dziewczyny z UK: czy ktoras uzywala tych kostek rosolowych specjalnych dla niemowlat?
ja użyłam raz i tyle(z bootsa). Jakoś mi ani mojemu wybrednemu dziecku nie przypadły do gustu. Na koniec jeszcze zauważyłam że zrobił się z tego glut i tylko część się rozpuściła a w smaku ochyda. Może jakbym jeszcze raz zrobiła to może by lepsze wyszło ale jakoś mnie nie ciągnie do robienia tego ponownie.

Iwonka moj mały je mleko 3 razy dziennie dobre 200ml bez kaszek i oprocz tego na sniadanko kanapeczki, kaszka, kolacje tez to samo tak ok 18 a mleko po kapaniu do spania. Drugie mleko do spania ok 12 i tezecie mleko w nocy, albo 3 albo 6 jak sie wybudzi. Obiad tez i to dosc duzo ok 15/16

Iwonka moj mały je mleko 3 razy dziennie dobre 200ml bez kaszek i oprocz tego na sniadanko kanapeczki, kaszka, kolacje tez to samo tak ok 18 a mleko po kapaniu do spania. Drugie mleko do spania ok 12 i tezecie mleko w nocy, albo 3 albo 6 jak sie wybudzi. Obiad tez i to dosc duzo ok 15/16
Witam. Moja Marysia pije jeszcze mleko PEPTI min. 5 razy na dobe , w ilościach 120 - 150 ml. :/ Nie udaje mi się go ograniczyć w żaden sposób. Wody czy soków wypija tylko po kilka łyków na dobe. Nawet lekarka zauwazyła, ze troche sporo schodzi tych puszek (1 puszka na 3 dni) :( Mam wrażenie, ze mam małą narkomanke - uzależnione dziecko :) Normalne śniadanka, obiadki i kolacje zjada w miarę ładnie. Pytanie czy któraś z was jest jeszcze na PEPTI i ile wam schodzi puszek?

ja podaję bebilon 1+ i po 210 na raz czyli 420ml dziennie oprócz tego około 5 razy po 200ml soczków i herbatek owocowych dla dzieci co daje litr na dzień, pozatym 4 posiłki i w międzyczasie jakieś ciasteczka, paluszki, owocek, chrupki. Niby żarłok i waży ponad 11 kg ale nie jest grubiutki tylko wystrzelił w górę i wysoki jest, ciuszki na dziecko w wieku 2 latek są dla niego idealne.

Witam. Moja Marysia pije jeszcze mleko PEPTI min. 5 razy na dobe , w ilościach 120 - 150 ml. :/ Nie udaje mi się go ograniczyć w żaden sposób. Wody czy soków wypija tylko po kilka łyków na dobe. Nawet lekarka zauwazyła, ze troche sporo schodzi tych puszek (1 puszka na 3 dni) :( Mam wrażenie, ze mam małą narkomanke - uzależnione dziecko :) Normalne śniadanka, obiadki i kolacje zjada w miarę ładnie. Pytanie czy któraś z was jest jeszcze na PEPTI i ile wam schodzi puszek?

hehehe my też pijemy Pepti jak nałogowcy :) Przez ostatnie 2-3 msc mały całkowicie odrzucił obiadki, kanapek nigdy nie jadł nie lubi i bylismy tylko na butli. Ale to ząbkowanie ząbków 4 gornych to spowodowało. Od niedawna (wyjątkiem jest teraz okres kiedy choruje od 3 dni) zaczyna dosc ładnie jesc obiadki, moje czy słoiczkowe, bardziej moje zupki lub babci niż normalne obiadki, tylko musi od mleczka (a zjadamy 140-180) minąć 4h (przewaznie je co 3h) bo inaczej obiadkami pluje.
Puszka nam na 3 dni starcza i lekarz też się dziwi ze mały aż tak duzo mleka pije. Musimy isc do alergologa bo za bardzo bez zaswiadczenia ze maly ma alergię nie chce dawac mleka, ale narazie daje.
ostatnio nie karmię go w nocy czyli 2 butelki mi odpadają, za to przed snem go nakarmiam dosc duzo, do snu i jak tylko zasnie doładowuję potrafi mi tym samym wypic ze 240 czasami :) i w nocy juz nie daję a Oli nie protestuje :)
Jemy tak: oczywiscie wahania godzinne są także
ok 6 mleko plus kaszka - butla
9 mleko (czasami 2 jajeczka na miękko, tzn samo żółtko, bardzo rzadko kanapeczek troszkę) plus kaszka - butla
12-13 do zasnięcia mleko plus kaszka - butla
okok 17 obiadek
i tutaj jak siedzi ze mną za godzinę czy dwie tez je mleko bo lazi i mędzi :)
a jak z babcią deserek i u niej nie upomina sie o mleko
i dopiero ok 20-21 mleko z kaszką butla
Owocy niet, czasami deserki z jogurtem Hippa lub Bobovity wciągnie duzy słoiczek ale to musi mu smakować, nie moze być byle jaki :)

Tak wiec mleka u nas pod dostatkiem pijemy :)

Moja pije 3x mleko, czasami 2. Zawsze rano i wieczorem. Zużywamy ok 6-7 puszek na miesiac. Od kilku dni nie wypija calej porcji mleka 200ml i mniej je. Obstawiam zabki bo ślini sie strasznie, wklada wszystko do buzi i jest wiecej Qupek .

reklama
hehehe my też pijemy Pepti jak nałogowcy :) Przez ostatnie 2-3 msc mały całkowicie odrzucił obiadki, kanapek nigdy nie jadł nie lubi i bylismy tylko na butli. Ale to ząbkowanie ząbków 4 gornych to spowodowało. Od niedawna (wyjątkiem jest teraz okres kiedy choruje od 3 dni) zaczyna dosc ładnie jesc obiadki, moje czy słoiczkowe, bardziej moje zupki lub babci niż normalne obiadki, tylko musi od mleczka (a zjadamy 140-180) minąć 4h (przewaznie je co 3h) bo inaczej obiadkami pluje.
Puszka nam na 3 dni starcza i lekarz też się dziwi ze mały aż tak duzo mleka pije. Musimy isc do alergologa bo za bardzo bez zaswiadczenia ze maly ma alergię nie chce dawac mleka, ale narazie daje.
ostatnio nie karmię go w nocy czyli 2 butelki mi odpadają, za to przed snem go nakarmiam dosc duzo, do snu i jak tylko zasnie doładowuję potrafi mi tym samym wypic ze 240 czasami :) i w nocy juz nie daję a Oli nie protestuje :)
Jemy tak: oczywiscie wahania godzinne są także
ok 6 mleko plus kaszka - butla
9 mleko (czasami 2 jajeczka na miękko, tzn samo żółtko, bardzo rzadko kanapeczek troszkę) plus kaszka - butla
12-13 do zasnięcia mleko plus kaszka - butla
okok 17 obiadek
i tutaj jak siedzi ze mną za godzinę czy dwie tez je mleko bo lazi i mędzi :)
a jak z babcią deserek i u niej nie upomina sie o mleko
i dopiero ok 20-21 mleko z kaszką butla
Owocy niet, czasami deserki z jogurtem Hippa lub Bobovity wciągnie duzy słoiczek ale to musi mu smakować, nie moze być byle jaki :)

Tak wiec mleka u nas pod dostatkiem pijemy :)
Odstaw z mleka kaszke czy kleik! Tak aby mały nie traktował mleka jako posiłku. U mnie to była pierwsza rada lekarki. Poskutkowała i moja mała je dzieki temu normalne posiłki. Na (prawie) samym mleku dieta jest zbyt uboga.
Tak czy siak, pepti ma w sobie cos uzależniającego :)

Do góry