reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Migotanie przedsionków i spadek potasu

Cześć dziewczyny, jestem obecnie w 20tc i juz drugi raz w przeciągu 3 tygodni wylądowałam na pogotowiu z powodu migotania przedsionków i pulsu 180/min, a wszystko to z powodu niskiego potasu. Czy któraś z was miała taki problem i jakoś sobie z nim poradziła? Wspomnę, ze jem dużo bananów, a po uzupełnieniu potasu po nocy na oddziale lekarz mówi, ze jest w normie i nie trzeba uzupełniać.

reklama
Cześć dziewczyny, jestem obecnie w 20tc i juz drugi raz w przeciągu 3 tygodni wylądowałam na pogotowiu z powodu migotania przedsionków i pulsu 180/min, a wszystko to z powodu niskiego potasu. Czy któraś z was miała taki problem i jakoś sobie z nim poradziła? Wspomnę, ze jem dużo bananów, a po uzupełnieniu potasu po nocy na oddziale lekarz mówi, ze jest w normie i nie trzeba uzupełniać.
A czemu nie masz leków na uzupełnienie potasu? Byłaś u rodzinnego? U ginekologa? Powinnaś normalnie mieć dobrane leki i kontrolowany poziom potasu raz w tygodniu, takich spadków nie wyleczysz jedząc banany.

No własnie chciałam, moja gonekolog uznała, że skoro za pierwszym razem mi potas ustabilizowali i wskoczył na normy to nic dodatkowego nie potrzebuje bo już jest dobrze, ale potrwało to 3 tygodnie...

W normie czyli? Może dolna granica normy to za mało dla Ciebie bo gdzieś ten potas ucieka.
Możesz włączyć do diety owoce i warzywa zawierające potas czyli np. sok pomidorowy, marchew, rośliny strączkowe, morele, buraki I inne (sprawdź w Google co jeszcze ma dużo potasu). Warto również skonsultować się z lekarzem czy należy włączyć leki zawierające potas.

No własnie chciałam, moja gonekolog uznała, że skoro za pierwszym razem mi potas ustabilizowali i wskoczył na normy to nic dodatkowego nie potrzebuje bo już jest dobrze, ale potrwało to 3 tygodnie...
O jeżu. No ale jak Ci potas z jakiegoś powodu spada, to trzeba włączyć leki z potasem, a nie zakładać, ze raz na kilka tygodni wylądujesz na pogotowiu i Ci zrobią wlew. Ginekolog niepoważna. Zwłaszcza, że jak doprowadzasz się do stanu migotania przedsionkow to znaczy, że spada szybko i bardzo. Bo jak już miałas dwa ataki, to powinnas wyczuć, że jest spadek.

Masz jakiś większy wysiłek? Potas leci razem z potem. Wpływa też na spadek picie kawy i długotrwaly stres.

Idź do internisty i do ginekologa i poproś o dobranie leków, które można brać w ciąży. Są dwa preparaty potasu, które się zamiennie daje, ale ja nie wiem jak z nimi właśnie w ciąży.

Mój tata ma takie spadki potasu, to jest niebezpieczne. Owoce i warzywa to jak uzupełnisz poziom i wykluczysz przyczynę spadków.

Do góry