reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Metotreksat - ciąża pozamaciczna

Hej dziewczyny, czy Wam lekarz też kazał robić posiew z pochwy na choroby przed badaniem drożności jajowodów ?
Trzeba zrobić, tak.
A lekarz dał skierowanie ci czy sama prosiłaś? Pytam z ciekawości ☺️
Czy to twoja pierwsza ciąża?
Ja miałam biochem w 2022 a później cp.

reklama
Trzeba zrobić, tak.
A lekarz dał skierowanie ci czy sama prosiłaś? Pytam z ciekawości ☺️
Czy to twoja pierwsza ciąża?
Ja miałam biochem w 2022 a później cp.
Pierwsza ciąża i cp :( drożność jajowodów mam w zaleceniach ze szpitala a mój ginekolog kazał zrobić posiew na choroby i w razie wu wyleczyć przed zrobieniem drożności.

Moja gin nic nie mowila o konieczności robienia droznosci. Ja jestem w takiej sytuacji ze mam dwoje dzieci. Chcialam trzecie. Przed planowaniem teraz kolejnej ciazy mam zapisane przez gin ze robimy wymaz na mykoplazme ureaplazme chlamydie bakterie gram dod i ujemne i jak sie przeleczymy to bedziemy sie starac.

Moja gin nic nie mowila o konieczności robienia droznosci. Ja jestem w takiej sytuacji ze mam dwoje dzieci. Chcialam trzecie. Przed planowaniem teraz kolejnej ciazy mam zapisane przez gin ze robimy wymaz na mykoplazme ureaplazme chlamydie bakterie gram dod i ujemne i jak sie przeleczymy to bedziemy sie starac.
To pewnie dopiero wtedy da Ci skierowanie jeśli uzna ze drożność jest potrzebna :) ja na razie jestem na innym etapie to nie wiem co mi lekarz doradzi

Właśnie to moja pierwsza ciąża i nawet jak by mi szpital nie zlecił to sama dla własnego spokoju bym to zrobiła, bo boje się drugiej takiej cp a wiem, że teraz jest większe ryzyko powtórki. Ja mam podobne posiewy co Ty ale może gin szuka przyczyny cp i ewentualne prze leczenie 🤔 a nie zaszkodzi

Właśnie to moja pierwsza ciąża i nawet jak by mi szpital nie zlecił to sama dla własnego spokoju bym to zrobiła, bo boje się drugiej takiej cp a wiem, że teraz jest większe ryzyko powtórki. Ja mam podobne posiewy co Ty ale może gin szuka przyczyny cp i ewentualne prze leczenie 🤔 a nie zaszkodzi
Niektórzy uważają sprawdzanie drożności św zbędne a jedna cp to pech, ale wiadomo, że będziemy robić co się da by zmniejszyc ryzyko 😀

To pewnie dopiero wtedy da Ci skierowanie jeśli uzna ze drożność jest potrzebna :) ja na razie jestem na innym etapie to nie wiem co mi lekarz doradzi
chyba nie bierze tego pod uwage w naszym przypadku. Bo w lutym daje nam zielone swiatlo na staranie. A jesli sie wydarzy cos wcześniej to oczywiście poprowadzi ta ciążę.

Podobno to,, naoliwia" jajowody i je udrażnia jak są zrosty i zawsze to mniejsze ryzyko ☺️
Z tego co czytałam w innych tematach na tych forum - nie zawsze cokolwiek zmienia i są lekarze którzy uważają ze nie pomaga a szkodzi. Mam jednak ogromną nadzieję, że po prostu miałyśmy pecha i to tylko statystyka - zdarzyło się raz jeden i jedyny i już nie będziemy musiały nigdy do tego tematu wracać 😀

reklama
Do góry