reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Menu naszych szkrabów, przepisy

klopsiki drobiowe z musem ziemniaczanym

klopsiki:

zmielona pierś z indyka/kurczaka
żółtko
trochę kaszy manny

gotujemy

mus:

ziemniaczki miksujemy z cukinią ( griluję ją w folii aluminiowej z oliwą i wodą, by zmiękła), marchewką i masełkiem, można dodać trochę wywaru z warzyw

smacznego bobasy :)))

Ostatnia edycja:
reklama
burakowa czyli barszczyk ukraiński

jeden buraczek świeży
jeden ziemnior
pół małej pietruchy
opcjonalnie- jarmuż- 2-3 gałązki
pół dużej, lub jedna mała marchewa

osobno - mięcho gotujemy
i jajo

potem mieszamy i rozpierducha blenderem:rofl2:

do przyprawienia- dajemy taki rosołek bez soli i innych świństw Eileśtam,na czubek noża, no i majeranek obowiązkowo

Ostatnia edycja:
Budyń na MM

150 ml mleka modyfikowanego
żółtko
mąka ziemniaczana jakaś łyżka pewnie
szczypta cukru waniliowego
sok malinowy

Mleko robimy jak w przepisie odlewając odrobinę, resztę zagotowujemy ze szczyptą cukru, w odlanym mleku roztrzepać mąkę i żółtko wlać na gotujące się mleko ciągle mieszając, ostudzić i polać sokiem malinowym;-) ogólnie można lekko dosłodzić jak kto woli;-)

Pieczona pierś z kurczaka/indyka na kanapeczki dla zębatych i nie tylko majówczątek
;-)

Pierś z kurczaka/indyka
łyżka czubata majeranku
ząbek czosnku
sól, piprz
2łyżki jogurtu naturalnego/śmietany
łyżeczka oliwy z oliwek

Jogurt wymieszać z majerankiem sprasowanym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, oliwą z oliwek natrzeć mięsko i odstawić (ja odstawiam zawsze na noc) Upiec. Na kanapeczki kroić zimne.

Spagetti

Makaron spagetti ugotowany na miękko
mielona pierś z kurczaka, bądź inne mięsko
mała marchewka
2 plasterki pora
ząbek czosnku malutki
przecier pomidorowy łyżka
zioła prowansalskie
sól/lub nie

Mięsko gotujemy osobno, mielimy.
Osobno gotujemy por marchewkę, czosnek z ziołami (wody nie powinno być dużo), wrzucamy mięsko dajemy przecier do sosu wrzucamy makaron, na moment wszystko do blendera i gotowe.
Jaipur:rofl2::-D

Ostatnia edycja:
No to Placuszki z jabłkiem porcja dla całej rodzinki:)
  • 1 jajko (pianę ubić)
  • ok 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 jabłka
  • olej do smażenia
Oddzielam białko od żółtka i białko ubijam na sztywną pianę. Następnie do piany dodaję mąkę, mleko i żółtko i chwilę miksuję na gładką puszystą masę. Jabłka trę na tarce po stronie wiórek i dodaję do ciasta. Ja smażę na teflonowej patelni dzięki czemu nie muszę dodawać oleju.

Ostatnia edycja:
Zupa krem z zielonego groszku z kurczaczkowymi pulpecikami

zupka
Zielony groszek
marchewka
ziemniak
szczypta majeranku

Wszystkie wrzywa gotujemy do miękkości na koniec dajemy majeranek, ugotowane dokładnie blendujemy

Pulpeciki
mięsko z kurczaka zmielić
żółtko
odrobina mąki może być kukurydziana

wszystko razem mieszamy formujemy maleńkie pulpeciki i gotujemy po ugotowaniu wrzucamy do zupki

Smacznego maluszki nam baaardzo smakowało dzisiaj
:-)

No to i ja coś dodam
Mój synio bardzo lubi ( zresztą on jest wszystko żerny)
Zupka z rybką
Pól dzwonka z łososia
Jeden ziemniak dość spory
Jedna pietruszka
Pół średniej cukini
Koperek

Na wodzie gotuje ziemniaka i pietruszkę, jak są juz miękkie dodaję obraną ze skórki pokrojoną cukinię i gotuję kilka minut,dodaję rybkę i gotuję kolejne kilka minut na koniec dodaję posiekany koperek i trochę masła.

Dziś ugotowałam filetem z soli i też Bartuniowi smakowało:-)

Dziewczyny a może zaproponujecie coś na śniadanka bo pomysły mi się kończą
Robię kaszki, jajecznicę z małą ilością białka,kiełbaski z Gerbera chlebek z wędliną z pomidorem i brakuje mi już pomysłów:-)

kochane dzis znalazłam i dzis jak dam radę to upiekę :)

Domowe Biszkopciki bez E i innych paskudztw ;)

Składniki
4 jajka ekologiczne
100 g mąki pszennej
70 g cukru
50 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie
Wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną. Oddzielić białka od żółtek jaj. Z białek ubić lekką piankę. Dodać cukier i ubijać, aż powstanie sztywna, lśniąca piana. Do piany dodawać po jednym żółtku miksując na średnich obrotach. Do takiej masy wrzucić mąkę z mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszac łyżką. Na blachę wyłożona pergaminem wykładać łyżką ciasteczka w odległości ok 2-3 cm od siebie. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 10-15 minut aż ciasteczka będą lekko złote.

reklama
Kasza jaglana z mm i jabłuszkami

Kaszę ugotować w wodzie w proporcjach 1 część kaszy 2x tyle wody, pod koniec gotowaniania wrzucić starte jabłko.

Wszystko zmiksować z przygotowanym wcześniej mm tak aby miało konsystencję gęstej kaszki.

Bardzo proste, zdrowe i co najważniejsze dziecku SMAKOWAŁO:-)

Do góry