reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Menu naszych dzieci

Dziewczyny czy Wy dajecie juz Waszym Dzieciom kabanosy?? :cool:
Bo moja koleżanka daje już swojej córce i nie wiem czy to ją pogięło czy to ja jestem taka zacofana?? :baffled::eek:
kabanosy???no raczej stanowczo takim dzieciom sie czegos takiego nie podaje ale ludzie maja rozne dziwne pomysly

reklama
O a teraz mam buzki.....:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

A czy wy dajecie kobitki zupki z mieskiem codziennie?
a tez mnie interesuje od kiedy zoltko mozna?

Ja jak ostatnio bylam u pediatry i mowilam ze Karolina nie chce nic pic,ani z kubka,ani z butli,to powiedziala zeby troszke dosladzac,bo dzieci lubia slodkie,a jak juz zacznie pic,to przestac slodzic....tylko ze na moja panne to tez nie dziala...ehh....dzis dalam jek sprobowac z kubka bez dziobka,no i z takim zapalem pila(oczywiscie polowe po brodzie cieklo) ale potem jak przez przypadek udalo jej sie zrobic babelki,to taka radoche miala:laugh2::laugh2::laugh2::laugh2:...no ale juz po piciu bylo:sorry:

Mitemil ale on tak polizać dostał tej ogórkowej;-) bo mi łyżkę z ręki wyrywał a ja mu mówię że kwaśne a on dalej wyrywa. no to mu dałam niedowiarkowi a jemu to tak zasmakowało że szok:-D:-D Aż się cały trzepał do tej ogórkowej to dostał łyżkę jedną stołową i koniec, też bym się bała więcej:tak: Ale tak to mu daje spróbować (odrobinkę!) to co jem, czy to jogurt, czy serek biały, nawet od Juli dostał lizaka do polizania:-D

Moja córa jak widzi, że coś jem i nie chce jej dać zaraz się upomina. Dlatego co tylko się da, ląduje w jej buzi. Nawet pączka na spróbowanie dostała. Ale kabanosa jeszcze długo jej nie dam...

a od kiedy wprowadza się żółtko?

Po 6 miesiącu. Początkowo dwa razy w tygodniu, potem co drugi dzień.

Muszę się właśnie zainteresować od którego miesiąca rybkę się wprowadza. A zupki codziennie mięsne u nas są, bo po jarzynowych Martyna szybko głodna się robi.

Ostatnia edycja:
Anet żółtko wprowadza sie po szóstym miesiacu my juz próbe mamy za soba no i jest pycha tylko cos chyba go po nim brzuszek boli, moze jednak dla niego za wcześnie zawsze miał delikatny brzuszek:sorry:
Co do picia to sie tak nie zamartwiaj bo ja tez nic nie daje podaje tylko piers w celu napicia sie, butelke chce sobie darowac ponieważ i tak nie chce a niekapek potraktował jak gryzaczek. A próbowałaś ze zwykłego kubka bo ja czasem daje popic cherbatki i troche liznie moze po prostu od razu z grubej rury?:sorry:

Karincia żółtko jest ważne dlatego że u malucha po 6 miesiącu życia kończą się zapasy żelaza które nagromadził sobie za życia płodowego. Więc jeśli nie chcesz mieć problemów np. z m.in. anemią u dziecka to dostarczaj mu tego żelaza.

Poza bogatym źródłem żelaza, żółtko jaja kurzego zawiera wszystkie składniki odżywcze z wyjątkiem witaminy C. Zawiera łatwo przyswajalne tłuszcze, węglowodany oraz składniki mineralne. Ponieważ wartość kaloryczna żółtka jest duża, podaje się dziecku połowę co drugi dzień od 7 miesiąca, a potem dawkę się zwiększa.

Dla alergików poleca się jajko przepiórcze. W porównaniu z jajem kurzym, jaja przepiórcze mają więcej mikroelementów i to prawdziwa kopalnia witamin, pomimo iż ich skład jest zbliżony.

Teściowa wlewa żółtko na gorący rosołek, a ja gotuje na twardo rozgniatam widelcem i dodaje do słoiczka.

Anet żółtko wprowadza sie po szóstym miesiacu my juz próbe mamy za soba no i jest pycha tylko cos chyba go po nim brzuszek boli, moze jednak dla niego za wcześnie zawsze miał delikatny brzuszek:sorry:
Co do picia to sie tak nie zamartwiaj bo ja tez nic nie daje podaje tylko piers w celu napicia sie, butelke chce sobie darowac ponieważ i tak nie chce a niekapek potraktował jak gryzaczek. A próbowałaś ze zwykłego kubka bo ja czasem daje popic cherbatki i troche liznie moze po prostu od razu z grubej rury?:sorry:
no wlasnie Kasiu,raz zlapala moj kubek...he,he....i odrazu do buzi....dzis wlasnie juz sie wkurzylam i dziobek zdjelam z jej niekapka,to pila troszke,albo zlizywala jak kotek...hi,hi....

O a teraz mam buzki.....:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

A czy wy dajecie kobitki zupki z mieskiem codziennie?
a tez mnie interesuje od kiedy zoltko mozna?

Ja jak ostatnio bylam u pediatry i mowilam ze Karolina nie chce nic pic,ani z kubka,ani z butli,to powiedziala zeby troszke dosladzac,bo dzieci lubia slodkie,a jak juz zacznie pic,to przestac slodzic....tylko ze na moja panne to tez nie dziala...ehh....dzis dalam jek sprobowac z kubka bez dziobka,no i z takim zapalem pila(oczywiscie polowe po brodzie cieklo) ale potem jak przez przypadek udalo jej sie zrobic babelki,to taka radoche miala:laugh2::laugh2::laugh2::laugh2:...no ale juz po piciu bylo:sorry:

anet to gdzie są te buźki? ;))))
u nas zupki mięsne są prawie codziennie, co kilka dni bez mięsa się coś trafi, a jutro ugotuję swoje jedzonko ;))

Ostatnia edycja:
reklama
Tak samo się KAsieńko zdziwiłam :O
No ale ta moja koleżanka ma właśnie różne takie dziwne pomysły :/

A to ta koleżanka od bigosu?:-D ech niektóre dzieciaczki to mają urozmaicone menu:-D
U mnie dziś był pierwszy raz groszek (fajnie się zmiksował w blenderze;-)) i Jasiowi bardzo smakował:tak:
Żółtko miało być jutro ale nie wzięłam jajek od babci:-( niby daje warzywa normalne z warzywniaka ale jak mam możliwość to wole dać chociaż jajka ekologiczne:tak: zawsze to więcej wartości.
A co do żółtka to daje się dzieciom bo to skarbnica witamin, tłuszczów, wysokowartościowego białka i dobrze wchłanialnego żelaza:tak:

Do góry