Witam :-)
Postanowiłam założyć nowy wątek - tylko z przepisami :-)
za chwilkę wkleję menu, które dostałam :-) będę też wklejać inne przepisy - głównie dla bezglutków i bezmleczniaków :-)
Jeśli ktoś z Was znajdzie "wtopę" to proszę o poprawienie ;-)
a teraz.....
Skróty:
BG- bez glutenu
BJ- bez jajek
BM- bez mleka
BSP- bez skrobi pszennej
Śniadanie:
o 3-4 kromki chleba upieczone w opiekaczu do chleba (np. chleb domowy Bezglutenu, chleb galicyjski Balvitenu, chleby i bułki z nowej linii Balvitenu, BSP1), kanapki mogą być z:
· polędwicą z masarni Andryszczyka/polędwiczka lub szyneczka z Konspolu/ szynka „Kasia” z Konspolu z warzywami pokrojonymi w plasterki- pomidor, ogórek, sałata, ogórek kiszony domowej roboty lub papryka. Ja uwielbiam z natką pietruszki, która zawiera dużo żelaza.
· pasztetem domowej roboty z wyżej wymienionymi warzywami, pasztetem bezglutenowym.
-majonez Oriko
-ketchup Mc Donald’s w plastikowej butelce- napis BG- dostępny m.in. w Kauflandzie.
-musztarda firmy Pegaz (z czerwonym Pegazem na opakowaniu)- powinien być w Kauflandzie.
· makrelą wędzoną
· marmoladą domowej roboty (my robimy ze śliwek, jabłek, truskawek, wiśni, mirabelek, itp., firmy Łowicz też jest bezpieczny)
· smażonym serem tofu wędzonym Polgruntu (jest lepszy w smaku od zwykłego tofu). Tofu smażyć z ziołami i solą, pokrojone w plasterki, można polać ketchupem wg. upodobania).
· serem wegańskim Cheddar (sojowy, lecz smakuje jak normalny, jedyny mankament- cena, ale jest wydajny: http://www.greenplanet.pl/index.php/cPath/84_131 )
· masłem orzechowym Sante i z miodem, wymieszać na kanapce, dzięki temu kanapka nie jest sucha, można położyć na to pokrojone banany
· masło czekoladowo-orzechowe Valsoia.
o tosty: posmarować dwie kromki chleba masłem roślinnym z Kruszwicy ( BG, BM) z obu stron, w środek włożyć wędlinę, ser kozi Turka pleśniowy (przy tolerowaniu mleka koziego), ser tofu wędzony Polgruntu lub ser wegańskim typu Edamski lub Gouda: http://www.greenplanet.pl/index.php/cPath/84_131, wg. upodobania ketchup i majonez, włożyć do tostera, wyjąć, gotowe. ketchupem i majonezem można również polać po upieczeniu tostów.
Tost na słodko robimy tak samo, tylko dodajemy marmolady; lub robimy tost czekoladowo bananowy: wkładamy w kanapkę 2-3 kostki czekolady gorzkiej oraz kilka plasterków bananów.
o sałatka warzywna z pieczonym chlebem:
Tradycyjna: ZIEMNIAKI, MARCHEW, OGÓREK KWASZONY, JABŁKO, MAJONEZ, PRZYPRAWY (GOTOWANE)
Z kurczakiem: kurczak ugotowany, pokrojony, ryż, kukurydza,papryka,przyprawy. Wiosenna: KAPUSTA BIAŁA, MARCHEW, JABŁKO, POR, SELER, CZARNA RZODKIEW, MAJONEZ, CUKIER, SÓL, PRZYPRAWY
Żydowska: KAPUSTA BIAŁA, MARCHEW, OGÓREK KWASZONY, CEBULA, JABŁKO, SELER, POR, CZARNA RZODKIEW, OLEJ ROŚLINNY, CUKIER, SÓL, PRZYPRAWY
Bułgarska: MARCHEW, PAPRYKA CZERWONA, NATKA PIETRUSZKI, OLEJ ROŚLINNY, CUKIER, SÓL, PRZYPRAWY
o mleko sojowe Alpro Soja z płatkami kukurydzianymi Glutenex (czekoladowe zawierają mleko, zwykłe nie), lub z płatkami Schar. Jeśli chcemy aby płatki miały smak czekoladowy, to można zjeść zwykłe płatki z mlekiem Alpro soja czekoladowym (wychodzi na to samo, ponieważ płatki czekoladowe rozpuszczają się w mleku, i mleko robi się czekoladowe).
o ryż na mleku sojowym z marmoladą
o parówki firmy Konspol- ugotowane lub surowe (wszystkie wędliny z serii Drużyna Kogucika są bezglutenowe) lub parówki Indykpol.
Konspol poza parówkami ma bezglutenowe: Polędwica, Szyneczka, Pasztecik, itp. http://www.konspol.com.pl/index.php?mu=produ&tx=produ&gr=4&ro=D
Postanowiłam założyć nowy wątek - tylko z przepisami :-)
za chwilkę wkleję menu, które dostałam :-) będę też wklejać inne przepisy - głównie dla bezglutków i bezmleczniaków :-)
Jeśli ktoś z Was znajdzie "wtopę" to proszę o poprawienie ;-)
a teraz.....
Menu
bez glutenu, mleka, jajek i skrobi pszennej
Skróty:
BG- bez glutenu
BJ- bez jajek
BM- bez mleka
BSP- bez skrobi pszennej
Śniadanie:
o 3-4 kromki chleba upieczone w opiekaczu do chleba (np. chleb domowy Bezglutenu, chleb galicyjski Balvitenu, chleby i bułki z nowej linii Balvitenu, BSP1), kanapki mogą być z:
· polędwicą z masarni Andryszczyka/polędwiczka lub szyneczka z Konspolu/ szynka „Kasia” z Konspolu z warzywami pokrojonymi w plasterki- pomidor, ogórek, sałata, ogórek kiszony domowej roboty lub papryka. Ja uwielbiam z natką pietruszki, która zawiera dużo żelaza.
· pasztetem domowej roboty z wyżej wymienionymi warzywami, pasztetem bezglutenowym.
-majonez Oriko
-ketchup Mc Donald’s w plastikowej butelce- napis BG- dostępny m.in. w Kauflandzie.
-musztarda firmy Pegaz (z czerwonym Pegazem na opakowaniu)- powinien być w Kauflandzie.
· makrelą wędzoną
· marmoladą domowej roboty (my robimy ze śliwek, jabłek, truskawek, wiśni, mirabelek, itp., firmy Łowicz też jest bezpieczny)
· smażonym serem tofu wędzonym Polgruntu (jest lepszy w smaku od zwykłego tofu). Tofu smażyć z ziołami i solą, pokrojone w plasterki, można polać ketchupem wg. upodobania).
· serem wegańskim Cheddar (sojowy, lecz smakuje jak normalny, jedyny mankament- cena, ale jest wydajny: http://www.greenplanet.pl/index.php/cPath/84_131 )
· masłem orzechowym Sante i z miodem, wymieszać na kanapce, dzięki temu kanapka nie jest sucha, można położyć na to pokrojone banany
· masło czekoladowo-orzechowe Valsoia.
o tosty: posmarować dwie kromki chleba masłem roślinnym z Kruszwicy ( BG, BM) z obu stron, w środek włożyć wędlinę, ser kozi Turka pleśniowy (przy tolerowaniu mleka koziego), ser tofu wędzony Polgruntu lub ser wegańskim typu Edamski lub Gouda: http://www.greenplanet.pl/index.php/cPath/84_131, wg. upodobania ketchup i majonez, włożyć do tostera, wyjąć, gotowe. ketchupem i majonezem można również polać po upieczeniu tostów.
Tost na słodko robimy tak samo, tylko dodajemy marmolady; lub robimy tost czekoladowo bananowy: wkładamy w kanapkę 2-3 kostki czekolady gorzkiej oraz kilka plasterków bananów.
o sałatka warzywna z pieczonym chlebem:
Tradycyjna: ZIEMNIAKI, MARCHEW, OGÓREK KWASZONY, JABŁKO, MAJONEZ, PRZYPRAWY (GOTOWANE)
Z kurczakiem: kurczak ugotowany, pokrojony, ryż, kukurydza,papryka,przyprawy. Wiosenna: KAPUSTA BIAŁA, MARCHEW, JABŁKO, POR, SELER, CZARNA RZODKIEW, MAJONEZ, CUKIER, SÓL, PRZYPRAWY
Żydowska: KAPUSTA BIAŁA, MARCHEW, OGÓREK KWASZONY, CEBULA, JABŁKO, SELER, POR, CZARNA RZODKIEW, OLEJ ROŚLINNY, CUKIER, SÓL, PRZYPRAWY
Bułgarska: MARCHEW, PAPRYKA CZERWONA, NATKA PIETRUSZKI, OLEJ ROŚLINNY, CUKIER, SÓL, PRZYPRAWY
o mleko sojowe Alpro Soja z płatkami kukurydzianymi Glutenex (czekoladowe zawierają mleko, zwykłe nie), lub z płatkami Schar. Jeśli chcemy aby płatki miały smak czekoladowy, to można zjeść zwykłe płatki z mlekiem Alpro soja czekoladowym (wychodzi na to samo, ponieważ płatki czekoladowe rozpuszczają się w mleku, i mleko robi się czekoladowe).
o ryż na mleku sojowym z marmoladą
o parówki firmy Konspol- ugotowane lub surowe (wszystkie wędliny z serii Drużyna Kogucika są bezglutenowe) lub parówki Indykpol.
Konspol poza parówkami ma bezglutenowe: Polędwica, Szyneczka, Pasztecik, itp. http://www.konspol.com.pl/index.php?mu=produ&tx=produ&gr=4&ro=D