reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Matka - działalność, Ojciec - UoP - urlopy/zasiłki

Dzień dobry! Nie znalazłem podobnego tematu a sprawa jest w pewnym sensie nietypowa. Przeszukałem także we wszystkie rządowe strony związane z tematyką urlopów związanych z macierzyństwem i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na poniższe pytanie.

Żona pracuje w ramach jednoosobowej działalności gospodarczej i opłaca wszystkie składki ZUS (włączając składkę chorobową). Ja pracuję na umowie o pracę na czas nieokreślony. Żonie przysługuje zasiłek macierzyński i rodzicielski.

Chcemy zrobić tak, że Żona wykorzysta 14 tygodni z zasiłku macierzyńskiego a następnie zrezygnuje z pozostałej części, którą przejmę ja, wraz z następującym potem urlopem rodzicielskim. I teraz następuje pytanie: czy jest to możliwe? Chodzi o to, że Żona nie jest "pracownikiem" z punktu widzenia ZUS a jedynie przysługuje jej zasiłek macierzyński i rodzicielski. Czy w takim przypadku ja jako pracownik mam prawo do urlopu macierzyńskiego (tacierzyńskiego) i rodzicielskiego?

Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem.

reklama
Chyba nikt z nas nie byl w takiej sytuacji jak planujecie. Najlepiej zapytac prawnika lub poprostu w dziale kadr.

Dzień dobry! Nie znalazłem podobnego tematu a sprawa jest w pewnym sensie nietypowa. Przeszukałem także we wszystkie rządowe strony związane z tematyką urlopów związanych z macierzyństwem i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na poniższe pytanie.

Żona pracuje w ramach jednoosobowej działalności gospodarczej i opłaca wszystkie składki ZUS (włączając składkę chorobową). Ja pracuję na umowie o pracę na czas nieokreślony. Żonie przysługuje zasiłek macierzyński i rodzicielski.

Chcemy zrobić tak, że Żona wykorzysta 14 tygodni z zasiłku macierzyńskiego a następnie zrezygnuje z pozostałej części, którą przejmę ja, wraz z następującym potem urlopem rodzicielskim. I teraz następuje pytanie: czy jest to możliwe? Chodzi o to, że Żona nie jest "pracownikiem" z punktu widzenia ZUS a jedynie przysługuje jej zasiłek macierzyński i rodzicielski. Czy w takim przypadku ja jako pracownik mam prawo do urlopu macierzyńskiego (tacierzyńskiego) i rodzicielskiego?

Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem.

Ciekawy wątek. Na logikę, skoro urlop macierzyński należy się matkom i na uop jak i prowadzącym swoją działalność to powinny tak samo móc z niego zrezygnować na rzecz ojca dziecka. Ale nasz ZUS już niejednokrotnie udowodnił, że wcale nie funkcjonuje logicznie.
Jedyne, co znalazłam w internecie na ten temat to taka wzmianka:
Prowadzenie działalności gospodarczej przez kobietę nie ma wpływu na długość okresu pobierania zasiłku macierzyńskiego. Urlop macierzyński trwa 20 tygodni (po 14 tygodniach urlop może przejąć ojciec dziecka).

Z czego wnioskować można, że mamy prowadzące działalność mogą zrzec się urlopu na rzecz ojców 🙂
Próbowałeś spytać bezpośrednio w Zusie?

Ale żona przecież może pobierać zasiłek macierzyński i spokojnie pracować - bo pobierając zasiłek może spokojnie dalej prowadzić DG (do tego z DG za okres pobierania zasiłku będzie musiała odprowadzić jedynie składkę zdrowotną - społecznych nie będzie płaciła).
I tak - po 14 tygodniach ty możesz przejąć macierzyński/rodzicielski.

Ale żona przecież może pobierać zasiłek macierzyński i spokojnie pracować - bo pobierając zasiłek może spokojnie dalej prowadzić DG (do tego z DG za okres pobierania zasiłku będzie musiała odprowadzić jedynie składkę zdrowotną - społecznych nie będzie płaciła).
I tak - po 14 tygodniach ty możesz przejąć macierzyński/rodzicielski.
Tu chyba bardziej chodzi o to, żeby ojciec pobierał zasiłek i nie chodził do pracy, bo zasiłek z uom jest zazwyczaj dużo większy niż zasiłek macierzyński przy dg. Matki przedsiębiorcze często mogą liczyć na 1000 zł msc.

Do góry