reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Marzec 2009

ewelcia przeniose dyskusję tutaj bo tam w sumie zaśmiecamy wątek ainnym dziewczynom tez pewnie się chętnie to poczyta:tak:
no to odnośnie seksu i przyśpieszenia porodu to
"wiecie co, to chyba własnie tak mają działać te prostaglandyny czy jak tam się to nazywa, że mają rozluźniać szyjkę macicy i przygotowywac ją do rozwierania.. działa to podobno jak na poród jest juz fizjologiczny czas. Myślę że nie wywołałoby to od razu skurczy..":tak:

reklama
A ja ważne pytanie odnośnie zabezpieczania się..
Jak się zamierzacie zabezpieczać po ciąży?
Wiem że kiedyś chyba z maniulką i z którąś z dziewczyn (przepraszam że nie pamietam )pisałam o naturalnych metodach, i bardzo chętnie bym teraz zapoznała się z ta wiedza:tak: (ja nie mogę brać tabsów, zresztę nie chce też). To jakoś przed obroną moją było i potem sięnei dopytałam bo nie siedziałam na necie.
Dziewczyny będe wdzięczna za rady.:tak:

Madzik mam takie samo zdanie co do s....ona ma dzialac na rozwarcie i na rozluznienie szyjki.
Ale rano jak sie obudzilam i nie czulam skurczy to pierwsze co pomyslalm ze to dziala w odwrotna strone heheheh,wiem wariatka ze mnie ale co tam pozartowac trzeba inaczej czlowiek by zglupial.
Moj m znow dzwoni i sie pyta rodzimy!!!!:-):-):-)

Mi nogi też trochę puchną, ale na szczęście niewiele. Madzik ja zamierzam brać tabletki albo przyklejać plastry hmm tabletki już stosowała, plastrów jeszcze nie, i nie wiem co jest lepsze :baffled:. Na naturalnych metodach się nie znam, na kursie przedmałżeńskim Pani o tym mówiła i dała Nam książeczki na ten temat, ale szczerze to ich nie przeczytałam :crazy:

madzik - pieszczoty brodawek powoduja ze naturalnie nasz organizm produkuje oksytocyne, nie musze pisac co ona powoduje, do tego wlasnie w spermie ta prostaglantyna.... u mnie zadzialalo szybko, ale fakt byl to juz 38-39 tydzien ciazy.... znam wiel przykladow takich jak ja dlatego mysle ze to dziala napewno...zreszta nawet lekarze o tym mowia....

Nika
ja jutro zajrze na Pilsudkiego do tego lumpa nie bylam tak jescze a nowych ubranek juz mam wystarczajaco na miesiac dwa...a co dalej? wysprzedalam po Hubciu i teraz mam problem...

ze spodniami robie tak jak madzik

Nika ja czasami też mam takie dołki że nie mam co ubrać :baffled: w sumie 1 spodnie ciążowe + 1 w które wchodzę sprzed ciąży + dresowe. A nie zamierzam już kupować żadnych ubrań ciążowych bo się załamuję jak coś przymierzam i w nic nie wchodzę :-p:-p

Mi lekarz na kwestie zabezpieczania się powiedział-" Najwyraźniej nie jest Pani stworzona do hormonalnych metod zabezpieczania się":-D wiec plastry odpadają bo to to samo co tabletki tylko inna droga wchłaniania.
Kurde to co ja mam zrobić?? Boje sie troche naturalnych metod ale jakby wszystko było ok, Oliwier trocheęjak podrośnie to możemy sobie drugiego bejbika za razem strzelic:-) bo i tak ja będe musiała posiedzieć w domu na wychowawczym.
To czas , jak sie oczywiscie wszystko po porodzie unormuje na to aby przekonać się czy naturalnie można by się zabezpieczac:tak:

Myfa myśle własnie ze jak juz jest ten 38-39 tydzień to seks naprawdze pomaga dzięki właśnie spermie na rozwieranie szyjki macicy.Bo to juz takie sygnały wysyła aby się hormony odpowiednie zaczęły wydzielac. Zobaczymy na wizycie 26 lutego czy u mnie cały czas wszystko pozamykane i twarde..

Odnośnie odziezy ciążowej to ja zakupiłam właśnie 2 pary spodni jeszcze, bo wiem ze po porodzie niestety w swoje nie wejde. Za dużo się mi biodra rozeszły. Najlepsze jest to że są 2 różne fasony i wlazłam w rozmiar 42 a w te drugie 44 nie wlazłam:baffled::baffled::baffled: myślałam że się załamię. Udaaa mi nie zmieściły się.

Ostatnia edycja:
Madzik ja tez jeszcze nie wiem jaka metade bedziemy stosowac po porodzie.
A myslalas moze o spirali???
nie lubie w gumie bo to jest tak jak bym lizala lizaka przez papierek hehehe:-D:-D:-D:-D:-D

Nie myślałam o spirali bo jakbym takie coś zakładała to nastawiałabym się raczej na dłuższy okres, a my jeśli wszystko będzie ok po tym porodzie, chcielibyśmy drugie mieć dzieciątko w okresie do 2 lat..

Zresztą ostatnio czytałam na którymś forum i przypadkach zachodzenia w ciąże mimo spirali, i że potem byl problem czy ją wyjmowac czy nie bo to może prowadzić do poronienia.:-( wiem ze to rzadkie przypadki ale....

reklama
a ja znalazlam cos takiego
Męskie nasienie zawiera prostaglandyny, które przyspieszają „dojrzewanie” i rozwieranie szyjki macicy. Ale przy prawidłowo rozwijającej się ciąży, na takie ilości prostaglandyny, jakie są w spermie, szyjka staje się wrażliwa dopiero po 38 tygodniu ciąży.
a co do zabezpiecznie apo to ja wybiore zastrzyk depo provera......wiem,ze duzo dziwczyn boi sie brac te zastrzyki...ale ja juz je przetestowalam i wiem ze czułam sie po nich super....najwazniejsze,ze mozna je stosowac podczas karmienia.....zastrzyk tylko raz na 3 miechy i za chyba 20zl.....nie mialam plamienia, nie puchalm, pieknie schudłam....po odstawieniu okres szybko sie pojawil i byl regularny

Do góry