reklama
Pomyslalam, ze tez sie podziele tym co lubie:
fajna pomidorowka, z soczewica ja robilam bez papryki i nie taka ostra Rozgrzewająca zupa pomidorowa z soczewicą (ostra) / Kulinaria - Wizaz.pl
Chilli con carne, proste i uwielbiam:
mielona wołowina [500 g] - najlepiej chuda
2 cebule
4-5 zabkow czosnku
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
2 puszki pomidorow krojonych
1 lyzeczka kminu mielonego
1/2 ostrej papryki
Wolowine podsmazamy, najlepiej bez tluszczu, niech wytapia swoj. Odkladamy do miski. Kroimy cebule w piora. Na patelnie lejemy troche oleju i dusimy cebule do miekkosci. Jeden zabek czosnku odkladamy, reszte drobniutko siekamy i dodajemy do cebuli gdy juz jest miekka. Smazymy doslownie pol minuty, uwazajac by czosnek sie nie przypalil. Dodajemy wolowine, mieszamy. Dodajemy pomidory, mieszamy. Dodajemy fasole, kmin i papryke, mozna posolic i popieprzyc i mieszamy. Ja sypie lyzeczke kminu a potem jeszcze calosc lekko nim posypuje. Mieszamy i zostawiamy na malym ogniu ok 5 minut. Ostatni zabek czosnku wyciskamy i dodajemy kukurydze. Wstawiamy ryz do dania, akurat jak sie ugotuje danie bedzie gotowe. Smacznego.
fajna pomidorowka, z soczewica ja robilam bez papryki i nie taka ostra Rozgrzewająca zupa pomidorowa z soczewicą (ostra) / Kulinaria - Wizaz.pl
Chilli con carne, proste i uwielbiam:
mielona wołowina [500 g] - najlepiej chuda
2 cebule
4-5 zabkow czosnku
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
2 puszki pomidorow krojonych
1 lyzeczka kminu mielonego
1/2 ostrej papryki
Wolowine podsmazamy, najlepiej bez tluszczu, niech wytapia swoj. Odkladamy do miski. Kroimy cebule w piora. Na patelnie lejemy troche oleju i dusimy cebule do miekkosci. Jeden zabek czosnku odkladamy, reszte drobniutko siekamy i dodajemy do cebuli gdy juz jest miekka. Smazymy doslownie pol minuty, uwazajac by czosnek sie nie przypalil. Dodajemy wolowine, mieszamy. Dodajemy pomidory, mieszamy. Dodajemy fasole, kmin i papryke, mozna posolic i popieprzyc i mieszamy. Ja sypie lyzeczke kminu a potem jeszcze calosc lekko nim posypuje. Mieszamy i zostawiamy na malym ogniu ok 5 minut. Ostatni zabek czosnku wyciskamy i dodajemy kukurydze. Wstawiamy ryz do dania, akurat jak sie ugotuje danie bedzie gotowe. Smacznego.
Kotlety siekane (składniki na 1 podwójną pierś z kurczaka)
Pierś z kurczaka, 45g żółtego sera, 1 duże jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka majonezu, papryka ostra w proszku, czosnek granulowany, sól, pieprz.
Pierś z kurczaka dokładnie umyj, oczyść, pokrój w kosteczkę. Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki. Do miski rozbij jajko, wrzuć ser, a także obydwie mąki i majonez. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj kurczaka, przyprawy do smaku i delikatnie połącz. Na rozgrzaną patelnię nakładaj łyżką porcje ciasta i formuj kotleciki. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
EDIT: Zrobiłam dziś na obiad. Mega pyszne, soczyste. Fajne w smaku, dałam dużo ostrej papryki i robiłam z podwójnej porcji.
Pierś z kurczaka, 45g żółtego sera, 1 duże jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka majonezu, papryka ostra w proszku, czosnek granulowany, sól, pieprz.
Pierś z kurczaka dokładnie umyj, oczyść, pokrój w kosteczkę. Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki. Do miski rozbij jajko, wrzuć ser, a także obydwie mąki i majonez. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj kurczaka, przyprawy do smaku i delikatnie połącz. Na rozgrzaną patelnię nakładaj łyżką porcje ciasta i formuj kotleciki. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
EDIT: Zrobiłam dziś na obiad. Mega pyszne, soczyste. Fajne w smaku, dałam dużo ostrej papryki i robiłam z podwójnej porcji.
Ostatnia edycja:
Wrzucam przepis na ciacho, o którym pisałam. Ja dałam jedynie do ciasta suszoną żurawinę, na to wyłożyłam lukier zrobiony na bazie soku z dwóch mandarynek.
EVERYDAY FLAVOURS: CIASTO DYNIOWE Z ŻURAWINĄ.
EVERYDAY FLAVOURS: CIASTO DYNIOWE Z ŻURAWINĄ.
Ewa & Kubuś
Fanka BB :)
Tarta z owocami
Proporcja:
100g mąki
20g cukru pudru lub zwykłego
60g masła (ja użyłam margaryny)
1 żółtko
Wymieszać suche składniki, dodać masło i posiekać. Dodać żółtko i wyrobić ciasto. Schłodzić je pół godziny w lodówce.
Rozłożyć we foremce, nałożyć owoce, a na nie kruszonkę.
Piec w 200 st C ok 35-40 min.
Smacznego!
Proporcja:
100g mąki
20g cukru pudru lub zwykłego
60g masła (ja użyłam margaryny)
1 żółtko
Wymieszać suche składniki, dodać masło i posiekać. Dodać żółtko i wyrobić ciasto. Schłodzić je pół godziny w lodówce.
Rozłożyć we foremce, nałożyć owoce, a na nie kruszonkę.
Piec w 200 st C ok 35-40 min.
Smacznego!
Załączniki
reklama
Ewa & Kubuś
Fanka BB :)
Sernik z jogurtem greckim.
1 szklanka oleju
2 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
3 budynie śmietankowe
8 jaj – białka ubić osobno
4 jogurty greckie duże
3 paczki herbatników
Wszystko utrzeć. Ubić białka i dokładać na przemian z jogurtem. Wylać na herbatniki.
Piec w 180 C 1 godz. Zostawić na noc w piekarniku.
1 szklanka oleju
2 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
3 budynie śmietankowe
8 jaj – białka ubić osobno
4 jogurty greckie duże
3 paczki herbatników
Wszystko utrzeć. Ubić białka i dokładać na przemian z jogurtem. Wylać na herbatniki.
Piec w 180 C 1 godz. Zostawić na noc w piekarniku.
Załączniki
Podziel się: