reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Marcowe Mamy gotują

Anulka muszę wypróbować, albo spisać dla Męża. Jak już jest mięsko w przepisie to na pewno zrobi, bo on bardzo mięsny jest. A ja tez uwielbiam takie proste przepisy :tak:
 
reklama
Pomyslalam, ze tez sie podziele tym co lubie:
fajna pomidorowka, z soczewica ja robilam bez papryki i nie taka ostra Rozgrzewająca zupa pomidorowa z soczewicą (ostra) / Kulinaria - Wizaz.pl

Chilli con carne, proste i uwielbiam:
mielona wołowina [500 g] - najlepiej chuda
2 cebule
4-5 zabkow czosnku
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
2 puszki pomidorow krojonych
1 lyzeczka kminu mielonego
1/2 ostrej papryki


Wolowine podsmazamy, najlepiej bez tluszczu, niech wytapia swoj. Odkladamy do miski. Kroimy cebule w piora. Na patelnie lejemy troche oleju i dusimy cebule do miekkosci. Jeden zabek czosnku odkladamy, reszte drobniutko siekamy i dodajemy do cebuli gdy juz jest miekka. Smazymy doslownie pol minuty, uwazajac by czosnek sie nie przypalil. Dodajemy wolowine, mieszamy. Dodajemy pomidory, mieszamy. Dodajemy fasole, kmin i papryke, mozna posolic i popieprzyc i mieszamy. Ja sypie lyzeczke kminu a potem jeszcze calosc lekko nim posypuje. Mieszamy i zostawiamy na malym ogniu ok 5 minut. Ostatni zabek czosnku wyciskamy i dodajemy kukurydze. Wstawiamy ryz do dania, akurat jak sie ugotuje danie bedzie gotowe. Smacznego. :)

 
Kotlety siekane (składniki na 1 podwójną pierś z kurczaka)

Pierś z kurczaka, 45g żółtego sera, 1 duże jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka majonezu, papryka ostra w proszku, czosnek granulowany, sól, pieprz.

Pierś z kurczaka dokładnie umyj, oczyść, pokrój w kosteczkę. Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki. Do miski rozbij jajko, wrzuć ser, a także obydwie mąki i majonez. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj kurczaka, przyprawy do smaku i delikatnie połącz. Na rozgrzaną patelnię nakładaj łyżką porcje ciasta i formuj kotleciki. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. :)

EDIT: Zrobiłam dziś na obiad. Mega pyszne, soczyste. Fajne w smaku, dałam dużo ostrej papryki i robiłam z podwójnej porcji. ;)
 
Ostatnia edycja:
No dobra, namówiłyście mnie :p
 

Załączniki

  • 1412163115437.jpg
    1412163115437.jpg
    20,9 KB · Wyświetleń: 160
Tarta z owocami :happy2:

Proporcja:
100g mąki
20g cukru pudru lub zwykłego
60g masła (ja użyłam margaryny)
1 żółtko

Wymieszać suche składniki, dodać masło i posiekać. Dodać żółtko i wyrobić ciasto. Schłodzić je pół godziny w lodówce.
Rozłożyć we foremce, nałożyć owoce, a na nie kruszonkę.

Piec w 200 st C ok 35-40 min.

Smacznego! :-D
DSC_1005.JPG
 

Załączniki

  • DSC_1005.JPG
    DSC_1005.JPG
    75,1 KB · Wyświetleń: 176
reklama
Sernik z jogurtem greckim.

1 szklanka oleju
2 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
3 budynie śmietankowe
8 jaj – białka ubić osobno
4 jogurty greckie duże
3 paczki herbatników

Wszystko utrzeć. Ubić białka i dokładać na przemian z jogurtem. Wylać na herbatniki.
Piec w 180 C 1 godz. Zostawić na noc w piekarniku.
10006363_1720875771471763_2637940636389202393_n.jpg
 

Załączniki

  • 10006363_1720875771471763_2637940636389202393_n.jpg
    10006363_1720875771471763_2637940636389202393_n.jpg
    33,1 KB · Wyświetleń: 154
Do góry