reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2024

Przyszły mi właśnie te cuda na mój wielki brzuszek, będzie testowanko 😅 Dam znać jak wrażenia 😅

Załączniki

• IMG_6857.jpeg
    IMG_6857.jpeg
    145,5 KB · Wyświetleń: 70
reklama
Jest jakiś postęp.
Pojawił się zarodek, w piątek był 2 mm, teraz niecałe 2,6 mm. Tętno widoczne 91. Jest co prawda za małe, powinno być min 120, więc zobaczymy.
Ale prawdopodobnie ciąża jest młodsza niż z ostatniego okresu.
Pęcherzyk kształt ma lepszy, mówi, że nie ma do czego się przyczepić.
Trzeba czekać 🙏🏻
Też trzeba mieć z tylu głowy, że jeśli tętno takie będzie to się po prostu zatrzyma.

Nie wiem czemu, ale jestem jakaś spokojna. Jak widać ten progres itp ☺️

Załączniki

• IMG_3313.jpeg
    IMG_3313.jpeg
    212,8 KB · Wyświetleń: 79
Jest jakiś postęp.
Pojawił się zarodek, w piątek był 2 mm, teraz niecałe 2,6 mm. Tętno widoczne 91. Jest co prawda za małe, powinno być min 120, więc zobaczymy.
Trzeba czekać 🙏🏻
Też trzeba mieć z tylu głowy, że jeśli tętno takie będzie to się po prostu zatrzyma.

a badalas sobie przyrost bety?

Jest jakiś postęp.
Trzeba czekać 🙏🏻

Będzie wszystko dobrze❤️ tak jak mówisz ciąża może być młodsza i dobrze wszystko się rozwija 🥰

Jest jakiś postęp.
Trzeba czekać 🙏🏻

Ja dla porównania miałam tak, że jak zarodek u mnie miał 1,33 mm (czyli o około dzień młodszy niż Twój) to w ogóle nie dało się jeszcze oznaczyć tętna. Następne USG miałam jak zarodek miał 6,6 mm (czyli sporo większy niż Twój) i tętno było 119. Norma dla tego okresu było 110-150 (tak wtedy powiedział mi lekarz). Więc mówił, że tętno trochę niskie. Wstawiam zdjęcie z tego badania i zaznaczyłam też tętno strzałką. Zwróć też uwagę na mój pęcherzyk ciążowy 😅 i lekarz absolutnie się do niego nie przyczepiał. Na kolejnym badaniu (w tamtym tygodniu) zarodek miał już 1,23cm, piękny pęcherzyk i tętno 150 bpm 😍 Także trzeba myśleć pozytywnie ✊🏻

Załączniki

• IMG_6859.jpeg
    IMG_6859.jpeg
    217,3 KB · Wyświetleń: 65
Kurka, Dziewczyny, poczytałam posty i się zestresowałam, że ja nic poza zdrową dietą i witaminami w sprawie ciąży nie robię.

Lekarka na 1 wizycie nie zleciła mi żadnych badań, poza progesteronem przed kolejną wizytą. Co prawda miałam ze sobą morfologię i była wzorowa. Powiedziała mi, że skoro byłam przez 7 lat prowadzona przez klinikę i miałam robioną wirusologię, zakaźne, hormony itp co 6 miesięcy to na ten moment nie muszę nic robić - ale wydaje mi się, że na przełomie ostatniego roku mogło się coś zmienić?

Kolejna wizyta przypadnie mi na 8+3, czy wtedy spodziewać się skierowań?
Nie wiem też co z Harmony czy Nifty. W rodzinie mamy same zdrowe osoby, mieliśmy z mężem badane kariotypy i różne badania genetyczne i immunologiczne i było ok, no ale 4 nieudane procedury IVF o czymś jednak świadczą... więc chyba powinnam zaplanować te droższe badania. Nie wiem 🫣

Jest jakiś postęp.
Trzeba czekać 🙏🏻

Powiem Ci ze moja koleżanka na początku ciąży zanim była u lekarza mocno krwawiła następnie serduszko bilo tylko 101 lekarka mówiła że nie za dobrze do tego przy regularnych miesiączkach ciąża była o prawie 2 tyg mlodsza beta nieprzyrastala min 66 procent tylko 56 i pomimo tych wszystkich złych informacji dziś jest mama 3,5 miesięcznego szkraba. U mnie zawsze serduszko bilo ok a i tak się 4 razy zatrzymało. Głową do góry będzie dobrze 🙂

reklama
Kurka, Dziewczyny, poczytałam posty i się zestresowałam, że ja nic poza zdrową dietą i witaminami w sprawie ciąży nie robię.

Lekarka na 1 wizycie nie zleciła mi żadnych badań, poza progesteronem przed kolejną wizytą. Co prawda miałam ze sobą morfologię i była wzorowa. Powiedziała mi, że skoro byłam przez 7 lat prowadzona przez klinikę i miałam robioną wirusologię, zakaźne, hormony itp co 6 miesięcy to na ten moment nie muszę nic robić - ale wydaje mi się, że na przełomie ostatniego roku mogło się coś zmienić?

Kolejna wizyta przypadnie mi na 8+3, czy wtedy spodziewać się skierowań?
Nie wiem też co z Harmony czy Nifty. W rodzinie mamy same zdrowe osoby, mieliśmy z mężem badane kariotypy i różne badania genetyczne i immunologiczne i było ok, no ale 4 nieudane procedury IVF o czymś jednak świadczą... więc chyba powinnam zaplanować te droższe badania. Nie wiem 🫣
My też mieliśmy badane kariotypy (i są dobre) i mamy 3 straty za nami. Lekarz w klinice leczenia niepłodności powiedział nam, że średnio co 3 ciąża danej kobiety jest wyrzucana ze względu na wady genetyczne i może to być jedna po drugiej. Także my uznaliśmy z mężem, że wolimy wszystko sprawdzić 🙂
Jeśli chodzi o badania krwi, to sprawdź sobie ważność badań. Ja miałam kilka wirusowych z poprzednich ciąż i lekarz powiedział, że część z nich ma ważność 3 miesiące, część pół roku, a są i takie które są ważne 3 lata.. w ten sposób najlepiej sama zweryfikujesz słowa lekarza 🙂

Do góry