reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2024

reklama
Dziewczyny macie tak, że się Wam nagle robi słabo, czujecie jak cukier spadl i wszystko Wam się trzęsie? Ja dostałam 10 min czegoś takiego normalnie czuje jakbym miała zemdleć. Na tyle mi się ręce trzęsą że w ogóle ciężko mi cokolwiek napisać . Mam wrażenie, że zaraz zemdleje i jakbym czasem kontrolę traciła nad tym co się dzieje. A jeszcze mąż w pracy i sama w domu siedzę 😪😪😪 jak zyje się tak nie czułam. Nawet stać nie mogę bo nogi jak z waty

Dziewczyny macie tak, że się Wam nagle robi słabo, czujecie jak cukier spadl i wszystko Wam się trzęsie? Ja dostałam 10 min czegoś takiego normalnie czuje jakbym miała zemdleć. Na tyle mi się ręce trzęsą że w ogóle ciężko mi cokolwiek napisać . Mam wrażenie, że zaraz zemdleje i jakbym czasem kontrolę traciła nad tym co się dzieje. A jeszcze mąż w pracy i sama w domu siedzę 😪😪😪 jak zyje się tak nie czułam. Nawet stać nie mogę bo nogi jak z waty
Ja tak mam często jak spada mi ciśnienie bo za mało wypije. Wtedy szybko robię sobie elektrolity i wypijam na hura

Od początku ani nie czułam, że w ciazy jestem. Dziś mam 8+4 i pierwszy dzień mam takie objawy 🤮🤮🤮 a tak się cieszyłam, że to tak dobrze przechodzę. Ciągle miałam apetyt aż za duży a dziś rano wstałam i już mi nic nie wchodziło... a to pewnie już był znak, że się coś zaczyna 🫢 współczuję wam jak często 🤮🤢 Mi wystarczyło 10 min żeby mieć serdecznie dość. Oby to zaraz przeszło

Jako ciekawostkę napiszę, że do badań prenatalnych nie tylko wiek kobiety jest szczególnym wskazaniem. Starszy wiek ojca (przy młodszej mamie) również jest wskazaniem do prenatalnych.

A już tak na marginesie, to warto się badać bez względu na wiek. Wiadomo, że wraz z wiekiem materiał genetyczny jest słabszy, jest go mniej, dlatego organizm może „przepuścić” geny z wadami do zapłodnienia. Nie mniej każdy człowiek, bez względu na wiek może mieć mniej lub bardziej uszkodzone geny.. Jeśli ktoś nie chce być zaskoczony na późniejszym etapie, to warto sprawdzić temat w 1 trymestrze 👀

Jako ciekawostkę napiszę, że do badań prenatalnych nie tylko wiek kobiety jest szczególnym wskazaniem. Starszy wiek ojca (przy młodszej mamie) również jest wskazaniem do prenatalnych.

A już tak na marginesie, to warto się badać bez względu na wiek. Wiadomo, że wraz z wiekiem materiał genetyczny jest słabszy, jest go mniej, dlatego organizm może „przepuścić” geny z wadami do zapłodnienia. Nie mniej każdy człowiek, bez względu na wiek może mieć mniej lub bardziej uszkodzone geny.. Jeśli ktoś nie chce być zaskoczony na późniejszym etapie, to warto sprawdzić temat w 1 trymestrze 👀
Ja pewnie bym zrobila ale jestem straszna panikara. Prenetalne usg oczywiscie robie. Ale znam osoby co robily test pappa i wyszedl "stresujaco". Po kolejnych badaniach dopiero wyszlo ze z dzieckiem jest ok. To zde ydowanie nie dla mnie.

Ja pewnie bym zrobila ale jestem straszna panikara. Prenetalne usg oczywiscie robie. Ale znam osoby co robily test pappa i wyszedl "stresujaco". Po kolejnych badaniach dopiero wyszlo ze z dzieckiem jest ok. To zde ydowanie nie dla mnie.
Ja nie będę robić ani Pappa ani Nifty. Umowie się tylko na same prenatalne :)

reklama
Ja nie będę robić ani Pappa ani Nifty. Umowie się tylko na same prenatalne :)
Czyli jakie? Testy prenatalne dzielą się na nieinwazyjne i inwazyjne.
Nieinwazyjne to test Pappa (czyli usg + badanie krwi) i testy genetyczne z krwi takie jak Nifty, Harmony czy Sanco. Test inwazyjny to amniopunkcja materiału od fasolki. Nie znam innych badań prenatalnych 1 trym..

Do góry